Εντός του 2018 το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής σε λειτουργία

Εντός του 2018 το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής σε λειτουργία
SOOC

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά. Μάλιστα όπως προέκυψε από τα όσα ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου σε σχετική συνέντευξη Τύπου, στόχος του υπουργείου είναι να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά (2018-19) και τα τμήματα και οι σχολές που θα έχει το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής να περιληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2018, για τους υποψηφίους, δηλαδή, που θα δώσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά πανελλαδικές εξετάσεις.

Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου ενημέρωσε ότι τον Ιανουάριο 2018 αναμένεται να οριστεί η διοικούσα επιτροπή του πανεπιστημίου, η οποία θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες της μεταβατικής περιόδου.

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο θα καταθέσει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον ορισμό διοικούσας επιτροπής», είπε ο υπουργός και προσέθεσε ότι για τους ήδη φοιτούντες στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά «θα δοθεί με μεταβατικές διατάξεις η δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα». Όπως εξήγησε ο κ. Γαβρόγλου, όσοι θελήσουν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όπως αυτές προβλέπονται τώρα, ενώ όσοι θελήσουν πτυχίο του πανεπιστημίου θα έχουν τη δυνατότητα να το πάρουν, κάνοντας κάποια επιπλέον μαθήματα, τα οποία θα ορίσει κάθε τμήμα.

Ο υπουργός, επίσης, αναφέρθηκε και στη μισθολογική εξίσωση των καθηγητών με τους καθηγητές πανεπιστημίου, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα αυτής.

Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στα διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει η νομοθέτηση της διαδικασίας ίδρυσης και στελέχωσής τους. «Οι δομές αυτές θα είναι δωρεάν», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου και εξήγησε ότι θα είναι δομές εντός των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και ότι η ολοκλήρωση των σπουδών θα προσφέρει στους αποφοίτους πιστοποιημένο δίπλωμα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Τα παραπάνω, εντάσσονται στη γενικότερη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα. Σε αυτήν, συμπεριλαμβάνονται και οι συζητήσεις για τις συνέργειες, συνεργασίες ή και συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, ήδη έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που έχουν αναλάβει να υποβάλουν προτάσεις για έναν πενταετή σχεδιασμό στο υπουργείο.

Πρόκειται για συνέργειες μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς επίσης και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Γαβρόγλου πρόταξε το ακαδημαϊκό υπόβαθρο που έχουν αυτές οι διεργασίες που γίνονται και δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα προκύψουν συνεργασίες ή συγχωνεύσεις, καθώς όπως είπε, εξαρτάται από τις προτάσεις που κάνει η κάθε επιτροπή. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αρνητική επίπτωση ως προς τις θέσεις εργασίας και τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων παλαιοτέρων ετών.

Αξίζει να σημειωθεί, ακόμη, ότι συνεχίζονται οι διεργασίες για το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι στο επίκεντρο είναι το πώς θα αλλάξει το λύκειο και επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα ανοικτού αριθμού εισακτέων, εκτός από τις Ιατρικές, τις Πολυτεχνικές Σχολές και με επιφύλαξη τις Νομικές. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, ούτε κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Τέλος, δημοσιεύθηκε στη "Διαύγεια" η απόφαση για έγκριση 11.842.340 ευρώ που θα δοθούν ως έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (2017), για τον εκσυγχρονισμό των ακαδημαϊκών υποδομών.

Δημοφιλή