Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή

Το ασφαλιστικό στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή
Eurokinissi

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση χορήγησης συντάξεων μαζί με βελτιωτικές ρυθμίσεις που θα απαλλάσσουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, σειρά κατηγοριών ασφαλισμένων που είχαν οδυνηρές συνέπειες από την άδικη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος, προανήγγειλε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εργασίας και αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μνημείο λαθροχειρίας σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Έντονα επικριτικοί για την πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κατά την ενημέρωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τη πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Πετρόπουλος έκανε λόγο για σημαντικές επιδόσεις από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ στις επιδόσεις των συντάξεων και των εφάπαξ. «Έχουμε βελτίωση διαρκή, καθημερινή, προς απογοήτευση των προφητών της αντιπολίτευσης, που αποδεικνύει ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν κατέρρευσε, αντίθετα υπάρχει επιταχυνόμενη βελτίωση και στην εισπραξιμότητα των εισφορών και στην καταβολή των συντάξεων, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δικές μας προβλέψεις», τόνισε.

Ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι στο τέλος του έτους, το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ θα ξεπεράσει τα 188 εκατ. ευρώ- αποτέλεσμα, όπως είπε, της προσπάθειας που καταβάλουν τα στελέχη του για να κλείσουνε όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες τα επιτεύγματα των επιδόσεων είναι συγκριτικά πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν», είπε και προσέθεσε: «Πετύχαμε να καταβάλουμε κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ σε παροχές. Μέχρι 1/1/2017 καταβλήθηκαν συνολικά 510.500 παροχές, κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ. Καταβάλαμε 57.000 εφάπαξ. Από τις 163.000 εκκρεμείς συντάξεις που παραλάβαμε, σήμερα είναι κάτω από τις 100.000. Αυτό είναι ένα συγκριτικό αποτέλεσμα για το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί από κανέναν ότι υπάρχει πάγωμα παροχών».

«Σε όλους τους δείκτες, τα αποτελέσματα είναι θετικά, όλοι οι παράμετροι δείχνουν θετική εξέλιξη της προοπτικής του ΕΦΚΑ, η οποία θα είναι πάντα θετική. Τέλος του έτους θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα που θα ευνοούν τον προϋπολογισμό που θα καταθέσουμε και ο οποίος θα μας παρέχει τη δυνατότητα να ασκήσουμε καλύτερες πολιτικές για τις ασθενέστερες κατηγορίες των πολιτών», κατέληξε ο κ. Πετρόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εργασίας και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω «τις εξοντωτικές εισφορές που ισοπεδώνουν τους ασφαλισμένους», τονίζοντας ότι αυτό είναι μια ταξική επιλογή της. Ακόμα έκανε λόγο για «μνημείο λαθροχειρίας» στα στοιχεία του ΕΦΚΑ, σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο να κάνετε 9 μεταβολές και να αφαιρείτε 500 εκατ. ευρώ από αυτά που θα πήγαιναν σε συντάξεις».

Ο κ. Βούτσης, υποστήριξε ότι υπάρχει μείωση κατά 51,2% στις παροχές των συντάξεων, ενώ μίλησε για τεχνάσματα με διπλά βιβλία σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και για εικονικά πλεονάσματα.

Η αρμόδια τομεάρχης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου έδωσε έμφαση στην απουσία αναλογιστικών μελετών ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καρατόμησε τις συντάξεις χηρείας κι ότι 107 φορές προχώρησε στο ξήλωμα του «νόμου Κατρούγκαλου».

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης αντέτεινε ότι τα στοιχεία του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα δεν σηκώνουν καμία αμφισβήτηση και απέρριψε τις αιτιάσεις του κ. Βρούτση για διπλά βιβλία.

«Η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στη χώρα μας μετά το ΕΣΥ. Αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε και αφαιρέθηκαν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης είχε να κάνει με όλη τη σαβούρα που υπήρχε στα πληροφοριακά συστήματα των φορέων. Δεν είναι όλα τα αιτήματα συνταξιοδοτικά. Υπήρχαν απίθανα αιτήματα τα οποία ο κάθε φορέας τα είχε καταχωρήσει ως συντάξεις», υπογράμμισε ο κ. Μπακαλέξης.

Ακόμα, ο διοικητής του ΕΦΚΑ υποστήριξε ότι έχουν βγει 10.000 οριστικές συντάξεις, ενώ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχουν απονεμηθεί οι 138.000 κύριες συντάξεις που εκκρεμούν.

Ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Θανάσης Καποτάς, επισήμανε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να καταβληθούν μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα εφάπαξ.

Τόνισε ακόμα ότι «για πρώτη φορά συμβαίνει στη χώρα οι δύο ασφαλιστικοί φορείς, ΕΤΕΑΕΠ και ΕΦΚΑ να κλείνουν τους λογαριασμούς τους και ο ένας φορέας να έχει πληρώσει τον άλλο».

Τέλος, υπογράμμισε ότι προχωράει άμεσα το «ΕΣΠΑ1» για τη ψηφιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης και το ΕΣΠΑ2, που αφορά το πληροφοριακό σύστημα του ΕΤΕΑΕΠ.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή