Τσίπρας στο Brookings: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει και μπαίνει σε μια νέα εποχή. Γιατί επιτύχαμε

Τσίπρας στο Brookings: Η Ελλάδα έχει επιστρέψει και μπαίνει σε μια νέα εποχή. Γιατί επιτύχαμε

Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε απόψε, βράδυ Τετάρτης, με την ομιλία που θα απευθύνει στο Brookings Institution.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως πολλά έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που ήταν στo Brookings Institution, πριν από 4,5 χρόνια, υπογραμμίζοντας πως «Greece is back» (Η Ελλάδα έχει επιστρέψει) και εισέρχεται σε μια νέα εποχή, μπαίνοντας με νέα δυναμική στην οικονομία, ενώ γίνεται ελκυστική για τους επενδυτές αφήνοντας πίσω της όσα την έφεραν στην κρίση.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έκανε λόγο για μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα μέσα στα τελευταία χρόνια, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα μας προωθεί ισχυρή συνεργασία σε τομείς όπως η άμυνα, η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας αποτελεί πολύ χρήσιμο σύνδεσμο να προλειανθεί ο διάλογος με τον αραβικό κόσμο, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως το ζητούμενο είναι δίκαιη βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και πως η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι ανοιχτή σε διάλογο. Παράλληλα πρόσθεσε πως η χώρα μας ενισχύει τον ρόλο της ως ενεργειακός παίκτης στην περιοχή, ενώ, αναφερόμενος στα Βαλκάνια, είπε πως λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την οικονομική περιφερειακή πολιτική με χώρες των Βαλκανίων και σημείωσε πως ενεργή είναι και η πολιτική της χώρας μας για την επίλυση του θέματος με την πΓΔΜ.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως η είσοδος στη νέα εποχή δεν θα ήταν εφικτή εάν η Ελλάδα συνέχιζε στον ίδιο δρόμο που βρισκόταν πριν 4,5 χρόνια. «Πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα θεμελιακά ερωτήματα: Γιατί η Ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματος απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει;».

Όπως είπε, βασικός λόγος για την επιτυχή πορεία ήταν η δημιουργία κλίματος πολιτικής συναίνεσης, τονίζοντας πως οι εκλογές διεξήχθησαν μετά τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους και συμπληρώνοντας πως κανένα πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο εάν δεν εφαρμόζεται με τη συναίνεση της κοινωνίας. Στόχος, όπως είπε, ήταν να σταματήσει η λιτότητα στην Ευρώπη, «όχι να σπρώξουμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης». Παράλληλα, δήλωσε πως σημασία είχε το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέροντας πως η συμφωνία που επετεύχθη ήταν κατά 20 δισ. καλύτερη από ό,τι είχαν επιτύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι προστατεύθηκαν οι πιο αδύναμοι. «Έχουμε πλεόνασμα που διανέμεται σε όσους έχουν ανάγκη. Περίπου 1 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο τέλος του χρόνου» σημείωσε.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, είπε πως οι προβλέψεις και τα αξιώματά του αποδείχθηκαν λανθασμένα- ωστόσο, δήλωσε ευτυχής που το Ταμείου διευκρίνισε πρόσφατα πως δεν επιθυμεί νέα μέτρα και επιμένει στην ελάφρυνση χρέους. «Ήταν μουσική στα αυτιά μου» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη στις προσπάθειες να αφήσει πίσω της τους λόγους που οδήγησαν στην κρίση. Ήρθε η ώρα να εμπιστευτείτε την Ελλάδα, σημείωσε, εκφράζοντας τη χαρά του που αυτό ήταν το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, σημείωσε πως αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά, και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Έλληνες πολίτες.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους διοργανωτές, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις είναι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις, όχι αυτές που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τις παρούσες πολιτικές. Τώρα αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, τόνισε, συμπληρώνοντας πως πιστεύει στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναβάθμισης των F-16, είπε πως δεν είναι οικονομικό θέμα, αλλά μείζονος σημασία για τη χώρα, και υπογράμμισε πως αναζητήθηκε ο πιο επωφελής οικονομικά τρόπος, με το κόστος για την ελληνική πλευρά να μην ξεπερνά τα 1,1 δισ.

Όσον αφορά στις επενδύσεις, είπε πως χρειαζόμαστε τους επενδυτές, όμως οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται με απόλυτο σεβασμό στους νόμους και το περιβάλλον. Επίσης πρόσθεσε πως έχουν γίνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όμως υπάρχουν ακόμη γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ, μιλώντας για το Ελληνικό, εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα η επένδυση θα ξεμπλοκάρει, και πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Στο ερώτημα «καλύτερα μέσα ή έξω το ΔΝΤ;», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Δημοφιλή