Η δολοφονία Κένεντι, τα απόρρητα έγγραφα και η ανάμιξη των Σοβιετικών, 54 χρόνια μετά

Η δολοφονία Κένεντι, τα απόρρητα έγγραφα και η ανάμιξη των Σοβιετικών, 54 χρόνια μετά
William J. Smith/The Associated Press

Η δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963 συγκλόνισε τον πλανήτη και αποτέλεσε τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα πηγή για τη δημιουργία διαφόρων συνωμοσιών σχετικά με τα κίνητρα, τους ηθικούς αυτουργούς κλπ. του εγκλήματος.

Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά κι ενώ ήδη ο νυν πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θα δώσει στη δημοσιότητα απόρρητα αρχεία σχετικά με τη δολοφονία Κένεντι, έρχονται στο φως 3.000 έγγραφα που ναι μεν ρίχνουν (;) περισσότερο φως στην υπόθεση, αλλά και πάλι δε διαλευκάνουν απόλυτα υπό ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η εν λόγω δολοφονία, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο Guardian.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 2.891 έγγραφα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερεί τη δημοσιοποίηση περαιτέρω εγγράφων, λέγοντας πως δεν είχε άλλη επιλογή, αναλογιζόμενος τις ανησυχίες του FBI και της CIA για την «εθνική ασφάλεια, την επιβολή του νόμου και τις εξωτερικές υποθέσεις».

Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα έγγραφα συνιστά υπόμνημα του διοικητή της Αστυνομίας του Ντάλας, J Edgar Hoover, που αναφέρει ότι το FBI ήταν ενήμερο ότι ο δολοφόνος του Κένεντι, Lee Harvey Oswald, δεχόταν απειλές για τη ζωή του, όσο βρισκόταν υπό κράτηση στη φυλακή.

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην υπόθεση Oswald πέρα από το ότι είναι νεκρός», δήλωσε ο Hoover το Νοέμβριο του 1963. «Χθες το βράδυ λάβαμε ένα τηλεφώνημα στο γραφείο μας στο Ντάλας από έναν άγνωστο άντρα που μιλούσε με ήρεμη φωνή και είπε ότι ήταν μέλος μιας ομάδας που δημιουργήθηκε για να σκοτώσει τον Oswald. Καλέσαμε τον αρχηγό της Αστυνομίας και μας διαβεβαίωσε ότι ο Oswald θα έχαιρε επαρκούς προστασίας. Ωστόσο αυτό δεν έγινε», συμπληρώνει.

Στο ίδιο υπόμνημα, ο Hoover σημειώνει ότι ο ίδιος και ο Nicholas Katzenbach, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, είχαν φόβους για την εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας, αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο Oswald είχε επισκεφθεί την πόλη του Μεξικού, κάλεσε την πρεσβεία της Κούβας και έστειλε από εκεί μια επιστολή στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης σχετικά με μία βίζα. «Εκείνο που με ανησυχεί κι ανησυχεί εξίσου και τον κύριο Katzenbach είναι να παρουσιάσουμε κάτι ώστε να πείσουμε τον κόσμο ότι ο Oswald είναι ο δολοφόνος.

Τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι αξιωματούχοι της Σοβιετικής Ένωσης αντιλαμβάνονταν τον Oswald ως ένα «νευρωτικό μανιακό που υπήρξε άπιστος στην ίδια του την πατρίδα και οτιδήποτε άλλο», και πως φοβούνταν ότι η δολοφονία Κένεντι οργανώθηκε στα πλαίσια ενός «δεξιού πραξικοπήματος» ή από το διάδοχο του Κένεντι, Lyndon Johnson.

Επιπλέον, τα αρχεία αυτά αναφέρουν λεπτομέρειες για πολυάριθμες προσπάθειες της CIA να δολοφονήσει ηγέτες ξένων κρατών, κυρίως του Κάστρο της Κούβας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Εγγράφων, το 88% των αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία Κένεντι έχουν πλήρως αποκαλυφθεί και ένα επιπλέον 12% έχει μερικώς εκδοθεί. Πρόκειται συνολικά για 5 εκατομμύρια σελίδες.

Δημοφιλή