Μαζική διαδήλωση υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στη Βαρκελώνη

Μαζική διαδήλωση υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στη Βαρκελώνη

Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας διαδηλώνουν στους δρόμους της Βαρκελώνης, δύο ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, η οποία σηματοδότησε μια πρωτοφανή ρήξη σε 40 χρόνια δημοκρατίας.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν μία από τις εμβληματικές λεωφόρους της Βαρκελόνης, την Πασέιγκ ντε Γκράσια, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και όπου ακουγόταν το σύνθημα «Πουτζντεμόν, στη φυλακή», μια αναφορά στον αυτονομιστή καταλανό ηγέτη τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή η Μαδρίτη.

Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφθασε το ένα εκατομμύριο.

Στην περιοχή επικρατεί μεγάλο αίσθημα αβεβαιότητας καθώς ο Κάρλες Πουτζντεμόν κάλεσε το Σάββατο τους οπαδούς του να αντισταθούν ειρηνικά στο κράτος, που προσπαθεί να αναλάβει τον έλεγχο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας προχθές.

Ο Οριόλ Τζουνκέρας, ο αντιπρόεδρoς της κυβέρνησης της Καταλονίας, επέμεινε σήμερα πως ο Πουτζντεμόν «είναι και θα παραμείνει ο πρόεδρος» της Καταλονίας. Είπε πως δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις που έλαβε η Μαδρίτη, η οποία έθεσε την περιφέρεια υπό κηδεμονία.

«Η Καταλονία είναι όλοι εμείς!» είναι το σύνθημα της διαδήλωσης την οποία κάλεσε η ένωση Κοινωνία πολιτών της Καταλονίας, που αντιτίθεται στην απόσχιση και η οποία είχε οργανώσει μια διαδήλωση στις 8 Οκτωβρίου όπου συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Άλεξ Ράμος, χαρακτήρισε μια «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας έκνομη και παράνομη» «τρέλα που μας οδήγησε στον γκρεμό». Είπε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν μόλις το 47% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.

Οι αυτονομιστές «ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, λίγο σουρεαλιστικό», δήλωσε η διαδηλώτρια Σίλβια Αλαρκόν, 35 ετών, κάτοικος Βαρκελόνης. Είπε πως είναι οργισμένη με τους αυτονομιστές που μιλούν εξ ονόματος όλων «ενώ δεν είναι καθόλου έτσι».

«Θα θυμώσω πολύ αν η Μαδρίτη δεν τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, νομικά ή με άλλο τρόπο, εκείνοι είναι οι δικτάτορες, εκείνοι που έκαναν να περάσουν τα πράγματα με τη βία», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκαρθία Αλκάλα, ένας 70χρονος συνταξιούχος.

Οι αυτονομιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135.

Το βράδυ της Παρασκευής δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Καταλονία γιόρτασαν τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Καταλονίας».

Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι είχε λάβει ήδη την εξουσιοδότηση από τη Γερουσία να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του Συντάγματος ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιφέρειας και να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία διορίστηκε υπεύθυνη για την Καταλονία.

Η Μαδρίτη διέλυσε το καταλανικό κοινοβούλιο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στην περιφέρεια στις 21 Δεκεμβρίου.

«Votarem, votarem» (θα ψηφίσουμε) φώναζαν οι διαδηλωτές, «κλέβοντας» το σύνθημα των αυτονομιστών που τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η διαδήλωση είχε επίσης έναν αέρα προεκλογικής εκστρατείας, καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία: των Ciudadanos (φιλελεύθεροι), του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι - που στην Καταλονία συγκέντρωσε μόλις το 8,5% στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Διαδήλωση στη Βαρκελώνη

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή