Στο μικροσκόπιο των θεσμών: Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις

Στο μικροσκόπιο των θεσμών: Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις
Eurokinissi

Σε ιδιαίτερα ήρεμο κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, με την ατζέντα της αξιολόγησης να έχει ανοίξει στο σύνολο της και τους δανειστές να ελέγχουν εξονυχιστικά την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων.

Η πρώτη συνολική εικόνα για την πορεία των πρώτων επαφών στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα υπάρξει σήμερα (Πέμπτη) καθώς οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών θα στείλουν ενημερωτικό σημείωμα στο EuroWorking Group. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία για την πορεία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο στους ιδιώτες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι εκπληρώθηκε η προϋπόθεση πληρωμής 1,2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, προκειμένου ο ESM σήμερα ή αύριο να εγκρίνει την εκταμίευση και της δεύτερης υποδόσης των 800εκατ ευρώ.

Επίσης το ενημερωτικό προς τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα μετέχουν στην συνεδρίαση του EuroWorking Group, θα περιλαμβάνει και την πρώτη ενημέρωση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, μετά τα ραντεβού των Θεσμών στην Αθήνα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Η πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων παραμένει ένα από τα βασικά θέματα αναφορικά με την πορεία της τρίτης αξιολόγησης. Οι Θεσμοί ήδη εξετάζουν τα στοιχεία που τους έχει δώσει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να έχει κλείσει η συζήτηση για το εάν θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους.

Ο προβληματισμός αφορά τον προϋπολογισμό του 2018, καθώς για το 2017 φαίνεται πως και οι δανειστές αποδέχονται ότι όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος τους 1,75% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά θα υπάρξει και υπερκάλυψη. Ακόμα βέβαια η συζήτηση για το μέγεθος του υπερπλεονάσματος, όπως και για τον τρόπο που θα επιστραφεί στους φορολογούμενους δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ακριβής εικόνα θα υπάρξει τον Νοέμβριο. Τότε θα υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία για να υπολογιστεί η απόδοση στο σύνολο του 2017, προκειμένου να γίνει και η συζήτηση για το πως θα μοιραστεί το υπερπλεόνασμα.

Ως εκ τούτου η συζήτηση μετατίθεται για την επόμενη κάθοδο των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων το Νοέμβριο. Τότε θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το μέρισμα του 2017, αλλά κυρίως τότε θα κλείσει και η συζήτηση εάν το 2018 προκύπτει πρόβλημα με την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού. Κυβερνητικός παράγοντας έλεγε ότι θα γίνει προσπάθεια να καταγραφεί η μεγαλύτερη δυνατή πρόοδος επί του θέματος έως την Παρασκευή που αναμένεται να γίνει το τελευταίο ραντεβού με τους επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Ωστόσο, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει πίεση χρόνου για το συγκεκριμένο θέμα καθώς όπως ανέφερε η ίδια πηγή, έως τις 21 Νοεμβρίου που θα πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή στην τελική του μορφή, υπάρχει το χρονικό περιθώριο ώστε να στείλει περισσότερα στοιχεία η ελληνική πλευρά.

Έκλεισε ο εξωδικαστικός

Τα καλά νέα έρχονται από το μέτωπο του εξωδικαστικού, καθώς η προεργασία που είχε γίνει με τα τεχνικά κλιμάκια απέδωσε καρπούς με αποτέλεσμα οι επικεφαλής να δώσουν το «πράσινο φως» για την υιοθέτηση της κυβερνητικής πρότασης για «fast track» ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Το πλαίσιο το οποίο θα διαμορφωθεί για να ενταχθούν ατομικές και ομόρρυθμες επιχειρήσεις, θα αποφύγει την ιδιαίτερα περίπλοκή και κοστοβόρα διαδικασία εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας και θα προκριθεί η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά με τις τυποποιημένες λύσεις και αξιολογήσεις βιωσιμότητας για τις περιπτώσεις αυτές.

Δημοφιλή