H Κούβα απορρίπτει τις κατηγορίες για επιθέσεις με ηχητικό όπλο κατά Αμερικανών διπλωματών

H Κούβα απορρίπτει τις κατηγορίες για επιθέσεις με ηχητικό όπλο κατά Αμερικανών διπλωματών
A view of the U.S. Embassy in Havana, Cuba, October 5, 2017. REUTERS/Alexandre Meneghini
A view of the U.S. Embassy in Havana, Cuba, October 5, 2017. REUTERS/Alexandre Meneghini
Alexandre Meneghini / Reuters

Η Κούβα ανακοίνωσε πως δεν έχουν λάβει χώρα επιθέσεις με υπερήχους εναντίον προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσά της, Αβάνα, και ότι οι ισχυρισμοί περί τέτοιων συμβάντων αποτελούν «πολιτική χειραγώγηση» με σκοπό την πρόκληση ζημιάς στις διμερείς σχέσεις.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, απέρριψε τους σχετικούς ισχυρισμούς ως «εντελώς ψευδείς». Από πλευράς τους, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 20 μέλη του προσωπικού τους είχαν προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα να μειώσουν τον συνολικό αριθμό του προσωπικού κατά το ήμισυ.

Σύμφωνα με αναφορές ΜΜΕ, τα προβλήματα υγείας οφείλονται σε υπερήχους, αλλά τίποτα δεν έχει αποδειχτεί. Η Ουάσινγκτον δεν έχει κατηγορήσει επίσημα την Αβάνα για τις φερόμενες επιθέσεις, και η κουβανική κυβέρνηση έχει διαψεύσει και στο παρελθόν πως έχει στοχοποιήσει προσωπικό της πρεσβείας. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ απέλασαν 15 Κουβανούς διπλωμάτες, λέγοντας πως η Αβάνα απέτυχε να προστατέψει τους εργαζομένους στην πρεσβεία τους. Επίσης, οι αμερικανικές αρχές έχουν «παγώσει» επ'αόριστον τις διαδικασίες επεξεργασίας βίζας στην Κούβα.

Μιλώντας στην Ουάσινγκτον, σε συνάντηση Κουβανών που ζουν στις ΗΠΑ, ο Ροντρίγκεζ είπε πως οι ισχυρισμοί περί επιθέσεων έχουν προκαλέσει «σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ τόσο των κυβερνήσεων όσο και των χωρών».

«Είναι απαράδεκτο και ανήθικο, από την οπτική γωνία της κυβέρνησης της Κούβας, να βλάπτονται άνθρωποι από μια διαφορά μεταξύ κυβερνήσεων» πρόσθεσε.

Τα προβλήματα υγείας κυμαίνονται από ελαφρά ζημιά στον εγκέφαλο και προβλήματα ακοής μέχρι ζαλάδες και ναυτία.

Το χρονικό του μυστηρίου στην Αβάνα:

  • Τέλη 2016: Προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ και τουλάχιστον ένας Καναδός αρχίζουν να αντιλαμβάνονται συμπτώματα.
  • Μάιος 2017: Οι ΗΠΑ απελαύνουν δύο Κουβανούς διπλωμάτες λόγω «αποτυχίας» όσον αφορά στην προστασία των δικών τους διπλωματών.
  • Αύγουστος: Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως 16 εργαζόμενοί τους έχουν λάβει φροντίδα, αλλά οι επιθέσεις φαίνονται να έχουν σταματήσει. Ένας Καναδός διπλωμάτης στην Αβάνα λαμβάνει φροντίδα για απώλεια ακοής.
  • Αρχές Σεπτεμβρίου: Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως οι επιθέσεις συνεχίζονται, και έχουν πληγεί 19 μέλη του προσωπικού τους.
  • 29 Σεπτεμβρίου: Η Ουάσινγκτον αποσύρει διπλωματικό προσωπικό, προειδοποιεί τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκέπτονται την Κούβα και αναφέρει πως οι εργαζόμενοι της πρεσβείας που έχουν επηρεαστεί ανέρχονται στους 21.
  • 3 Οκτωβρίου: Οι ΗΠΑ απελαύνουν Κουβανούς διπλωμάτες από την Ουάσινγκτον.

Δημοφιλή