Είναι πολύ αργά για δάκρυα, Quentin Tarantino

Είναι πολύ αργά για δάκρυα, Quentin Tarantino
Director Quentin Tarantino (L) points at producer Harvey Weinstein at the after-party for the premiere of
Mario Anzuoni / Reuters
Director Quentin Tarantino (L) points at producer Harvey Weinstein at the after-party for the premiere of

Το σκάνδαλο που «έσκασε» πριν λίγες μέρες στο Χόλιγουντ με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος του διάσημου παραγωγού Harvey Weinstein έφερε στην επιφάνεια μια πτυχή της βιομηχανίας του θεάματος που πολλοί μπορεί να φαντάζονταν αλλά μέχρι σήμερα κανείς και καμιά δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για όσα γνώριζε ή είχε βιώσει.

Όλο και περισσότερες διάσημες ηθοποιοί αποκαλύπτουν ότι έχουν πέσει θύμα των ορέξεων του παραγωγού, με τους άντρες συναδέλφους τους είτε να «πέφτουν από τα σύννεφα» είτε να απολογούνται ετεροχρονισμένα που γνώριζαν αλλά δεν έκαναν τίποτα για να ανατρέψουν την καθεστηκυία κατάσταση πραγμάτων. Τελευταίος σε αυτό τον αγώνα μεταμέλειας τη σκυτάλη παίρνει ο σκηνοθέτης Quentin Tarantino.

Μιλώντας στις New York Times, ο Tarantino ανέφερε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ήξερα αρκετά για να κάνω περισσότερα απ' όσα έκανα. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από τις συνηθισμένες φήμες και το αναμενόμενο κουτσομπολιό. Ήξερα ότι έκανε τέτοια πράγματα» και πρόσθεσε: «Μακάρι να είχα πάρει πρωτοβουλία για όσα είχα ακούσει».

Είναι πολλοί εκεί έξω που αναρωτιούνται γιατί τα θύματα του Weinstein, ούσες πια διάσημες και πετυχημένες δε μίλησαν νωρίτερα, αγνοώντας ή αφήνοντας ηθελημένα στην άκρη τις ενοχές και το φόβο που νιώθει συχνά μια κακοποιημένη γυναίκα, είτε γιατί πιστεύει ότι με κάποιο τρόπο προκάλεσε τη συμπεριφορά του θύτη είτε γιατί δεν θέλει να έρθει ξανά αντιμέτωπη μαζί του. Είναι απορίας άξιον γιατί ελάχιστοι έως κανείς δεν αναρωτιέται το λόγο που οι διάσημοι άντρες του Χόλιγουντ, ενώ ήξεραν (κατά πώς φαίνεται από τις εκ των υστέρων μαρτυρίες τους) ούτε εκείνοι μίλησαν, ώστε να μπει ένα τέλος στις αυθαιρεσίες του Weinstein και των ομοίων του (γιατί σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι).

Για την ιστορία, ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός έχουν υπάρξει χρόνια φίλοι και συνεργάτες αφού ο Weinstein χρηματοδότησε αρκετά σημαντικές ταινίες του Tarantino όπως «Pulp Fiction», «Kill Bill» και «The Hateful Eight». «Αυτό που έκανα ήταν να αφήσω στο περιθώριο τα περιστατικά που είχα ακούσει. Ό,τι κι αν πω τώρα θα ακουστεί σαν μια αχρεία δικαιολογία», συμπλήρωσε στη συνέντευξή του ο Tarantino.

Έτσι ακριβώς, Quentin μου. Έτσι ακριβώς.