Ο 11χρονος Αμίρ, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν, θα κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Ο 11χρονος Αμίρ, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν, θα κρατήσει τη σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου
eurokinissi

Στο ταξίδι από το Αφγανιστάν προς τη Γερμανία, όπου βρίσκεται ο πατέρας της οικογένειας, ο 11χρονος Αμίρ με τα αδέρφια και τη μητέρα του αναγκάστηκαν να παραμείνουν για άγνωστο διάστημα στην Ελλάδα. Προσωρινά φιλοξενούνται σε ένα διαμέρισμα στη Δάφνη και προσπαθούν να έχουν μια «φυσιολογική» ζωή, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Έτσι, ο Αμίρ, εδώ και λίγους μήνες πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των προσφύγων μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως και οι υπόλοιποι μαθητές των δημοτικών σχολείων και ο ίδιος συμμετείχε στην κλήρωση για την ανάδειξη των σημαιοφόρων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, μια ρύθμιση που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά.

Ο Αμίρ, ήταν εκείνος που κληρώθηκε στη δική του τάξη να κρατήσει τη σημαία. «Εγώ δεν ήμουν ενήμερος ότι συμμετείχα στη διαδικασία, απλά μου είπαν ότι βγήκε το όνομά μου. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παρελάσω μαζί με τους συμμαθητές μου», δηλώνει ο ίδιος ο Αμίρ, ενώ η μητέρα του, Αριζού, αναφέρει: «Πολύ χάρηκα όταν με ενημέρωσαν για την επιλογή αυτή. Δεν ήξερα τι να πω ούτε τι να κάνω. Στο Αφγανιστάν δεν έχουμε μαθητική παρέλαση. Είναι καινούρια εμπειρία».

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν είναι καλή. Έχουμε πόλεμο, ειδικά στην περιοχή μας. Δε μου αρέσει ο πόλεμος», λέει ο Αμίρ χαμηλώνοντας το βλέμμα, «εδώ είναι καλύτερα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή