Απετράπη μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων. Τι λέει η ΕΛΑΣ για τη σύλληψη του 29χρονου

Απετράπη μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων. Τι λέει η ΕΛΑΣ για τη σύλληψη του 29χρονου
Eurokinissi

Aποτροπή μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων θεωρούν ότι πέτυχαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μετά τη σύλληψη του 29χρονου έξω από πολυκατοικία στην πλατεία Αττικής στο κέντρο της Αθήνας.

Και αυτό διότι στην κατοχή του βρέθηκαν όλα τα υλικά με τα οποία θα μπορούσε να κατασκευάσει κανείς βόμβες και άλλα ευρήματα που παραπέμπουν σε προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατικών χτυπημάτων. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τον 29χρονο είχαν αντιληφθεί ότι μπορεί από ημέρα σε ημέρα να γίνει τρομοκρατική επίθεση και έτσι επίσπευσαν τη σύλληψή του, χωρίς να παρατείνουν την παρακολούθηση για τη σύλληψη τυχόν συνεργών του.

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αναζητούν πλέον τον κύκλο επαφών του 29χρονου, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι δεν δρούσε μόνος του. Το διαμέρισμα όπου ζούσε ο συλληφθείς δεν είναι το μόνο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, που χρησιμοποιούσε, αφού αποτελεί πάγια τακτική για τους αντάρτες πόλης η συχνή αλλαγή οικημάτων. Τα οικήματα αυτά νοικιάζονται, όπως έκανε και ο 29χρονος, με πλαστές ταυτότητες.

Ο 29χρονος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία επί της οδού Αλκαμένους, στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, σχετικά με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων-βομβών, τον Μάρτιο του 2017.

Εν τω μεταξύ ο 29χρονος οδηγήθηκε σήμερα Κυριακή, ενώπιον του Εφέτη Ανακριτή αρμόδιου για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε κάτω από ισχυρή αστυνομική δύναμη στο Εφετείο όπου θα εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε σε βάρος του ο ανακριτής ενώ αργότερα πρόκειται να μεταχθεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ασκηθεί σε βάρος του νέα ποινική δίωξη για τον οπλισμό και τα πλαστά πιστοποιητικά που βρέθηκαν στην κατοχή του όταν συνελήφθη.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστή η θέση του 29χρονου σε όσα του καταλογίζονται με το ένταλμα σύλληψης, όπως και αν θα απολογηθεί σήμερα, ακόμη και αρνούμενος να απαντήσει σε ερωτήσεις, ή αν θα ζητήσει όπως δικαιούται προθεσμία για να προετοιμαστεί.

Τα ευρήματα

Ανακοίνωση για τη σύλληψη του 29χρονου στην πλατεία Αττικής στο κέντρο της Αθήνας από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 29χρονος συνελήφθη καθώς έβγαινε από πολυκατοικία όπου νοίκιαζε διαμέρισμα, ενώ παρακολουθούνταν στενά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Το διαμέρισμα το είχε νοικιάσει με πλαστή ταυτότητα. Στην κατοχή του βρέθηκαν τρεις ταξιδιωτικοί σάκοι, ένα τσαντάκι μέσης και μία σακούλα σκουπιδιών. Στο εσωτερικό τους βρέθηκαν:

8 πλαστές ταυτότητες,

2 πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια,

πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη και 2 πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη,

πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας,

πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων, φυτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών και

φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο 29χρονος είναι γνωστός εδώ και πολλά χρόνια στις αρχές, καθώς είχε απασχολήσει για επεισόδια και είχε συλληφθεί για πρόκληση ταραχών. Εδώ και αρκετό καιρό «αγνοούνταν», καθώς φαίνεται ότι είχε πάρει την απόφαση να περάσει στην τρομοκρατία.

Οι αστυνομικοί τον παρακολουθούσαν έχοντας σκιαγραφήσει για εκείνον το προφίλ του «συνδέσμου» ανάμεσα σε τρομοκράτες που έχουν παροπλιστεί λόγω συλλήψεων και ενός καινούργιου πυρήνα νεοτρομοκρατίας που επιχειρούσε να συνεχίσει τη δράση του με τρομοπακέτα (καθώς δεν μπορούσε εύκολα να το κάνει αλλιώς λόγω λειψανδρίας).

Το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. για το «τρομοπακέτο» στο Λουκά Παπαδήμο

Πέντε μήνες από τον σοβαρό τραυματισμό του Λουκά Παπαδήμου σε έκρηξη παγιδευμένου φακέλου, η έρευνα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Βουλής δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. Η έρευνα επικεντρώθηκε στους χειριστές και τα συστήματα ελέγχου x-ray.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, τη διενέργεια της Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης για την εξακρίβωση των ευθυνών πραγματοποίησε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής, η οποία πήρε καταθέσεις από όλους του εμπλεκομένους. Ο κύριος στόχος ήταν να δοθούν απαντήσεις για τα κενά ασφαλείας και ειδικότερα να εντοπιστεί η «τρύπα» στο σύστημα ελέγχου της αλληλογραφίας, καθώς το δέμα-βόμβα πέρασε από μηχάνημα x-ray και χαρακτηρίστηκε ασφαλές.

Η κρίσιμη έρευνα επικεντρώθηκε στον χώρο και τον χειριστή που έλεγξε το δέμα, όχι μόνο από το x-ray της Βουλής, όπως αρχικά είχε αναφερθεί, αλλά και σε διαφορετικό δέμα που είχε σχήμα βιβλίου και παραδόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό από τον συνοδό ασφάλειας του.

Ωστόσο, δεν καταλήγει εάν το κενό ασφαλείας, το οποίο επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση εις βάρος του, εντοπίζεται στη Βουλή ή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το πόρισμα που δημοσιεύει το Έθνος, ο τελευταίος, φέρεται να αναφέρει ότι παρέδωσε το επίμαχο δέμα και ότι το είχε ελέγξει στην Τράπεζα της Ελλάδος, γεγονός το οποίο είχε πει και στους λοιπούς αστυνομικούς - συνοδούς κατά τη στιγμή της έκρηξης.

Τελικά, απαντήσεις για την «αόρατη» βόμβα δεν δόθηκαν, αλλά στο πόρισμα συμπεριλαμβάνονται λεπτομέρειες για όσα προηγήθηκαν της έκρηξης του τρομοπακέτου.

Από την έρευνα προκύπτει ότι συνοδός του κ. Παπαδήμου μετέβη το πρωί της 25ης Μαΐου 2017 και πέρασε από τα μηχανήματα x-ray του Κοινοβουλίου τέσσερις φακέλους, τους οποίους είχε παραλάβει από την οικία του πρώην πρωθυπουργού στο Ψυχικό.

Ο χειριστής του ανιχνευτικού μηχανήματος είχε σχετική πιστοποίηση για τη διενέργεια αυτού του είδους των ελέγχων, όμως δεν εντόπισε τίποτα μυστήριο.

Συνολικά, ο χειρισμός της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα να μην εντοπιστεί το κενό ασφαλείας που επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο.

Τα δέματα

Από την έρευνα προκύπτει ότι συνοδός του κ. Παπαδήμου μετέβη στη Βουλή το πρωί της 25ης Μαΐου 2017 και πέρασε από μηχανήματα x-ray του κοινοβουλίου τέσσερις φακέλους, τους οποίους είχε παραλάβει από την οικία του πρώην πρωθυπουργού στο Ψυχικό. Ο χειριστής του ανιχνευτικού μηχανήματος είχε σχετική πιστοποίηση για τη διενέργεια αυτού του είδους των ελέγχων αλλά δεν εντόπισε τίποτα ύποπτο. Το συγκεκριμένο άτομο απομακρύνθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Βουλής με απόφαση του Φρουράρχου. Από τις καταθέσεις και από το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δεν κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί αν τελικά η βόμβα ήταν τοποθετημένη μέσα σε κάποιο από τα τέσσερα δέματα.

Ένα διαφορετικό δέμα ελέγχθηκε στο αντίστοιχο μηχάνημα της Τραπέζης της Ελλάδος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες αυτό το δέμα έμοιαζε να περιέχει κάτι σε σχήμα βιβλίου, ανάλογο δηλαδή με το πακέτο-βόμβα που τελικά εξερράγη. Η Τράπεζα της Ελλάδος ωστόσο δεν έστειλε βίντεο, φωτογραφίες ή κάποιο άλλο στοιχείο που να βοηθά στην έρευνα για το τι μπορεί να πήγε λάθος ή που δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος.

Δημοφιλή