Οι Έλληνες πρωθυπουργοί που επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο: Από τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη στον Αλέξη Τσίπρα

Οι Έλληνες πρωθυπουργοί που επισκέφθηκαν τον Λευκό Οίκο: Από τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη στον Αλέξη Τσίπρα
Pres. Bill Clinton (R) & Greek PM Andreas Papandreou holding joint news conf. in WH E. Rm. (Photo by Diana Walker//Time Life Pictures/Getty Images)
Pres. Bill Clinton (R) & Greek PM Andreas Papandreou holding joint news conf. in WH E. Rm. (Photo by Diana Walker//Time Life Pictures/Getty Images)
Diana Walker via Getty Images

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας: Όπως έχει ανακοινωθεί, οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών και ένα εύρος διμερών και περιφερειακών θεμάτων, «περιλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας, των οικονομικών επενδύσεων, της ενεργειακής ασφάλειας και των ισχυρών πολιτιστικών δεσμών που συνδέουν τους Αμερικανούς και τους Έλληνες», όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία.

Η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο - η οποία λαμβάνει χώρα εν μέσω της πιο αμφιλεγόμενης προεδρίας των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ, και καθώς η χώρα μας διανύει το όγδοο έτος των μνημονίων- είναι η 11η που γίνεται από Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπό αυτή την έννοια, αξίζει τον κόπο να ρίξει μια ματιά στις προηγούμενες - και τις συνθήκες γύρω από τις οποίες αυτές έλαβαν χώρα.

Δεκέμβριος 1946: Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης συναντά τον Χάρι Τρούμαν

Η πρώτη επίσκεψη από Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο μεταπολεμικά έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 1946: Ο Χάρι Τρούμαν – ο Αμερικανός πρόεδρος το όνομα του οποίου συνδέθηκε με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και το «Δόγμα Τρούμαν» (Truman Doctrine) που για πολλούς σήμανε την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου- υποδέχτηκε τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, ενώ η χώρα μας είχε εισέλθει ήδη στον καταστροφικό Εμφύλιο Πόλεμο. Ο Κ. Τσαλδάρης ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο οικονομική βοήθεια και ενίσχυση σε στρατιωτικό υλικό – και αντικειμενικά θεωρείται πως η επίσκεψη ήταν επιτυχής, καθώς ακολούθησε στις 12 Μαρτίου 1947 η εξαγγελία του Δόγματος Τρούμαν, βάσει του οποίου οι ΗΠΑ θα στήριζαν οικονομικά και στρατιωτικά την Ελλάδα και την Τουρκία, προς ανάσχεση της επέκτασης της σοβιετικής επιρροής.

Απρίλιος 1961: Ο Τζων Κένεντι υποδέχεται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Η επόμενη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο έγινε 15 χρόνια μετά. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Τζον Κένεντι (JFK)- ένας πρόεδρος ο οποίος έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην αμερικανική, αλλά και τη διεθνή ιστορία. Αυτή τη φορά, με τον Ψυχρό Πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη -τον ίδιο μήνα μάλιστα έγινε η αποτυχημένη, υποστηριζόμενη από τη CIA, εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα- στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, με τον Κων/νο Καραμανλή να κρούει τον κώδωνα για τον κίνδυνο ρηγμάτων στο ΝΑΤΟ και τη Δύση εν γένει, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Γενικότερα πάντως, η συγκεκριμένη επίσκεψη, αν και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, δεν θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς πολλά ελληνικά αιτήματα απορρίφθηκαν.

Ιούλιος 1964: Η συνάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου και του Λίντον Τζόνσον

Τρία χρόνια μετά τη συνάντηση Καραμανλή με τον, δολοφονηθέντα το 1963, Κένεντι, και δύο χρόνια μετά την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα, έλαβε χώρα η επίσκεψη του Γεωργίου Παπανδρέου με τον Λίντον Τζόνσον. Αυτή τη φορά κεντρικό θέμα ήταν η Κύπρος και οι απειλές της Τουρκίας για εισβολή, δέκα χρόνια πριν τον «Αττίλα». Ο Γεώργιος Παπανδρέου απέρριψε αμερικανική πρόταση για συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ισμέτ Ινονού- εκτιμώντας ότι αν οι συνομιλίας κατέληγαν σε αδιέξοδο, θα ακολουθούσε πόλεμος.

Ιούλιος 1990: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Τζορτζ Μπους

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την επίσκεψη Παπανδρέου πολλά ήταν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, καθορίζοντας την πορεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και των σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ- από την επταετία της δικτατορίας των συνταγματαρχών μέχρι τον «Αττίλα», τις κρίσεις με την Τουρκία στο Αιγαίο το 1976 και το 1987 κ.α. Ως εκ τούτου (πέραν μιας ανεπίσημης συνάντησης/ περιπάτου Κάρτερ- Καραμανλή το 1978), η επόμενη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο έλαβε χώρα το 1990, 26 χρόνια μετά τον Γεώργιο Παπανδρέου. Στη συνάντηση αυτή κυριάρχησε το θέμα του Κυπριακού- και ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας σε Βαλκάνια, Ευρώπη και Κύπρο. Την επίσκεψη ανταπέδωσε ο Μπους - και γενικότερα προέκυψε φιλική σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, που συνεχίστηκε και μετά την αποχώρησή τους από την πρωθυπουργία και την προεδρία.

Απρίλιος 1994: Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου συνάντησε τον Μπιλ Κλίντον

Η επόμενη επίσκεψη δεν άργησε πολύ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο προσκεκλημένος από τον Μπιλ Κλίντον, με την ατζέντα να απαρτίζεται από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, στον απόηχο των επιπτώσεων από τον εμφύλιο πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Σημειώνεται πως ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον Έλληνα πρωθυπουργό (ο οποίος άφηνε κατά μέρος τις αντιαμερικανικές «κορώνες» του παρελθόντος) και δη από την οξυδέρκειά του.

Απρίλιος 1996: Η συνάντηση Σημίτη- Κλίντον

Ο Μπιλ Κλίντον υποδέχτηκε και τον επόμενο Έλληνα πρωθυπουργό που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο: Ο λόγος για τον Κώστα Σημίτη, στον απόηχο των δραματικών εξελίξεων από την κρίση στα Ίμια (η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις ευχαριστίες του Έλληνα πρωθυπουργού προς την αμερικανική κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής). Ως εκ τούτου, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ιανουάριος 2002: Ο Κώστας Σημίτης επισκέπτεται τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ

Ο Κώστας Σημίτης θα συναντούσε και τον Αμερικανό πρόεδρο που ακολούθησε τον Μπιλ Κλίντον: Ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε εκ νέου το κατώφλι του Λευκού Οίκου, και πρόσφερε στον Αμερικανό πρόεδρο ένα ευρώ, ως ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης στην Ουάσινγκτον μετά την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος- συν μπλουζάκια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Στην ατζέντα αυτή, πέρα από τα ελληνοτουρκικά, βρέθηκε και το θέμα της ασφάλειας, καθώς η συνάντηση λάμβανε χώρα μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους του World Trade Center στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Μάιος 2005: Ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ συναντά τον Κώστα Καραμανλή

Τρία χρόνια μετά τον Κώστα Σημίτη, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ υποδέχτηκε και τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο, και συζητήθηκαν το Κυπριακό (πρόσφατη ήταν η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους με δημοψήφισμα), οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο- ενώ πλέον είναι μόνιμα στην ατζέντα και το Σκοπιανό . Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για στενή συνεργασία των δύο χωρών όσον αφορά στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια και έδωσε συγχαρητήρια για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μάρτιος 2010: Συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν αυτός που υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο και τον επόμενο Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον Μάρτιο του 2010. Πλέον, κυρίαρχο θέμα ήταν η οικονομική κρίση και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας- θα ακολουθούσε, στις 23 Απριλίου 2010, το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Καστελόριζο για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, με τη χώρα μας να εισέρχεται επίσημα στην εποχή των μνημονίων. Παρά τα σχόλια περί «καλής χημείας» μεταξύ των δύο ηγετών, θεωρείται ότι η χώρα δεν αποκόμισε κάτι χειροπιαστό.

Αύγουστος 2013: Ο Αντώνης Σαμαράς συναντά τον Ομπάμα

Ο πρόεδρος Ομπάμα υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο και τον Αντώνη Σαμαρά τον Αύγουστο του 2013 (σημειώνεται πως ο κ. Σαμαράς είχε συνοδέψει στον Λευκό Οίκο τον Κων/νο Μητσοτάκη το 1990, ως υπουργός Εξωτερικών της τότε κυβέρνησης). Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτή βρέθηκε εκ νέου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα (με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ως μόνη λύση για την Ελλάδα η λιτότητα, κάτι που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα προς τη Γερμανία), καθώς και η Κύπρος, σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή και τη συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ.

Πηγές:

Δημοφιλή