«Greece is back («η Ελλάδα επέστρεψε»)...Σήμερα στεκόμαστε ξανά δυνατοί», λέει ο Τσίπρας από το Σικάγο

«Greece is back...Σήμερα στεκόμαστε ξανά δυνατοί», λέει ο Τσίπρας από το Σικάγο
andrea bonetti/prime minister office

«Η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back»). Αυτή η φράση (που χρησιμοποίησαν πρώτοι οι Έλληνες ομογενείς στο Σικάγο) έχει χαρακτηρίσει τις πρώτες ημέρες της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Την εκτίμηση αυτή πια φαίνεται ότι ασπάζονται όλοι στις ΗΠΑ. Και ο πρωθυπουργός την υιοθέτησε στον χαιρετισμό του προς τους εκατοντάδες ομογενείς που βρέθηκαν στην επίσημη δεξίωση στο National Hellenic Museum.

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε και άφησε πίσω, όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτή. Ο πρωθυπουργός μίλησε για μία «πρωτοφανή οικονομική κρίση» και με «μεγάλες κοινωνικές συνέπειες» που όμως βρίσκεται πια πίσω καθώς ο «λαός αντεπεξήλθε, με θυσίες» και «δίνοντας μια μάχη για ένα καλύτερο μέλλον».

Με αφορμή την ξενάγηση του στο ελληνικό μουσείο, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι Έλληνες ξέρουμε να αγαπάμε την ιστορία μας, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε στο να τιμούμε το ένδοξο παρελθόν μας, αλλά και διότι τολμούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να γράψουμε ιστορία.

>

Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα ήταν ότι

-η οικονομία ανακάμπτει και βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

-τα σύνορα της Ελλάδας είναι ασφαλή.

-η διπλωματία της χώρας αναβαθμίζεται και γίνεται ακόμα πιο ενεργητική.

Για τους Ελληνοαμερικανούς έχει ιδιαίτερη σημασία η στρατηγική ένταξη της χώρας και η σταθερότητα. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός διαρκώς επαναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές του μαζί τους ότι αναβαθμίζεται η γεωστρατηγική θέση ως ο πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή και ότι η Ελλάδα είναι ένας «αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια από τις πλέον σημαντικές αλλά αποσταθεροποιημένες περιοχές στον κόσμο»

Με βάση αυτά τα τρία δεδομένα ο Αλ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην «δύναμη της ομογένειας στην οικονομία και στην πολιτική» και σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι θέλει να αποτελέσει την «κινητήρια δύναμη» για μία «Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη». Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η ομογένεια είναι «ο πιο σημαντικός πρεσβευτής του ελληνισμού» στις ΗΠΑ και αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ στήριξαν την Ελλάδα «τις δύσκολες μέρες της κρίσης» και μπορούν να συμβάλλουν «στη νέα μέρα για τη χώρα που ανακάμπτει».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός και η κ. Περιστέρα Μπαζιάνα, είχαν ξεναγηθεί στους χώρους του μουσείου από την διευθύντρια του Λόρα Κάλαμος, παρουσία του Τζον Κάλαμος. Το «παρών» στη δεξίωση έδωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Παρόντες και οι: Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Λευτέρης Κρέτσος. Τον πρωθυπουργό καλωσόρισε με σύντομο χαιρετισμό η Ευγενία Πετροπούλου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, αλλά και ο Τζων Κουδούνης (CEO της Kalamos Investments, η οποία απέκτησε πρόσφατα το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής).

Στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα του Σικάγου και τον κύριο και την κυρία Κάλαμος, για το μουσείο-μνημείο του πολιτισμού και της ιστορίας της χώρας, καθώς και όλους τους ομογενείς για τον κόπο που καταβάλλουν στην στήριξη της Ελλάδας και την προώθηση της ελληνικής κουλτούρας, του πολιτισμού, της ιστορίας και της κληρονομιάς της χώρας.

Δείπνο εργασίας με γερουσιαστές και στελέχη της ομογένειας

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις προοπτικές της, καταγράφηκε στο δείπνο εργασίας που διοργανώθηκε στο Σικάγο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και με τη συμμετοχή Αμερικανών αξιωματούχων και στελεχών της ελληνικής ομογένειας, αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt.

Όλοι οι Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί που συμμετείχαν στο δείπνο εργασίας επεσήμαναν ότι χρειάζεται έμπρακτη στήριξη της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων, για λόγους όχι μόνο οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς.

Στο δείπνο εργασίας συμμετείχαν μέλη του Κογκρέσου από την πολιτεία του Ιλινόι, που υπογράμμισαν τη στήριξη της αμερικανικής πλευράς προς την Ελλάδα, αλλά και τον πολύ αναβαθμισμένο ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, μετά από μια επίπονη κρίση. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Πολιτείας του Ιλινόι Danny Davis, Peter Roskam, Brad Schneider και η κυρία Brenda Kelly.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ G. Pyatt υπογράμμισε μεταξύ άλλων την σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ για το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Μάλιστα επεσήμανε και την επιτυχία της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Σικάγο.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τη χώρα το επόμενο διάστημα, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση. Υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες που υπάρχουν, για επενδύσεις στην Ελλάδα και σημείωσε τον ρόλο αρωγού που μπορούν να παίξουν οι ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα, δεδομένης της σταθερής συμμαχίας και των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αλ. Τσίπρας «ανταποκρίθηκε» στην έμφαση που δίνουν οι ΗΠΑ στη γεωστρατηγική συμμαχλία με την Ελλάδα. Και σε αυτή την συνάντηση τόνισε τον ρόλο της χώρας, ως ένας πυλώνα σταθερότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Έκανε δε εκτενή μνεία στις περιφερειακές εξελίξεις, επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία ενισχύει τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες – ειδικά με τις τριμερείς και τετραμερείς διασκέψεις - αλλά και ευρύτερα, όμως παράλληλα συνιστά απαρέγκλιτη αρχή η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα της άμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην στενή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ σε μια σειρά από τομείς, με εξαιρετική σημασία να αποδίδεται στην ενεργειακή συνεργασία.

Δημοφιλή