Μήνυμα ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα η αποστολή στον Ειρηνικό «αόρατου» βομβαρδιστικού Β-2 με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων

Μήνυμα ΗΠΑ στη Β.Κορέα η αποστολή στον Ειρηνικό «αόρατου» βομβαρδιστικού Β-2 με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων
U.S. President Donald Trump listens during a briefing on hurricane Harvey recovery efforts in Dallas, Texas, U.S, October 25, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque
U.S. President Donald Trump listens during a briefing on hurricane Harvey recovery efforts in Dallas, Texas, U.S, October 25, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / Reuters

Ως «προπομπός» της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου σε ασιατικές χώρες, ένδειξη στήριξης των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή και ευθεία προειδοποίηση στην Πιονγιάνγκ ερμηνεύεται η απόφαση της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας να στείλει στο Σαββατοκύριακο ένα βομβαρδιστικό B-2 τεχνολογίας stealth από τη αεροπορική βάση Γουάιτμαν στο Μιζούρι σε μια μεγάλης εμβέλειας αποστολή στην περιοχή του Ειρηνικού. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο βομβαρδιστικό έχει την δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών ενώ η κίνηση ήρθε μια μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις από το Πεντάγωνο για ενδείξεις επιτάχυνσης του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Επισήμως στόχος της αποστολής, σύμφωνα με το αμερικανική διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν η «εξοικείωση του πληρώματος με τις αεροπορικές βάσεις και τις επιχειρήσεις» σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές γεγονός που θα το βοηθήσει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να διατηρεί τις ικανότητές του σε υψηλά επίπεδα.

Βέβαια στην πραγματικότητα στόχος των ΗΠΑ, όπως γράφουν και οι Japan Times, είναι μάλλον να καθησυχάσουν χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα για την δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστεί τους συμμάχους απέναντι στην επιθετικότητα της Βορείου Κορέας και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ.

Σημειώνεται πως ο αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Χαβάη από τις 3 έως τις 14 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος. Η επίσκεψη έρχεται εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με τη Βόρεια Κορέα ενώ ο Τραμπ «θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη μεγιστοποίηση της πίεσης στη Βόρεια Κορέα».

Κατά την επίσκεψή του αναμένεται να δώσει έμφαση στη δέσμευσή των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της στην περιοχή αλλά και να τονίσει τη σημασία των ουσιαστικών συνεργασιών.

Στο μεταξύ κορυφαία στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, τα οποία διεξήγαγαν τριμερείς συνομιλίες, προέτρεψαν τη Βόρεια Κορέα να απομακρυνθεί από τον «καταστροφικό και ριψοκίνδυνο δρόμο» που έχει πάρει, συνεχίζοντας τα προγράμματά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ υποδέχθηκε τους ομολόγους του της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας στο αρχηγείο της Διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) στη Χαβάη την Κυριακή και οι αξιωματικοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις πρόσφατες δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ.

Οι αξιωματικοί «κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει ανεύθυνες προκλήσεις που θα επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να απομακρυνθεί από τον καταστροφικό και ριψοκίνδυνο δρόμο της ανάπτυξης» πυρηνικού οπλοστασίου και βαλλιστικών πυραύλων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: Japan Times, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή