Ο Kevin Spacey αποκάλυψε πως είναι gay, αφού κατηγορήθηκε πως είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά 14χρονο αγόρι

Ο Kevin Spacey αποκάλυψε πως είναι gay, αφού κατηγορήθηκε πως είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά 14χρονο αγόρι
Actor Kevin Spacey arrives at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES TAGS: ENTERTAINMENT) (OSCARS-ARRIVALS)
Lucas Jackson / Reuters
Actor Kevin Spacey arrives at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES TAGS: ENTERTAINMENT) (OSCARS-ARRIVALS)

Υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι λάθος στον παραπάνω τίτλο, αλλά ας ξεκινήσουμε από την αρχή της ιστορίας.

Ο ηθοποιός Anthony Rapp, ο οποίος αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά «Star Trek: Discovery» και είναι γνωστός από την συμμετοχή του στο θεατρικό έργο και την κινηματογραφική ταινία «Rent», είπε στο BuzzFeed News πως πίσω στο 1986, όταν ήταν 14 ετών, ο Kevin Spacey τον είχε καλέσει σε ένα πάρτυ στο διαμέρισμά του.

Στη δήλωσή του, ο Rapp είπε πως ήταν ο μοναδικός ανήλικος στο πάρτυ και πως, στο τέλος της βραδιάς, ο τότε 26χρονος Spacey, «σήκωσε τον Rapp, τον έβαλε στο κρεβάτι του και σκαρφάλωσε πάνω του, σε μια προσπάθεια να τον αποπλανήσει σεξουαλικά».

Τελικά ο Rapp έφυγε από το διαμέρισμα χωρίς να συμβεί τίποτα.

Παρότι ο Rapp δεν κατήγγειλε τον ηθοποιό, το BuzzFeed τονίζει πως αφηγήθηκε το περιστατικό σε πολλούς φίλους του καθώς και σε έναν πρώην του, αρκετές φορές από το 1990 και μετά.

Το πρωί της Δευτέρας, 30/10, ο Rapp έγραψε στο Twitter του πως αποφάσισε να μιλήσει επιτέλους δημοσίως για το περιστατικό, παίρνοντας θάρρος «από τις πολλές, γενναίες γυναίκες και άντρες που μιλούν ανοιχτά» τις τελευταίες εβδομάδες για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν δεχτεί στη βιομηχανία του θεάματος.

Από την πλευρά του τώρα, ο βραβευμένος με Όσκαρ Kevin Spacey, έβγαλε μια επίσημη ανακοίνωση το πρωί της Δευτέρας, στην οποία, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει πως είναι ομοφυλόφιλος.

Στην ανακοίνωσή του ο ηθοποιός δεν αρνείται το περιστατικό που αφηγήθηκε ο Rapp, σχολιάζει όμως πως κατά πάσα πιθανότητα ήταν μεθυσμένος εκείνο το βράδυ και προσθέτει πως έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε και δεν μπορεί να το θυμηθεί. Ωστόσο, απολογείται στον Rapp για «κάτι που θα πρέπει ήταν μια τρομερά ακατάλληλη, μεθυσμένη συμπεριφορά».

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό για τον Anthony Rapp ως ηθοποιό. Είμαι κάτι περισσότερο από τρομοκρατημένος από αυτή την ιστορία. Ειλικρινά δεν θυμάμαι το περιστατικό, θα πρέπει να έγινε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια. Αλλά, αν συμπεριφέρθηκα όπως περιγράφει, του χρωστάω την πιο ειλικρινή που συγγνώμη για κάτι που θα πρέπει να ήταν μια τρομερά ακατάλληλη, μεθυσμένη συμπεριφορά, και λυπάμαι για τα συναισθήματα που περιγράφει πως κουβαλούσε μέσα του όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτή η ιστορία με ενθαρρύνει να αναφερθώ σε άλλα πράγματα σχετικά με τη ζωή μου. Γνωρίζω πως υπάρχουν ιστορίες για εμένα εκεί έξω, και κάποιες έχουν τροφοδοτηθεί από το γεγονός πως είμαι τόσο προστατευτικός απέναντι στην ιδιωτικότητά μου. Όπως γνωρίζουν όσοι βρίσκονται στο κοντινό που περιβάλλον, είχα σχέσεις στη ζωή μου τόσο με άντρες όσο και με γυναίκες. Έχω αγαπήσει και έχω συνευρεθεί ερωτικά με άντρες στη ζωή μου και έχω επιλέξει τώρα να ζω ως ένας ομοφυλόφιλος άντρας. Θέλω να αντιμετωπίσω αυτό το γεγονός ανοιχτά και με ειλικρίνεια, και αυτό ξεκινά με το να εξετάσω την ίδια μου τη συμπεριφορά».

