Από την υγεία μέχρι το πορτοφόλι μας: 7 σοβαρές επιδράσεις που μπορεί να έχει η αλλαγή της ώρας στις ζωές μας

Από την υγεία μέχρι το πορτοφόλι μας: 7 σοβαρές επιδράσεις που μπορεί να έχει η αλλαγή της ώρας στις ζωές μας
Karen Roach

Για κάποιους ανθρώπους, η ετήσια αλλαγή της ώρας κάθε Μάρτιο και Οκτώβριο μπορεί να προκαλέσει πολλά περισσότερα προβλήματα από τον μπελά του να πρέπει να αλλάξεις όλα τα ρολόγια του σπιτιού και αυτό του αυτοκινήτου.

Πολλές και διαφορετικές έρευνες έχουν δείξει πω η αλλαγή της ώρας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές μας, και όχι με την καλή έννοια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτή την περίοδο η Κομισιόν εξετάζει αιτήματα για κατάργηση της θερινής ώρας.

Και ο David Prerau, συγγραφέας του «Saving the Daylight: Why We Put the Clocks Forward», συμφωνεί πως αυτή η αλλαγή δεν γίνεται μόνο και μόνο για να κερδίσουμε μια ώρα παραπάνω ύπνου. «Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τα πάντα, από την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή μέχρι τον κόσμο που θα μαζέψει μια μουσική παράσταση στο Λονδίνο, από την συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες μέχρι την εγκληματικότητα στους δρόμους, από την κηπουρική μέχρι τα κέρδη των ραδιοφωνικών σταθμών», γράφει.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές μόνο από τις επιδράσεις που θα έχει η ερχόμενη αλλαγή της ώρας, αυτή την Κυριακή (29/10) -και γενικότερα η αλλαγή ώρας ως θεσμός- όπως τις έχουν αποκαλύψει διάφορες έρευνες.

Διαταράσσει τον κύκλο του ύπνου μας

Το να κερδίζεις μια ώρα επιπλέον ύπνου είναι, προφανώς, υπέροχο. Ταυτόχρονα όμως, αυτή η αλλαγή μπερδεύει τον εσωτερικό κιρκαδικό ρυθμό μας, καθώς ξυπνάμε περιμένοντας πως θα είναι μια ώρα νωρίτερα ή αργότερα απ' όσο πιστεύαμε. Για να περιορίσετε αυτή την επίδραση, προσπαθήστε να κοιμάστε 30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο το προηγούμενο βράδυ.

Μπορεί να χειροτερέψει την επίδραση των ορμονών στο δέρμα

Σίγουρα δεν είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στον κόσμο, η κακή εμφάνιση του δέρματος όμως επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του καθένα από εμάς. «Η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες μας, κυρίως λόγω της αλλαγής στο μοτίβο του ύπνου, η οποία μπορεί να αυξήσει την ακμή στο πρόσωπο», λέει ο Dr. Firas Al-Niaimi, ιατρικός διευθυντής στου sk:n clinics. «Είναι σημαντικό να διατηρούμε μια συνεπή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας πριν πάμε στο κρεβάτι, έτσι ώστε ο ύπνος μας να μην διαταράσσεται και τα κύτταρα του δέρματος να μπορούν να αναγεννηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής

Ακούγεται ακραίο, αλλά έρευνες που διεξάχθηκαν σε περισσότερους από 43.000 ασθενείς έδειξαν πως, μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη, παρατηρείται μια αύξηση στα περιστατικά καρδιακών προσβολών, η οποία μειώνεται τους φθινοπωρινούς μήνες.

Αν και οι επιστήμονες λένε πως τα ρολόγια δεν προκαλούν συνολικά μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των εν λόγω περιστατικών σε έναν πληθυσμό, έχουν σίγουρα έντονο αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, με τη Δευτέρα που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας την άνοιξη να εμφανίζει μια αύξηση της τάξης του 24% στις εισαγωγές ανθρώπων σε νοσοκομείο λόγω καρδιακών προσβολών, και την Τρίτη που ακολουθεί την αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο να σημειώνει μείωση του φαινομένου κατά 21%.

Αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου

Και αν το έμφραγμα δεν ήταν αρκετό, μια έρευνα από τη Φινλανδία που εξέτασε το μητρώο των ασθενών από το 2004 έως το 2013, έδειξε πως η αλλαγή της ώρας αυξάνει επίσης το ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, ακριβώς επειδή διαταράσσεται ο κιρκαδικός ρυθμός μας.

Ομοίως με τα εμφράγματα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το συγκεκριμένο περιστατικό εμφανίζει αύξηση στις εισαγωγές των νοσοκομείων τις δύο πρώτες ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας, αλλά η διαφορά μειώνεται μέσα στην εβδομάδα. Οι γυναίκες φαίνεται πως επηρεάζονται περισσότερο.

Προκαλεί περισσότερα τροχαία ατυχήματα

Ο αντίκτυπος της αλλαγής της ώρας στα τροχαία ατυχήματα έχει τεκμηριωθεί μέσα στα χρόνια και, μάλιστα, ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα που βγήκαν κατά τη διάρκεια ενός τριετούς πειραματισμού (1968-1971) της βρετανικής κυβέρνησης, όταν αποφασίστηκε να μην αλλάζει η ώρα και, ως αποτέλεσμα αυτού, σημειώθηκε «σημαντική μείωση» στον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους, επειδή υπήρχε φως για περισσότερη ώρα τα απογεύματα.

Το 1996, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσε αυτό το εύρημα, δείχνοντας αύξηση 8% στα ατυχήματα με αυτοκίνητα από τη Δευτέρα μετά την αλλαγή των ρολογιών. Μια έρευνα του 2001 από το Johns Hopkins και το πανεπιστήμιο του Stanford, έδειξε επίσης αύξηση των ατυχημάτων στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως, αν πραγματοποιούταν μια μεταβολή τουχρόνου στη Βρετανική Θερινή Ώρα, θα είχαν σκοτωθεί 160 λιγότεροι άνθρωποι, θα είχαν τραυματιστεί σοβαρά 650 λιγότεροι άνθρωποι και συνολικά 2.060 λιγότεροι οδηγοί και πεζοί θα είχαν υποστεί οποιαδήποτε μορφή τραυματισμού.

Μπορεί να μας δημιουργήσει κακή διάθεση

Όχι, δεν αναφερόμαστε μόνο στο γεγονός πως έχουμε κακή διάθεση επειδή πρέπει να σηκωθούμε από το κρεβάτι ή επειδή ξεχάσαμε να αλλάξουμε την ώρα. Η ψυχολογική επίδραση είναι αρκετά πιο σοβαρή.

Σε μια έρευνα που έγινε το 2016 σε μια ομάδα νομικών δικαστών, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η στέρηση του ύπνου αύξησε σημαντικά τη σοβαρότητα των ποινών που διέταξαν οι δικαστές σε εγκληματίες. Εκμεταλλευόμενοι τη φυσική μετατόπιση στη θερινή ώρα κατά την άνοιξη, συνέκριναν αυτή την περίοδο με τα αρχεία των ποινών τους και ανακάλυψαν πως οι δικαστές έδιναν όντως μεγαλύτερες ποινές όταν είχαν στερηθεί ύπνου.

Μας κοστίζει περισσότερα χρήματα

Και, σε περίπτωση που η υγεία και η συμπεριφορά μας εν γένει δεν είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες για να σας κάνουν να καταλάβετε πόσο άσκοπη και επιζήμια είναι η αλλαγή της ώρας, αυτή η επίδρασή της θα σας κάνει να πονέσετε εκεί που πονάμε όλοι περισσότερο: στην τσέπη μας.

Μια έκθεση του 1990 από το Policy Studies Institute υπολόγισε πως οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν, συνολικά, €294εκ. κάθε χρόνο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού αν δεν αλλάξουν την ώρα στα ρολόγια τους. Σκεφτείτε που θα έχει φτάσει αυτό το ποσό τριάντα χρόνια αργότερα.

Επίσης, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge, ανακάλυψαν πως μια επιπλέον ώρα με φυσικό φως το χειμώνα μπορεί να μας εξοικονομήσει, συνολικά πάντα, €548εκ. ετησίως, καθώς οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν λιγότερο ηλεκτρικό και θέρμανση.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost UK.