Ξεκινά το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Ξεκινά το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς
Eurokinissi

Οι εννέα υποψήφιοι αρχηγοί για την Κεντροαριστερά ετοιμάζονται για να μπουν στην τελική ευθεία για το ποιος θα διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα. Πολλά θα κριθούν από την τηλεοπτική αναμέτρηση της Δευτέρας. Το ραντεβού έχει ήδη οριστεί στα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης. Στο χορό μπαίνουν και οι περιφερειακοί σταθμοί προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία της εκλογής που θα ακολουθήσει όσο περισσότεροι πολίτες.

Ειδικότερα η πρώτη τηλεμαχία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στο στούντιο της Κατεχάκη και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ2 στις 21:00. Οι εννέα υποψήφιοι θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων της Περιφέρειας Ανδρέα Γιουρμετάκη (Λάρισα), Γιώργου Σαχίνη (Ηράκλειο), Γιώργου Σιμόπουλου (Λαμία), Φίλιου Στάγκου (Θεσσαλονίκη) και Κωνταντίνου Μάγνη (Πάτρα).

Έτσι τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο ντιμπέιτ στόχο έχει όχι μόνο να μπορέσουν οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν τις θέσεις, αλλά και να εμπλακεί μεγάλο μέρος της βάσης στη διαδικασία εκλογής. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και ο δεύτερος (αν χρειασθεί) την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εμφάνιση της κ. Φώφης Γεννηματά, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πάρει μέρος στο προηγούμενο ντιμπέιτ που διοργανώθηκε. Με αυτό τον τρόπο η κ. Γεννηματά δεν ενεπλάκη στην σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο άλλων υποψηφίων, του κ. Καμίνη και του κ. Θεοδωράκη, κάτι που θεωρήθηκε από το επιτελείο της ως πλεονέκτημα. Επιπλέον το ότι είναι η μοναδική υποψήφια γυναίκα μπορεί να αξιοποιηθεί υπέρ της, κάτι που το γνωρίζει και η ίδια και κινείται ανάλογα με ομιλίες της σε γυναικείο κοινό.

Επιπλέον η κ. Γεννηματά στην προσωπική της ιστοσελίδα ανέβασε τη διακήρυξή της, με κεντρικό σύνθημα «Τολμάμε», στην οποία τονίζει πως η προοδευτική παράταξη πρέπει να κάνει μια καινούργια, αυτόνομη αρχή, με κεντροαριστερό πρόσημο, προτάσσοντας παράλληλα μια διακριτή και ιδιαίτερη ταυτότητα.

«Το νέο ενιαίο κόμμα θα είναι κόμμα των μελών του και όχι άθροισμα βαρωνιών» δήλωσε σε συνέντευξή της στην Καθημερινή στην οποία εμφανίστηκε ως ενοποιητικό στοιχείο λέγοντας πως «είναι κοινή δέσμευση και των εννέα υποψηφίων «να υπηρετήσουμε τον στόχο για την ενιαία μεγάλη παράταξη».

Μέχρι στιγμής η κ. Γεννηματά εμφανίζεται, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Marc να διατηρεί προβάδισμα έναντι των «αντιπάλων της».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Marc, πιθανότεροι αντίπαλοι εμφανίζονται ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που μάχονται για τη δεύτερη θέση στην ψηφοφορία της πρώτης Κυριακής.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος για αρχηγός», με βάση όσους θα πάνε να ψηφίσουν, τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Φώφη Γεννηματά: 33,5%

Γιώργος Καμίνης: 18%

Σταύρος Θεοδωράκης: 16,1%

Νίκος Ανδρουλάκης: 12,4%

Γιάννης Μανιάτης: 7,5%

Γιάννης Ραγκούσης: 4,3%

Απόστολος Πόντας: 1,9%

Δημήτρης Τζιώτης: 0,6%

Κων. Γάτσιος: 0,6%

Κανένας ιδιαίτερα: 2,5%

ΔΞ/ΔΑ: 2,6%

Όσον αφορά στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, τον επικεφαλής του Ποταμιού,ο ίδιος προσπαθεί να φανεί ενωτικός λέγοντας πως μπορεί να και στρατηγός και στρατιώτης, προτρέποντας όμως την κ. Γεννηματά να μπορέσει να κάνει το ίδιο.

«Την ενότητα και τη συνοχή θα την εγγυηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες στις 12 Νοεμβρίου. Και κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει έναν αρχηγό που έχει νωπή λαϊκή εντολή από εκατοντάδες χιλιάδες. Εγώ έχω πει πολλές φορές καθαρά ότι σε αυτή την προσπάθεια μπορώ να είμαι και στρατηγός, μπορώ να είμαι και στρατιώτης. Γι’ αυτό πρέπει να το πουν και οι άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας και κυρίως η κυρία Γεννηματά, που είναι η αρχηγός του άλλου κοινοβουλευτικού κόμματος. Μετά τις εκλογές όμως πρέπει να περάσουμε από τους αρχηγούς στην παράταξη. Χρέος, βέβαια, του νέου αρχηγού θα είναι να ενώνει και να μην λειτουργεί ως ομαδάρχης. Να δημιουργήσει ένα ζωντανό, σύγχρονο κόμμα, με σεβασμό στη διαφορετική άποψη αλλά και με γερό τιμόνι», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στη Νέα Σελίδα.

Σε σχέση με την ταυτότητα του νέου κινήματος ο κ. Θεοδωράκης, από την Αλεξανδρούπολη είπε χθες πως «ο κόσμος χρειάζεται μία νέα πολιτική πρόταση, δεν χρειάζεται μία ρετουσαρισμένη πρόταση του παρελθόντος. Εντίμως κοιτώ στα μάτια τους ανθρώπους που είναι στο ΠΑΣΟΚ, στο ΚΙΔΗΣΟ, στη ΔΗΜΑΡ και τους λέω θα προχωρήσουμε μαζί αλλά όχι για να δοξάσουμε τις παλιές ταμπέλες. Δεν μας αφορά. Θα προχωρήσουμε μαζί όλοι για να φτιάξουμε ένα νέο κίνημα με μεγάλη ανανέωση του πολιτικού δυναμικού, με συμμετοχή των έμπειρων και καλών του παρελθόντος, αλλά αλλοίμονο αν το μέλλον έχει μόνο ανθρώπους απ' το παρελθόν».

Περιέγραψε τη συμφωνία που έχει συνάψει με την κ. Γεννηματά ως προς την οργάνωση του νέου κόμματος λέγοντας : «Έχουμε συμφωνήσει εγώ και η κ. Γεννηματά, με την έννοια ότι εδώ υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και οι δύο αρχηγοί παίρνουν το βάρος αυτής της συμφωνίας και του μέλλοντος των δύο κομμάτων, ότι οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες διατηρούνται μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής θητείας και για λόγους αρχής, γιατί το κόμμα που ψηφίζει κάποιος δεν μπορεί να χάνεται σε μια εκλογική αναμέτρηση και για λόγους πρακτικούς, τα κόμματα έχουν εκπροσώπους στη Βουλή, έχουν δικαίωμα λόγου, άρα δεν μπορούμε ν' αποποιηθούμε αυτές τις θέσεις ευθύνης γιατί θα είναι εις βάρος των ψηφοφόρων τους».

Σημείωσε πως όσον αφορά στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, «έχουμε συμφωνήσει ότι εκλέγεται ένας αρχηγός, στις 20 Νοεμβρίου και είναι αρχηγός ενός καινούριου μεγάλου κόμματος. Η υποχρέωση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων είναι ν' ακολουθούν τη γραμμή του, ενώ θα υπάρχει κι ένα προσωρινό-αντιπροσωπευτικό όργανο που θα μετέχουν κι άλλοι, δεν θα ναι μόνος στις αποφάσεις… Είναι αρχηγός ένα καινούριο πρόσωπο και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες υπακούουν τις αποφάσεις αυτής της καινούργιας ηγετικής ομάδας. Αυτό μας πάει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Στις βουλευτικές εκλογές η δέσμευση είναι ότι δεν κατεβαίνει Το Ποτάμι, ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατεβαίνει το νέο κόμμα, υπό την ηγεσία του νέου ηγέτη που θα χει αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές του Νοέμβρη».

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Καμίνης κάνει λόγο για συλλογική λειτουργία που θα κλείνει την πόρτα σε αρχηγισμούς και συγκεντρωτικές λογικές, όπως είπε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα. Μίλησε για ένα κόμμα αρχών και όχι ηγετικών ομάδων και παρεών. Όπου θα έχει νόημα να συμμετέχεις, γιατί θα ακούς και θα ακούγεσαι.

