Η αστυνομία στην Αγγλία κυκλοφόρησε ένα βίντεο για τον βιασμό μιας γυναίκας. Και είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε

Η αστυνομία στην Αγγλία κυκλοφόρησε ένα βίντεο βιασμού. Και είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε

Μια γυναίκα δέχεται επίθεση από τον άνδρα της...Στην επόμενη σκηνή ετοιμάζεται να κάνει μπάνιο ενώ διαγράφει μηνύματα από το κινητό της...Ο άνδρας που τις επιτέθηκε εμφανίζεται να αφήνεται ελεύθερος. Και μετά...

(Προσοχή σκληρές εικόνες)

Πρόκειται για ένα βίντεο διάρκειας 5,5 λεπτών που θα σας κάνουν να αισθανθείτε από αμήχανα έως εξαιρετικά δυσάρεστα. Γιατί συνοψίζουν την πραγματική φρίκη, οδύνη, αγωνία, φόβο που συνοδεύουν τόσες και τόσες ιστορίες βιασμού και σοβαρών σεξουαλικών επιθέσεων.

Το συγκεκριμένο βίντεο αναρτήθηκε στη σελίδα που διατηρεί η αστυνομία του Leicestershire της Αγγλίας στο Facebook

και είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο οι τοπικές διωκτικές αρχές προσπαθούν να προσεγγίσουν θύματα βιασμού και σεξουαλικών επιθέσεων τα οποία καλούν να μην διστάσουν να καταγγείλουν το αδίκημα που διαπράχθηκε σε βάρος τους .

Το βίντεο συνοδεύεται από την εξής ανάρτηση:

«Είστε θύμα βιασμού; Παρακαλούμε να το καταγγείλετε το συντομότερο δυνατό βοηθώντας μας έτσι να ανακτήσουμε αποδεικτικό υλικό. Βοηθήστε μας για να σας βοηθήσουμε. Εμείς και οι συνεργάτες μας θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί και θα σας παράσχουμε την απαραίτητη υποστήριξη καθ'όλη τη διάρκεια αυτού του “ταξιδιού” όπως και εάν εξελιχθεί αυτό.

Ο βιασμός είναι βιασμός».

Ενώ ακολουθούν και τα Hashtag #ALLisNotLost και #MeToo

Στόχος βέβαια δεν είναι μόνο να ενθαρρύνει τα θύματα βιασμού να μιλήσουν και να καταγγείλουν τις επιθέσεις που δέχθηκαν αλλά και να τα ενημερώσουν για το πώς μπορούν πραγματικά οι αρχές να βοηθήσουν, αφού στο βίντεο υπογραμμίζεται η σημασία που έχει να μην καταστραφεί από το θύμα κρίσιμο αποδεικτικό υλικό που θα βοηθήσει στην καταδίκη του δράστη ενώ δίνονται και σχετικές χρήσιμες οδηγίες. Τονίζεται όμως και μια πολύ σημαντική, όσο και παραγνωρισμένη, αλήθεια. Το γεγονός πως πάρα πολλές φορές ο θύτης είναι ένα πρόσωπο που το θύμα γνωρίζει.

Οι αρχές δε ελπίζουν πως με αυτό το βίντεο, αλλά και ένα ακόμη που θα ακολουθήσει και θα εξιστορεί όσα προηγήθηκαν της σεξουαλικής επίθεσης της ίδιας γυναίκας που είδαμε και στο πρώτο, θα καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά καταδίκης των δραστών τέτοιων αδικημάτων.

Σημειώνεται πως το Al Is Not Lost είναι μια καμπάνια που τρέχει εδώ και αρκετό καιρό και έχει ήδη κυκλοφορήσει στο πλαίσιο αυτής ένα ακόμη βίντεο, στο οποίο βλέπουμε μια γυναίκα να θυμάται τον δικό της βιασμό αλλά και πώς τα γρήγορα αντανακλαστικά της και η άμεση καταγγελία της επίθεσης, συνέβαλε στην καταδίκη του δράση και τη φυλάκισή του για οκτώ χρόνια.

«Βιάστηκα μέσα στο ίδιο μου το σπίτι από κάποιον που θεωρούσα φίλο», εμφανίζεται να λέει η γυναίκα ενώ σε συνέντευξή της στο BBC είχε αναφέρει: «Πριν καν προλάβει να απομακρυνθεί με το αυτοκίνητό του από τον δρόμο που μένω είχα ήδη καλέσει την αστυνομία. Το πρώτο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να μπεις στο ντους και να απαλλάξεις τον εαυτό σου από οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτόν που σου επιτέθηκε, αλλά όταν το κάνεις αυτό του επιτρέπεις να συνεχίζει να έχει τον έλεγχο».

Αν είστε θύμα σεξουαλικής βίας, μπορείτε να καλέσετε με αστική χρέωση, στο 15900, την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας.

Δημοφιλή