9 πράγματα στα οποία πιστεύετε όλη σας τη ζωή αλλά τελικά ήταν μια...παρανόηση

9 πράγματα στα οποία πιστεύετε όλη σας τη ζωή αλλά τελικά ήταν μια...παρανόηση
|
Jonathan Griffith via Getty Images

Συνήθως όταν είμαστε μικροί, ακούμε κάτι τόσες πολλές φορές, στο σχολείο, από συμμαθητές, φίλους, γονείς ή στην τηλεόραση που σταδιακά μέσα πιστεύουμε πως πρόκειται για κοινά αποδεκτές και αποδεδειγμένες αλήθειες. Μόνο που ακριβώς αυτή η επανάληψη (μήτηρ πάσης μαθήσεως δεν έλεγαν;) είναι και μια από τις διαδικασίες που ευθύνεται για τις εσφαλμένες πεποιθήσεις που μπορεί να κουβαλάμε για χρόνια ολόκληρα...

Και αυτές είναι λίγες μόνο, και σίγουρα από τις πιο κοινές:

 • Όταν αγοράζετε κινέζικό, ή όπως έχετε ίσως δει σε αμερικάνικες ταινίες οι παραγγελίες συνοδεύονται από τα γνωστά «Fortune cookies» (τα κουλουράκια της τύχης). Μόνο που αυτά δεν είναι κάποια κινεζική παράδοση αλλά μια ακόμη εφεύρεση σε αμερικανικό έδαφος και μάλιστα σε έναν φούρνο στο Σαν Φρανσίσκο.
 • Πόσες φορές δεν έχουμε χρησιμοποιήσει τη λέξη «χαμαιλέοντας» για να χαρακτηρίσουμε κάποιον που αλλάζει για να προσαρμοστεί στο περιβάλλον και σε καταστάσεις. Αυτό καθώς πιστεύουμε πως τα γνωστά ερπετά αλλάζουν το χρώμα του δέρματός τους ανάλομα με τον περιβάλλοντα χώρο. Κι όμως, οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή τους και τα συναισθήματα τους, τα οποία αντανακλώνται στο δέρμα τους.
  • Dark side of the Moon (Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού). Καλά θα κάνουμε να αναφερόμαστε σε αυτή σε σχέση με το εκπληκτικό άλμπουμ τον Pink Floyd και να πάψουμε να πιστεύουμε πως πρόκειται για κάτι υπαρκτό. H Σελήνη περιστρέφεται διαρκώς γύρω από τον άξονά της και δεν υπάρχει σημείο της που να βρίσκεται μονίμως στο σκοτάδι.
  • «Οι άνθρωποι έχουμε πέντε αισθήσεις». Φυσικά και όχι, θα απαντήσετε γιατί υπάρχει και η έκτη αίσθηση και πρόσφατα διαβάσαμε για αυτή. Η αλήθεια είναι όμως πως οι άνθρωποι έχουμε τουλάχιστον εννέα αισθήσεις και πολλοί επιστήμονες εκτιμούν πως μπορεί ο αριθμός αυτών να φτάνει ακόμη και τις 20.
  • Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, σωστά; Όχι ακριβώς. Το ψηλότερο βουνό είναι το Μαούνα Κέα στη Χαβάη αλλά μεγάλο μέρος του βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όταν μετράται λοιπόν από τον πυθμένα η υψηλότερη κορυφή φτάνει τα 10.200μ αφήνοντας πίσω του το Έβερεστ που όμως έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο, 8.850μ αφού αυτό μετράται από την επιφάνεια της θάλασσας.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουμε πως ο καφές μας φτιάχνεται από κόκκους (beans), η αλήθεια όμως είναι πως φτιάχνεται από σπόρους (seeds) που ονομάζονται κόκκοι (beans)
  • Αυτό ίσως και να το έχετε ξανακούσει: Όχι, το Σινικό Τείχος δεν είναι ορατό από το διάστημα. Για την ακρίβεια δεν είναι ορατό ούτε καν από τη Σελήνη, σύμφωνα με αστροναύτες του Apollo.
  • Επίσης, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: ένας «ανθρώπινος χρόνος» δεν αντιστοιχεί σε επτά σκυλίσια χρόνια (τουλάχιστον όχι κυριολεκτικά). Η αναλογία εξαρτάται από το μέγεθος και τη ράτσα του σκύλου.
  • «Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο»...Και πάλι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στην πραγματικότητα η Γη, ο Ήλιος και όλοι οι πλανήτες κινούνται σε τροχιά γύρω από το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.
  Πήγαινε στην αρχική σελίδα
  Προτείνετε μια διόρθωση