ΔΙΕΘΝΕΣ
18/10/2017 07:35 EEST | Updated 18/10/2017 07:35 EEST

Ραμσάουερ: Αν κριθούν άσκοπες οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα μέχρι τον Ιανουάριο, δεν αποκλείονται οι Σοσιαλδημ

ullstein bild via Getty Images
( (Photo by Popow/ullstein bild via Getty Images)

«Εκτιμώ ότι δεν αποκλείεται να πούμε προ των Χριστουγέννων ή τον Ιανουάριο ότι το όλο θέμα (ενν. της προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα») είναι άσκοπο και να μιλήσουμε τότε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD)», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός Πέτερ Ράμσάουερ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, αναφερόμενος στις δυσκολίες των συζητήσεων για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen), οι οποίες ξεκινούν σήμερα.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο», είπε επίσης στο πρώτο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο υπουργός Οικονομίας της Βαυαρίας, ο επίσης Χριστιανοκοινωνιστής Κρίστιαν Σμιτ, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τσεμ Εζντεμιρ δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ότι «οι κόκκινες γραμμές δεν θα μας πάνε μπροστά». Ο κ.Εζντεμιρ τόνισε επίσης ότι το ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων, το οποίο επιθυμούν οι Χριστιανοδημοκράτες (ιδίως το Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας CSU), δεν λύνει το πρόβλημα και έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τυχόν έγερση σχετικών αξιώσεων τους κατά τις διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο αντιπρόδερος της κυβέρνησης συνασπισμού «Τζαμάικα» στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ο επίσης Πράσινος Ρόμπερτ Χάμπεκ απέρριψε σε συνέντευξή του στην Rheinische Post την απαίτηση των Φιλελευθέρων να καταργηθεί εντελώς η εισφορά αλληλεγγύης (σ.σ. ενιαίος φόρος 5,% για όλες τις μορφές εταιρειών), την κατάργηση της οποίας θέτει ως όρο το κόμμα του κ. Λίντνερ προκειμένου να συμμετάσχει στην νέα κυβέρνηση του Βερολίνου, διότι όπως είπε, αυτά «τα χρήματα είναι αναγκαία». Ο κ. Χάμπεκ ζήτησε επίσης από την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) να σταματήσει«να μιλά για δεξιά στροφή του». Αυτές οι συζητήσεις είναι μια καθαρή πρόκληση. Ο συνασπισμός με το FDP και τους Πράσινους δεν θα είναι μιά δεξιά συμμαχία», όπως είπε. Ζήτησε επίσης από το FDP να σταματήσει να κάνει λόγο για «συμμαχία των αστών. Η υπόθεση ότι συνασπίζονται μόνο οι εύποροι εισοδηματίες δολοφονεί την συγκρότηση συνασπισμού «Τζαμάικα», προειδοποίησε ο Πράσινος πολιτικός.

Sponsored Post