Επιθέσεις στο κέντρο της Καμπούλ. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε σιιτικό τέμενος

Επιθέσεις στο κέντρο της Καμπούλ. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε σιιτικό τέμενος
SHAH MARAI/AFP/Getty Images
SHAH MARAI/AFP/Getty Images
SHAH MARAI via Getty Images

Δύο ρουκέτες εξερράγησαν κοντά στο αρχηγείο της διεθνούς στρατιωτικής αποστολής στο κέντρο της Καμπούλ το πρωί του Σαββάτου, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας του Αφγανιστάν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Περί τις 06:00 (04:30 ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν συναγερμοί που ηχούσαν στο αρχηγείο της διεθνούς δύναμης υπό τη διοίκηση του NATO και σε ξένες πρεσβείες στην περιοχή. Ακολούθησαν ισχυρές εκρήξεις.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Παρασκευής εναντίον του σιιτικού τεμένους Ιμάμ Ζαμάν, σε μια δυτική συνοικία της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 45.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένας βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά που φόραγε μέσα στον χώρο λατρείας, στη συνοικία Νταστ-ι-Μπάρτσι της Καμπούλ. Δεν έδωσε κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, περίπου 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δύο επιθέσεις που διαπράχθηκαν την Παρασκευή εναντίον τεμενών, του σιιτικού στην πρωτεύουσα κι ενός σουνιτικού στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Στην δεύτερη επίθεση, στην επαρχία Γκορ, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 10, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, τον Νάτζιμπ Ντανίς. Ο κυβερνήτης της περιοχής όπου διαπράχθηκε η επίθεση, ο Μόχσεν Ντανισιάρ, έδωσε υψηλότερο απολογισμό, κάνοντας λόγο για 30 νεκρούς, ενώ υποστήριξε πως η επίθεση δεν είχε θρησκευτικό χαρακτήρα αλλά είχε στόχο έναν αξιωματικό της αστυνομίας.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα