Ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο γερμανικός Τύπος για τη συνάντηση Τραμπ με τον Έλληνα πρωθυπουργό
shutterstock

Το θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο καταγράφεται στις αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ, κυρίως με αναμετάδοση ρεπορτάζ των πρακτορείων ειδήσεων.

«Ο Τραμπ και ο Τσίπρας κατακλύζουν ο ένας τον άλλον με επαίνους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται ότι κατά την συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον οι δύο ηγέτες δεν φείσθηκαν επαίνων ο ένας για τον άλλον. «Σε ένα σημείο, η διάθεση ωστόσο παγώνει», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην κριτική που είχε ασκήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. «Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τα βήματα προόδου που έχει επιτύχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα κάνει εξαιρετική δουλειά, είπε ο Τραμπ την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

Είπε στον Τσίπρα ότι θα στηρίξει ένα υπεύθυνο σχέδιο για ελάφρυνση χρέους», αναφέρει η FAZ και επισημαίνει ότι το ίδιο είχε δηλώσει και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το ΔΝΤ ζητάει ελάφρυνση του χρέους μέσω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων ή χαμηλότερων επιτοκίων. «Καλό κλίμα παρά τις παλαιότερες επικρίσεις», τιτλοφορείται το δεύτερο μέρος της ανταπόκρισης από την Ουάσιγκτον, στο οποίο παρατίθενται η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και ο έπαινος για την επίτευξη του στόχου του 2% του ΑΕΠ που θέτει το ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες των μελών του. «Ο αριστερής κατεύθυνσης Πρωθυπουργός είχε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου εκφράσει κριτική στον δεξιό λαϊκιστή αουτσάιντερ Τραμπ. Είχε πει τότε ότι ο ρεπουμπλικάνος εκφράζει μια σειρά από κακές ιδέες. Και είπε ο Τραμπ: Μακάρι να το ήξερα πριν από την ομιλία μου, ενώ ο κ. Τσίπρας αντέδρασε αποφεύγοντας την ερώτηση. Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές προκειμένου να μπορέσει κανείς να λύσει τις διαφορές, δήλωσε», αναφέρει η εφημερίδα κι επισημαίνει την συμφωνία των δύο κυβερνήσεων για την αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών F-16, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κογκρέσο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έβλεπαν ανέκαθεν στην Ελλάδα έναν σημαντικό διατλαντικό εταίρο στην ταραχώδη περιοχή της Μεσογείου μεταξύ της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας. Επιπλέον, διατηρούν στο ελληνικό νησί της Κρήτης μια μεγάλη στρατιωτική βάση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση και η Münchner Merkur, η οποία επισημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, μετά τις οικονομικές δυσκολίες, έχει επιτύχει πρόοδο. Η Ελλάδα κάνει «καταπληκτική δουλειά», είπε ο Τραμπ, αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι και το ΔΝΤ πιστοποίησε ότι η Ελλάδα πέτυχε ή ακόμη και ξεπέρασε τους στόχους ανάπτυξης. «Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε την Δευτέρα μετά από την συνάντηση με τον Τσίπρα όλο επαίνους για τις μεταρρυθμίσεις. "Συνεχάρην τον Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για τις αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα εφαρμόζοντας δύσκολες κατευθυντήριες γραμμές, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος". Η Λαγκάρντ δήλωσε ακόμη: "Σε ό,τι αφορά μια ελάφρυνση χρέους με την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το πρόσφατα επί της αρχής υιοθετηθέν από το ΔΝΤ πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα βοήθειας το 2018"» καταλήγει το δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου.

Εκτενές ρεπορτάζ, με βάση τις ανταποκρίσεις των πρακτορείων ειδήσεων, από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του και το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπό τον τίτλο «Τσίπρας και Τραμπ σε πορεία τρυφερότητας». «Κατά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γέμισε τον έλληνα Πρωθυπουργό Τσίπρα επαίνους. Η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και έκανε καταπληκτική δουλειά, είπε ο Τραμπ. Και ο Τσίπρας είχε μόνο καλά λόγια στις αποσκευές του - τον προηγούμενο χρόνο ηχούσε διαφορετικά», αναφέρει το ρεπορτάζ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για τις καλές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και η στήριξη σε ένα «υπεύθυνο σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους».

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για τις επιδόσεις της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην ικανοποίηση που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ για την διάθεση του 2% του ΑΕΠ της χώρας σε αμυντικές δαπάνες, όπως ορίζει το ΝΑΤΟ.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle: «Τραμπ και Τσίπρας κατακλύζονται από επαίνους», γράφει η DW και επισημαίνει: «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει ανακαλύψει την αγάπη του για την Ελλάδα. Κατά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού είναι γεμάτος επαίνους. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει στροφή 180 μοιρών» και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες δεν μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά προφανώς προσδοκούν οφέλη από μια καλή διμερή σχέση. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για την «εξαιρετική δουλειά» που κάνει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος στήριξης, αλλά και την δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό των Ελλήνων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τις επενδύσεις, οι οποίες «προσφέρουν ευκαιρίες για το αμερικανικό εμπόριο και μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Η DW αναφέρεται εκτενώς και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά την συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ενώ επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει στην Ουάσιγκτον μεγάλες ελπίδες για την ελάφρυνση χρέους. «Κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία των ΗΠΑ ο Τσίπρας ηχούσε εντελώς διαφορετικά. Τότε είχε εκφράσει δριμεία κριτική για τον λαϊκιστή αουτσάιντερ (...). Υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών πολλές προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, δήλωσε». Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και με την επισήμανση ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν ανέκαθεν την Ελλάδα ως έναν σημαντικό εταίρο σε μια ταραγμένη περιοχή.

Σύντομο ρεπορτάζ από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον φιλοξενείται ακόμη στον ιστότοπο του ιδιωτικού ενημερωτικού τηλεοπτικού σταθμού ntv, ενώ αναπαραγωγή τηλεγραφημάτων από την Ουάσιγκτον γίνεται και από την Stuttgarter Zeitung.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή