Τζανακόπουλος: Ενα βήμα μπροστά η στάση του ΔΝΤ να μη ζητήσει νέα μέτρα

Τζανακόπουλος: Ενα βήμα μπροστά η στάση του ΔΝΤ να μη ζητήσει νέα μέτρα
SOOC

«Ένα βήμα μπροστά» έγινε από Λαγκάρντ και ΔΝΤ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ρύθμιση του χρέους υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ενδεικτική της νέας σελίδας που άνοιξε στις σχέσεις της Αθήνας με το ΔΝΤ είναι η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «μετά την συνάντηση (σ.σ. Τσίπρα – Λαγκάρντ) το κλίμα διαμορφώνεται πάρα πολύ θετικά».

Δίνοντας το θετικότερο στίγμα για τις σχέσεις (ακόμη και) με το ΔΝΤ ο Δ. Τζανακόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων για να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση του προγράμματος.

Η στάση της Κρ. Λαγκάρντ και του ΔΝΤ ειδικά στον αποκλεισμό του ενδεχομένου να ζητήσει νέα μέτρα αποτελεί ένα βήμα μπροστά». Συμπλήρωσε πως «αυτό που οφείλει να γίνει είναι να μην υπάρξουν δυσκολίες και τεχνητές καθυστερήσεις για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις» και υπενθύμισε με νόημα ότι «το ΔΝΤ έχει με την Ελλάδα το stand by arrangement και οφείλει να ξεκαθαρίσει την στάση του έως τέλος του Οκτωβρίου».

Σχεδόν 1 δις το υπερπλεόνασμα

Για την διανομή του υπερπλεονάσματος ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα προσεγγίσει το 1 δις ευρώ ενώ ερωτηθεί για ενδεχόμενες αντιδράσεις των θεσμών απάντησε: «δεν έχει γίνει συζήτηση. η αποστολή των τεχνικών κλιμακίων θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Το υπερπλεόνασμα θα κατευθυνθεί στα τμήματα του πληθυσμού που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες. Λεπτομέρειες θα έχουμε στα τέλη Νοέμβρη όταν θα έχουμε το ύψος του υπερπλεονάσματος».

Όσον αφορά την απομείωση του χρέους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο από την απόφαση του Eurogroup» και συμπλήρωσε ότι «συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις και θα περάσουμε στην τελική διευθέτηση των λεπτομερειών». «Πολύ σύντομα θα έχουμε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», εκτίμησε.

«Κάτι ξέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από αντισταθμιστικά…»

Ο Δ. Τζανακόπουλος επέκρινε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τις αρνητικές αντιδράσεις τους όσον αφορά την αναβάθμιση των F16 και τα αντισταθμιστικά οφέλη. «Κάτι ξέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από αντισταθμιστικά» σχολίασε δεικτικά. Ειδικά για την ΝΔ επεσήμανε πως «αρχικά άσκησε κριτική για το κόστος και τώρα ζητά ενημέρωση της Βουλής αποδεικνύοντας ότι δεν γνωρίζει για τι πράγμα μιλά».

«Βούληση του πρωθυπουργού είναι η ενημέρωση των Επιτροπών της Βουλής και εφόσον χρειαστεί και των πολιτικών αρχηγών» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως είναι «εύλογο και λογικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά ενημέρωση. Θα έχει όλα τα στοιχεία εφόσον ζητηθεί».

Ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι από πλευράς κυβέρνησης «δεν υπάρχει πρόθεση να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που αύξαναν τις αμυντικές δαπάνες για λόγους κομματικής σκοπιμότητας» και σημείωσε ότι «είναι η φθηνότερη και πλέον ενδεδειγμένη λύση». Ακόμη είπε ότι «η συμφωνία, που ακόμη δεν έχει κλείσει, αφορά την αναβάθμιση του ελληνικού στόλου με ταβάνι δαπάνης το 1,1 δις ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Η συμφωνία θα τρέχει μετά το 2018 και θα είναι περίπου 110 εκατ. το χρόνο άρα δεν θα επηρεάζει τους στόχους και την πορεία του προϋπολογισμού».

Ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε και στην εξ αριστερών κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Ως κυβέρνηση και ως πρόσωπα δεν διαγράφουμε τα γεγονότα που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία. Δεν απεμπολούμε την κριτική μας για την συγκρότηση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Ο πρωθυπουργός δεν εκπροσωπεί τις πολιτικές απόψεις του αλλά τον ελληνικό λαό. Όλα αυτά υπακούν στον στόχο της ενίσχυσης του πολιτικού στόχου της αναβάθμισης του ρόλου της χώρας» τόνισε σημειώνοντας ότι υπάρχει «πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» για επενδύσεις από τις ΗΠΑ και «γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων με τους επενδυτές στις ΗΠΑ». Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας και, όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, «σύντομα θα δούμε αποτελέσματα». Ακόμη ξεκαθάρισε ότι «δεν τέθηκε θέμα για δεύτερη βάση» στην Κρήτη και ότι «ακόμη και για την Σούδα δεν τέθηκε μεγαλύτερο θέμα από αυτό που γνωρίζετε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρυψε την δυσφορία του για την απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό το πόθεν έσχες. «Επισήμως δεν υπάρχει απόφαση αλλά μία άτυπη ανυπόστατη περίληψη που έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του ΣτΕ που δεν προβλέπεται σε καμία δικονομική διάταξη. Μου προκάλεσε αρνητική έκπληξη αποτελεί νομολογιακή στροφή και πιθανολογώ ότι θα δεχθεί σφοδρότατη κριτική. Ας περιμένουμε την απόφαση» είπε και ενημέρωσε ότι «υπάρχει σκέψη για την επανέκδοση της υπουργικής απόφασης για να συμπεριληφθούν όλα τα πεδία και οι λεπτομέρειες για την συμπλήρωση του πόθεν έσχες».

Δημοφιλή