Δολοφονία δημοσιογράφου των Panama Papers: «Θυσίασε τη ζωή της για την αλήθεια»

«Θυσίασε τη ζωή της για την αλήθεια»

Μετά τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση της Μάλτας με τις έρευνές της, πολιτικοί καταδίκασαν το γεγονός.

Η γνωστή δημοσιογράφος και μητέρα τριών παιδιών είχε αποκαλύψει αρκετές υποθέσεις διαφθοράς στο πλαίσιο του σκανδάλου των Panama Papers, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας Γιόζεφ Μουσκάτ.

Μάλιστα μετά τις αποκαλύψεις της Γκαλιζία, ο μαλτέζος πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Παρά τις κατηγορίες περί διαφθοράς ο Γ. Μουσκάτ βγήκε και πάλι νικητής από την εκλογική αναμέτρηση.

Λίγες ώρες μετά την δολοφονική επίθεση κατά της 53χρονης δημοσιογράφου ο μαλτέζος πρωθυπουργός καταδίκασε το γεγονός, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη πράξη και μια μαύρη μέρα για τη δημοκρατία και την ελευθερία της γνώμης». Στη συνέχεια δεσμεύθηκε να μην σταματήσουν οι έρευνες μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Μέχρι στιγμής την υπόθεση καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TVM, πριν δύο εβδομάδες η Γκαλιζία είχε δηλώσει στην αστυνομία ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της.

Ο Γ. Μουσκάτ, ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει ψευδείς τις κατηγορίες της Γκαλιζία, παραδέχθηκε ότι η δημοσιογράφος ήταν αυστηρή επικρίτριά του, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια βάρβαρη πράξη.

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις και στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter: «Βίαιη δολοφονία κατά της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία: ένα τραγικό παράδειγμα μιας δημοσιογράφου που θυσίασε τη ζωή της για να αποκαλύψει την αλήθεια».

«Τέτοια γεγονότα θυμίζουν τη Ρωσία του Πούτιν, όχι την ΕΕ»

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από τον θάνατο της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία», δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ και συμπλήρωσε ότι η δημοσιογράφος «έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στις αποκαλύψεις σοβαρών κατηγοριών σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη Μάλτα, που περιελάμβαναν και κατηγορίες κατά υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης. Τέτοια γεγονότα θυμίζουν τη Ρωσία του Πούτιν, όχι την ΕΕ».

Την ίδια ώρα στη Μάλτα χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε καθιστική διαδήλωση ως αντίδραση στον θάνατο της Γκαλιζία. Οι άνθρωποι κατέθεσαν λουλούδια και άναψαν κεριά στη μνήμη της δημοσιογράφου. Ωστόσο δεν έλειψε και το πολιτικό στίγμα: σε ένα από τα αυτοσχέδια πανό έγραφε: «Όταν οι άνθρωποι φοβούνται την κυβέρνησή τους πρόκειται για τυραννία, όταν η κυβέρνηση φοβάται τους ανθρώπους πρόκειται για ελευθερία».

Πηγή: DW

Δημοφιλή