ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23/10/2017 05:37 EEST | Updated 23/10/2017 05:37 EEST

«Ιστορία μου... αμαρτία μου»

eurokinnisi
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ήταν 31 Δεκεμβριου 2015 όταν 110 πρώην βουλευτές, με αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικούσαν με το νόμιμο τόκο και αναδρομικά, διαφορές αποδοχών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη.

 

Η αξίωση τους ήταν ότι διεκδικούν 110 πρώην βουλευτές, με αγωγές τους στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών βάσει της απόφασης του Μισθοδικείου το 2006, θα έπρεπε να καλυφθεί η μισθολογική διαφορά που είχε προκύψει μετά την αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

 

Ανάμεσα τους ηχηρά ονόματα πρώην υπουργών - και τότε συνταξιούχων βουλευτών - με το ακριβές ποσό που διεκδικούσαν μέσω των Διοικητικών Δικαστηρίων, να μην μπορεί να προσδιοριστεί, καθώς επρόκειτο για πολιτικά πρόσωπα με διαφορετική βουλευτική θητεία, ενώ ορισμένοι εξ αυτών, είχαν καταθέσει ακόμα και δυο ξεχωριστές αγωγές, για αυτές τις διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους.

 

Τότε, με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της βουλής  σημείωνε: «Όταν το 2007 με τον Ν. 3620/2007 δόθηκαν αναδρομικά έκτακτες παροχές στους δικαστικούς λειτουργούς, η Βουλή αποφάσισε ότι οι παροχές αυτές δεν θα ισχύσουν και για τους βουλευτές. Επίσης, όταν το 2008 με τον Ν. 3661/2008 αυξήθηκαν σημαντικά οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, η Βουλή αποφάσισε ότι η αύξηση αυτή δεν αφορά στους βουλευτές».

 

Ανάλογο ζήτημα είχε προκύψει και τον Μάιο του 2011 όταν περίπου 800 συνταξιούχοι βουλευτές ζητούσαν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ, όπως είχε γίνει γνωστό τότε, από την αντιπρόεδρο του Β΄ τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή.

 

Οι πρώην βουλευτές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας να ισχύσει και για αυτούς η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστικών, για το χρονικό διάστημα 2003-2007.

 

Η αρχική εκτίμηση ήταν πως επρόκειτο για αναδρομικά που αντιστοιχούσαν σε 250.000 ευρώ για κάθε έναν από τους ενδιαφερόμενους.

 

Τότε μάλιστα, είχαν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες συνταξιούχων βουλευτών:

Η πρώτη ήταν μια μερίδα πρώην βουλευτών που ζητούσαν με προσφυγές να ισχύσει η ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές για την περίοδο 2003-2007.

Μια δεύτερη κατηγορία βουλευτών που δεν εντάχθηκε τότε στη ρύθμιση για τα αναδρομικά και ζητούσαν με μεταγενέστερες προσφυγές στη δικαιοσύνη όλες τις προσαυξήσεις που δεν πήραν λόγω αυξήσεων που εδόθησαν σε δικαστικούς.

Ενώ μια τρίτη κατηγορία με αγωγές ζητούσε αναδρομικά για τις μεταγενέστερες αυξήσεις που έλαβαν οι δικαστικοί από το 2008 και μετά.