Ο κ. Καμίνης φαίνεται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της επιτυχίας του στο Δήμο Αθηναίων, δηλαδή πως κατάφερε και ένωσε την ευρύτερη παράταξη στον δήμο, και στην προσπάθειά του να ηγηθεί του νέου φορέα.

«Οι δυο κοινοβουλευτικές ομάδες θα συγκλίνουν και θα ενοποιηθούν. Το σημαντικό είναι να έχουμε θέσεις που θα κάνουν τη διαφορά. Και στη Βουλή και στην κοινωνία. Δεν πάμε για «μια από τα ίδια». Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα» υπογραμμίζει ο υποψήφιος για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

«Τα κόμματα υπάρχουν όσο αντιστοιχούν σε ανάγκες των πολιτών. Αν η ανάγκη για κάτι ενιαίο, νέο, επικρατήσει μαζικά, τότε θα ενσωματωθούν, θα απορροφηθούν στον νέο φορέα. Οι κάλπες θα δώσουν το μήνυμα. Η μαζική συμμετοχή των συμπολιτών μας, θα δημιουργήσει ένα μεγάλο ανθρώπινο κίνημα που θα επιβάλει την αλλαγή» αναφέρει ο κ.Καμίνης απαντώντας στη ερώτηση πόσο χρόνο θα δώσει σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ και τα υπόλοιπα σχήματα της ΔΗΣΥ για να διαλυθούν.

Ο κ.Καμίνης δηλώνει ότι θα παραμείνει και στον Δήμο διότι όπως αναφέρει «δουλειές στη μέση δεν αφήνω κι εμπιστοσύνη δεν προδίδω. Στον δήμο, μετά τις υποδομές, την αλληλεγγύη, το νοικοκύρεμα των οικονομικών που πετύχαμε και την διαχείριση του προσφυγικού, τώρα δίνουμε τη μάχη στη βελτίωση της καθημερινότητας. Να τα παρατήσω στη μέση; Διοικώ με συλλογικότητα το δήμο. Το ίδιο θα κάνω και στο κόμμα εξαντλώντας κάθε δυνατότητα αποτελεσματικής άσκησης όλων των καθηκόντων μου».

Ωστόσο, αναφορικά με το αυριανό ντιμπέιτ, όπως μεταδίδει και το News247, ο κ. Καμίνης θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα συντηρητικότερα ακροατήρια αν κρίνει κανείς από τη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ και υποστήριξε ότι «Το ζήτημα ασφάλειας είναι πρώτιστο δικαίωμα, δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς το αίσθημα ασφάλειας». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο ούτε λίγο, ούτε πολύ προστατεύει μόνο τους μπαχαλάκηδες.

Ο επόμενος υποψήφιος, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζει τον εαυτό του ως νέο απέναντι στο παλιό. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία του ενιαίου προοδευτικού φορέα, τονίζει ότι πρέπει να διευρυνθούν τα όρια της παράταξης ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση για τον ελληνικό λαό.

Ζητά από τους πολίτες να συμβάλλουν στην πρόκληση ενός δημιουργικού σοκ που θα βγάλει τους νέους ανθρώπους στο προσκήνιο και θα αποτινάξει τα χρόνια μιζέριας και εσωστρέφειας.

Για την επόμενη ημέρα των εκλογών τονίζει ότι η νέα παράταξη πρέπει να πάει άμεσα σε ιδρυτικό συνέδριο. «Όσο πιο γρήγορα λύσουμε τα διαδικαστικά, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την επανασύνδεση μας με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της».

Η γραμμή του κ. Γιάννη Μανιάτη, είναι η έμφαση στα ζητήματα της ανάπτυξης, ενώ επισημαίνει την ανάγκη υπέρβασης των παλιών κομμάτων.

Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης επιμένει στην αντιδεξιά γραμμή, σε μια προσπάθεια προσπάθεια αφύπνισης των αντιδεξιών ενστίκτων των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και έρχεται ή θα έρθει σε αντιπαράθεση με όσους από τους υποψηφίους αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας – συγκυβέρνησης – με τη ΝΔ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των άλλων τριών και όχι τόσο γνωστών υποψηφίων, Κώστα Γάτσιου, του Απόστολου Πόντα και του Δημήτρη Τζιώτη.

Δημοφιλή