Καταρχάς, το πρώτο και προφανέστατο λάθος σε αυτή την ιστορία, είναι η προσπάθεια αποπλάνησης ανηλίκου. Ναι, μπορεί ο Spacey να ήταν μεθυσμένος και, εν τέλει, να μην πίεσε τον Rapp να κάνει κάτι που δεν ήθελε, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως ήταν ένας 26χρονος άντρας που προσπάθησε με σχετικά βίαιο τρόπο να συνευρεθεί σεξουαλικά με ένα 14χρονο αγόρι.

Ακόμη όμως και αν μπορούσαμε να βρούμε ελαφρυντικά για τον Kevin Spacey -όχι πως θα έπρεπε, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτόν τον καιρό στο Hollywood, αλλά ας υποθέσουμε πως τα βρίσκαμε- και ακόμα κι αν δεχόμασταν τη συγγνώμη του απέναντι στον Rapp και την ειλικρινή του μεταμέλεια, υπάρχει ένα σημείο στη δήλωσή του που δεν μπορεί να συγχωρεθεί και με το οποίο ο ίδιος έστησε μια παγίδα και έπεσε μέσα: Το σημείο που χρησιμοποιεί την ταυτότητά του ως ομοφυλόφιλος για να καλύψει το περιστατικό παιδοφιλίας που αφηγήθηκε ο Rapp -γιατί περί αυτού πρόκειται, καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Όπως έγραψε και ένας χρήστης του Twitter: «Ο Kevin Spacey ανακάλυψε κάτι που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα πως υπήρχε: Το ότι υπάρχει λάθος στιγμή να αποκαλύψεις πως είσαι ομοφυλόφιλος».

Η σεξουαλική ταυτότητα του Spacey είναι ένα κοινό μυστικό όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο στο Hollywood αλλά και γενικότερα. Κανείς δεν είχε ασχοληθεί περαιτέρω με αυτό, και γιατί να το κάνει άλλωστε, οι φήμες όμως και οι υποψίες υπήρχαν πάντα. Ο ίδιος δεν είχε προβεί ποτέ σε καμία σχετική δήλωση, παρά το κύμα θαρραλέων σχετικών αποκαλύψεων από πολλούς μεγάλους σταρ που έχει ξεκινήσει χρόνια τώρα, προκειμένου να δυναμώσει το κίνημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και να βοηθήσει τα νέα παιδιά που παλεύουν με τον εαυτό τους και τις επιθυμίες τους αλλά ντρέπονται να μιλήσουν ανοιχτά για αυτές. Παρόλα αυτά, ήταν επιλογή του να μην αποκαλύψει πως ήταν gay, και αυτό είναι, προφανώς, σεβαστό.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν επιλέγεις να κάνεις μια τόσο σημαντική και με τόσο ισχυρό αντίκτυπο αποκάλυψη, τη στιγμή που κατηγορείσαι για μια πράξη παιδοφιλίας. Μέσα από τη δήλωσή του, ο Kevin Spacey προσπάθησε να στρέψει αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης, έτσι ώστε να μας κάνει να δώσουμε λιγότερη σημασία στο ότι προσπάθησε να αποπλανήσει ένα 14χρονο αγόρι, και περισσότερη στο ότι είναι ομοφυλόφιλος και θέλει να ζει «ανοιχτά και με ειλικρίνεια».

Μια τέτοια δήλωση όχι μόνο δεν βοηθά στην καταπολέμηση του νοσηρού κλίματος σεξουαλικής βίας και κακοποίησης που απ' ότι φαίνεται κυριαρχεί στη βιομηχανία του θεάματος και αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε όλο του το μεγαλείο, αλλά, ακόμα και υποσυνείδητα, δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα εν γένει.

Και αυτό δεν είναι ούτε ειλικρινές, ούτε θαρραλέο, Kevin Spacey. Και σίγουρα δεν αξίζει το σεβασμό μας.