Καμμένος: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στις ΗΠΑ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός

Καμμένος: Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στις ΗΠΑ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός
Eurokinissi

«Και μόνο στο ότι στο κτίριο του Λευκού Οίκου, στο Blair House, ανέβηκε η ελληνική σημαία, στο ότι η Ελλάδα έγινε αποδεκτή στις ΗΠΑ, μετά το 1994, για πρώτη φορά σε μια επίσημη αποστολή τέτοια, από τον Λευκό Οίκο, με επαφές σε όλα τα επίπεδα για την ενέργεια, την άμυνα, τις επενδύσεις, την οικονομία -και μάλιστα με θετικό πρόσημο στα πάντα- είναι κάτι που θα έπρεπε να χαροποιεί όλους τους Έλληνες» τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στον τ/σ ΑΝΤ1.

Εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της επίσκεψης θα φανεί στο προσεχές μέλλον στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, στο κατά πόσο θα έλθουν επενδύσεις, στο κατά πόσο η γεωπολιτική θέση της χώρας φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της, ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και της ενέργειας, και θα φανεί και στην ενίσχυση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Καμμένος απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, είπε πως ο πρωθυπουργός δεν πήγε στις ΗΠΑ ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός, «πήγαμε ως ελληνική κυβέρνηση» και έτσι θα πρέπει να το βλέπουν όλοι.

«Θα πρέπει να βλέπουν πόσο θετικά αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Μιλήσαμε για το τέλος της κρίσης, μιλήσαμε για επενδύσεις, ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά και οι γερουσιαστές και τα διεθνή "κέντρα σκέψεως", πανεπιστήμια, επιμελητήρια, επιχειρηματίες, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την πατρίδα μας» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 είπε καταρχήν ότι πρόκειται για διακρατική συμφωνία που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες, σημειώνοντας πως «αντιδρούν οι παλιοί φίλοι του Τσοχατζόπουλου» και άλλοι που είναι εκπρόσωποι άλλων συμφερόντων.

Τόνισε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών, με πλαφόν 1,1 δισ. έχει την εξουσιοδότηση της Βουλής, καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Εξοπλισμών όπου και κατατέθηκε το σχετικό Letter of Request και έτυχε της θετικής ψήφου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της ψήφου ανοχής από άλλους.

Ο κ. Καμμένος αποσαφήνισε ότι τα 2,4 δισ. που είπε ο πρόεδρος Τραμπ αφορούν την έγκριση του Κογκρέσου για την αναβάθμιση του συνόλου των 123 αεροσκαφών F-16, αλλά η Ελλάδα έχει ζητήσει την αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών με πλαφόν 1,1 δισ.

«Εκτός και αν -καθώς αύριο το πρωί υπάρχει μια συνεδρίαση της επιτροπής του Κογκρέσου- και αποφασίσουν ότι αυτό θα μεταφραστεί σε δωρεάν βοήθεια για την Ελλάδα και θέλουν να αναβαθμίσουν και τα 123 F-16» συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος προσέθεσε ότι υπάρχουν ανάγκες που θα προκύψουν μετά το 2027 και αφορούν την προμήθεια από την πλευρά της Τουρκίας των F-35 και γι΄αυτό η Ελλάδα έχει υποβάλει αίτημα για νέο αεροσκάφος, νέας τεχνολογίας το οποίο δεν μπορεί να πληρώσει με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες και τους προϋπολογισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

«Παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Η ΝΔ έχει ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης και από εκεί και πέρα ευρωβουλευτής της ΝΔ καταθέτει ερώτηση στις Βρυξέλλες για να καρφώσει την Ελλάδα, εάν μπορεί να κάνει την αναβάθμιση και εάν αυτό ξεπερνά τα όρια που έχουν θέσει οι δανειστές. Κάποιοι λειτουργούν ως ντίλερ εμπόρων όπλων» υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

«Λέω δημόσια ότι δεν θα φθάσουμε ούτε το 1,1 δισ. και διεκδικούμε μέρος ή όλο το ποσό αυτό να αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών, διότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα ως το κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να κρίνει αν αυτό θα είναι μια αμερικανική βοήθεια στην πατρίδα μας» επισήμανε.

Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά, σημείωσε ότι αφορούν «τις εργασίες που θα γίνουν από την ΕΑΒ ή ιδιωτικές άλλες εταιρείες. Αλλά αυτά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα δεν θα είναι όπως παλιά, διάφορες συμβάσεις που υποκρύπτουν μίζες, αλλά θα είναι οι εργασίες που θα γίνουν στην ΕΑΒ».

Ο κ. Καμμένος ζήτησε «από όλους και από την αντιπολίτευση να σεβαστούν το ότι αυτή η διαπραγμάτευση αφορά την πατρίδα μας, να καταλάβουν ότι την έχουν ψηφίσει στις 20 Σεπτεμβρίου και ότι η λογική των μεσαζόντων, των ενδιάμεσων και των μιζών έχει τελειώσει».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή