Πώς τα κουνούπια μας πλησιάζουν και μας τσιμπούν χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Πώς τα κουνούπια μας πλησιάζουν και μας τσιμπούν χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Mosquito Bite Macro Photo
Mosquito Bite Macro Photo
nechaev-kon via Getty Images

Κανείς δεν συμπαθεί τα κουνούπια: Είναι φορείς ασθενειών, το τσίμπημά τους αφήνει πίσω του σπυράκια που προκαλούν φαγούρα και το να προσπαθείς να κοιμηθείς ενώ στο δωμάτιο γυροφέρνει ένα κουνούπι (με τον χαρακτηριστικό, ενοχλητικό του ήχο) παραπέμπει σε κινέζικο βασανιστήριο. Επίσης, βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της Γης, οπότε δεν γλιτώνετε εύκολα.

Όπως ξέρουμε όλοι, το κυνήγι ενός κουνουπιού δεν είναι και η πιο εύκολη διαδικασία, ενώ υπάρχει πάντα και η πιθανότητα αν το πετύχετε να...απελευθερώσει και το αίμα που σας έχει πιει, δημιουργώντας άσχημο λεκέ. Πάντως, άξιον απορίας είναι το πώς αυτοί οι ενοχλητικοί «κλέφτες αίματος» είναι τόσο «stealth» ώστε να καταφέρνουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον «στόχο» (δηλαδή εσάς) πριν να είναι πολύ αργά.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Μπέρκλεϊ και του Πανεπιστημίου Βαγκενίνγκεν στην Ολλανδία διερεύνησαν τις...τακτικές τους χρησιμοποιώντας βίντεο σε super-slow motion. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Geographic, μέσω παρατήρησης εκατοντάδων κουνουπιών της κατηγορίας Anopheles coluzzii με κάμερα υψηλής ταχύτητας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα κουνούπια αρχίζουν να χτυπούν τα φτερά τους με ταχύτητα 600 φορών το δευτερόλεπτο (!) εν όψει απογείωσης. Στη συνέχεια, ωθούνται με τα πόδια τους στον αέρα και αρχίζουν να αιωρούνται.

«Ωθούνται τόσο απαλά που δεν μπορείς ποτέ να τα εντοπίσεις» λέει ο επικεφαλής συντάκτης, Φλόριαν Μούιτζρες. «Είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα να κάνεις». Εν αντιθέσει, όπως διαπίστωσε η ομάδα των επιστημόνων, οι φρουτόμυγες πηδούν στον αέρα και χτυπούν μανιωδώς τα φτερά τους- μια τεχνική που προδίδει τη θέση τους.

«Αντί να πηγαίνουν γρήγορα, τα κουνούπια παίρνουν τον χρόνο τους, αλλά όλο αυτόν τον χρόνο επιταχύνουν, οπότε όταν πιάνουν τελική ταχύτητα, είναι λίγο πολύ η ίδια με τις φρουτόμυγες» είπε στο Berkeley News η Σοφία Τσανγκ, μία εκ των ερευνητών. «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να είναι μοναδικό στα κουνούπια, και ίσως μοναδικό για αυτά (τα πλάσματα) που τρέφονται με αίμα».

Όσον αφορά στην πρακτική χρησιμότητα της έρευνας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του National Geographic, αν οι επιστήμονες μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα πώς πετούν τα κουνούπια, θα ήταν σε θέση να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές παγίδες, οι οποίες μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα μεγάλους πληθυσμούς.

Δημοφιλή