28η Οκτωβρίου: Εορτασμοί σε όλη τη χώρα και στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του «Όχι»

28η Οκτωβρίου: Εορτασμοί σε όλη τη χώρα και στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο του «Όχι»
Eurokinissi

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα γιορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος του «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την παρέλαση στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, στην οποία συμμετείχαν ανάπηροι πολέμου, σύλλογοι, τμήματα μαθητών, προσκόπων, οδηγών και τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, ακολούθησε αεροπορική επίδειξη F-16 της Ομάδας «Ζευς» από τον επισμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος. Μέσα από το αεροσκάφος ο πιλότος ευχήθηκε «Χρόνια πολλά Ελλάδα» και είπε ότι «οι Ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».

28η Οκτωβρίου

Επίσης, κανονικά ολοκληρώθηκε και η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας.«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλες και όλους που αγωνίστηκαν ενάντια σε όσους επιτέθηκαν στη χώρα μας, στη συνέχεια, στον κατακτητή, δηλαδή το φασισμό και το ναζισμό». δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μετά το πέρας της.

Παυλόπουλος: Προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας

«Το πάνδημο “ΟΧΙ”, που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940, συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του Φρονήματος του Λαού και του Έθνους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης.

«Είναι το διαχρονικό “ΟΧΙ” σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Ένα “ΟΧΙ” που μετατρέπεται, αυτομάτως, στο επίσης διαχρονικό “ΝΑΙ” στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στην Δικαιοσύνη και στα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ιδίως δε σ' εκείνα που εμπεδώνουν τις αρχές και τις αξίες της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Χρόνια πολλά», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος στον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους, που, με τους εντυπωσιακούς του ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, καθήλωσε τους Θεσσαλονικείς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Κύριε Επισμηναγέ τα φτερά σας, τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουν παντού το μήνυμα του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης. Στέλνουν όμως, σε κάθε ιταμό εισβολέα, και το διαχρονικό μήνυμα των Προγόνων μας: «Μολών λαβέ». Το Έθνος μας είναι υπερήφανο για σας. Και η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας».

«Το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Χρόνια πολλά σε όλους. Θα ήθελα να συγχαρώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες που σήμερα παρέλασαν αναδεικνύοντας ότι το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων που αγωνίζονται 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Ένα οπλικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει ποτέ καμιά χώρα, χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό αλλά και στο υψηλό ηθικό. Το υψηλό ηθικό όμως για να υπάρχει θα πρέπει να δουν οι άλλοι λαοί του κόσμου τη δύναμη που δίνουν οι Έλληνες πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η μεγάλη αγκαλιά που έδωσε ο λαός της Θεσσαλονίκης σήμερα σε αυτή την παρέλαση κάτω από συνθήκες βροχής. Το χειροκρότημα, το δάκρυ, το χαμόγελο των παιδιών, είναι αυτό που δίνει τη δύναμη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ισχυρότερες όλων».

Ο κ. Καμμένος επισήμανε το γεγονός ότι φέτος έκαναν παρέλαση και εθνοφύλακες από όλη την Ελλάδα και σημείωσε: «Για πρώτη φορά φέτος, το έτος εθνοφυλακής, είδαμε να παρελαύνουν εθνοφύλακες από όλη την Ελλάδα. Οι εθνοφύλακες, πλέον, εντασσόμενοι μέσα στον ισχυρό μηχανισμό των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν μια καινούργια δύναμη σε αυτό το έργο το οποίο ενισχύεται και από τους στρατευσίμους, που πλέον με τη νέα δομή που σχεδιάζεται από τη στρατιωτική ηγεσία θα μπορέσει να αποδίδει πολύ καλύτερα στο έργο της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά και την κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τσίπρας: Τιμούμε αυτούς που ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ζωή τους διάλεξαν την Ελλάδα

«Τιμούμε σήμερα το έπος του 40. Όλους εκείνους, που ανάμεσα στην Ελλάδα και τη ζωή τους διάλεξαν την Ελλάδα» αναφέρει σε μήυνμά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Και απέδειξαν στα βουνά της Αλβανίας, στις πόλεις και στα χωριά της πατρίδας, τι σημαίνει να γνωρίζεις την ελευθερία από την κόψη του σπαθιού την τρομερή. Με τη μάχη του κατά του φασισμού και του ναζισμού και με την έφοδο της Εθνικής μας Αντίστασης στον ουρανό, ο ελληνικός λαός απέδειξε την αγάπη του για την ελευθερία. Τον διαχρονικό πόθο του να ζει με αξιοπρέπεια και να καθορίζει ο ίδιος τα του οίκου του. Τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε. Καμιά θυσία δεν πήγε χαμένη. Σήμερα η χώρα, μετά από μια περίοδο σκότους, κρίσης και επιτροπείας, μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το αύριο. Ο λαός μας απέδειξε στα δύσκολα τελευταία χρόνια ότι έχει και το κουράγιο, και τις δυνατότητες, και το ιστορικό φορτίο, για να στέκεται όρθιος στις φουρτούνες. Δεν ελπίζουμε απλώς σε ένα καλύτερο αύριο. Το χτίζουμε βήμα-βήμα, με όρους ελευθερίας, αλληλεγγύης, Δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Βέβαιοι ότι, όπως τότε, έτσι και τώρα, τίποτε δεν πρόκειται να μας χαριστεί.Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια. Και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει» καταλήγει το μήνυμα του κ. Τσίπρα.

Mητσοτάκης: Ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας

«Σήμερα, είναι μια ημέρα μνήμης, συγκίνησης και περηφάνιας για όλους τους Έλληνες» ανέφερε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η 28η Οκτωβρίου υπογραμμίζει την ενότητα του Έθνους μας. Την πίστη του στην ελευθερία και την αποστροφή του σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού. Η σκέψη όλων μας είναι σήμερα στη Γενιά του ’40. Τη γενιά των πατεράδων και των παππούδων μας, από τους οποίους ελάχιστοι είναι ακόμα στη ζωή. Μια γενιά προκομμένη, που κατάφερε μέσα από τα συντρίμμια του πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου να χτίσει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Έχουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Και τη διαβεβαίωσή μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το σπουδαίο ταξίδι της στην ιστορία, ξεπερνώντας τα σημερινά της προβλήματα. Η Ελλάδα θα ξαναγίνει ισχυρή και υπερήφανη. Με αποφασιστικό λόγο και ρόλο για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με ευημερία, ασφάλεια, και δικαιώματα για όλους τους Έλληνες. Αυτός είναι ο πατριωτισμός της δικής μας γενιάς. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Γεννηματά: Καλούμαστε να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην παραίτηση και στο συμβιβασμό.

«Το έπος του 40 και η Εθνική αντίσταση ήταν κορυφαία στιγμή στη νεότερη ιστορία μας. Οφείλουμε πολλά και τιμούμε τη γενιά και τους ήρωες που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό, νίκησαν και κερδίσαμε τη δημοκρατία και την ελευθερία. Οι αγώνες εκείνοι δείχνουν και τις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων. Σήμερα καλούμαστε να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην παραίτηση και στο συμβιβασμό. Η πατρίδα μας χρειάζεται μια νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση και μια νέα Εθνική Στρατηγική για να πορευτεί με ασφάλεια στο μέλλον» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Η κοινωνία μας χρειάζεται ένα νέο σχέδιο που να κινητοποιεί τις δημιουργικές και παραγωγικές της δυνάμεις, θα επενδύει στα παιδιά της για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ακολουθήσουμε το δρόμο της προόδου. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη και υποχρέωση. Η δική μας παράταξη όπως πάντα θα είναι μια πατριωτική δύναμη ευθύνης και πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια».

Θεοδωράκης: Εμείς οι ευλογημένες γενιές πρέπει να πάμε τον τόπο ένα βήμα παρακάτω

«"Είχα πολλά, πάρα πολλά χρόνια να δω τέτοιον ενθουσιασμό στην Αθήνα. Αισθάνεται κανείς ένα πάθος μες στον αέρα, ένα φανατισμό, μια λεβεντιά. Ξύπνησε το ελληνικό φιλότιμο, είναι κάτι ωραίο. Και μια τέλεια εθνική ενότητα.Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που αισθάνουμαι τέτοιαν ομόνοια να βασιλεύει στον τόπο". Αυτό έγραψε στο ημερολόγιό του το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Γιώργος Θεοτοκάς. Εμείς, οι ευλογημένες γενιές που δεν γνώρισαν πόλεμο και ξένη κατοχή, πρέπει να πάμε τον τόπο ένα βήμα παρακάτω. Με λεβεντιά, με φιλότιμο, με ενότητα. Το χρωστάμε σε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν στον πόλεμο του ‘40 και στην Αντίσταση. Το χρωστάμε όμως κυρίως σε εμάς τους ίδιους και στα παιδιά μας» αναφέρει στο μήνυμά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Δημοφιλή