Παράταση ισχύος καρτών Οκτωβρίου 2017 έως τις 10 Νοεμβρίου 2017 για μετακινήσεις στα ΜΜΜ εισηγήθηκε ο ΟΑΣΑ

Παράταση ισχύος καρτών Οκτωβρίου 2017 έως τις 10 Νοεμβρίου 2017 για μετακινήσεις στα ΜΜΜ εισηγήθηκε ο ΟΑΣΑ
eurokinissi

Παράταση ισχύος καρτών Οκτωβρίου 2017 έως τις 10 Νοεμβρίου 2017 για τις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ εισηγήθηκε ο ΟΑΣΑ στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «εξετάζοντας την πορεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών και λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που δημιουργούνται για το επιβατικό κοινό και προκειμένου αυτές να εξομαλυνθούν».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση μετά τη 10η Νοεμβρίου οι επιβάτες πρέπει να κινούνται με ηλεκτρονικό εισιτήριο ή ηλεκτρονικές κάρτες.

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα ολιγοήμερη παράταση στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο σημείωσε ότι τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος αυτή την ώρα δίνει συνέντευξη τύπου.

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι η απόφαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ελήφθη και για να καταπολεμηθούν κυκλώματα που κέρδιζαν πολλά εκατομμύρια ευρώ εις βάρος του Δημοσίου και επεσήμανε ότι «η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζήτησε να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία των ενδιαφερόμενων στα εκδοτήρια», ενώ το υπουργείο Υποδομών είχε άλλη πρόταση.

«Αναγνωρίζουμε το πραγματικό πρόβλημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ πιθανό να δοθεί νέα παράταση». Σε κάθε περίπτωση ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «το κοινό δεν χρειάζεται να στέκεται στις ουρές. Μπορεί να στέλνει και φάκελο και να του αποστέλλεται η κάρτα ταχυδρομικώς».

Και με 1,4 ευρώ το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Επιστολή ΟΑΣΑ στον ανάδοχο

Και με 1,4 ευρώ θα διατίθεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αρχές Νοεμβρίου. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Γιάννης Σκουμπούρης απέστειλε επιστολή στον ανάδοχο του «Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου», στην οποία αιτείται την ενεργοποίηση της δυνατότητας διάθεσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έναντι 1,4 ευρώ, δηλαδή με το αντίτιμο του σημερινού χάρτινου ενιαίου εισιτηρίου.

Μάλιστα, ο ΟΑΣΑ επεξεργάζεται κίνητρα, ώστε ο επιβάτης να μην πετά το ηλεκτρονικό εισιτήριο (πρόκειται για το ATH.ENATicket), αλλά να το επαναφορτίζει, όπως πχ στις δέκα επαναφορτίσεις, η ενδέκατη να είναι δωρεάν.

Μέχρι σήμερα, το ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν διατίθεται μεμονωμένα, δηλαδή με το αντίτιμο των 1,4 ευρώ, καθώς ο επιβάτης χρειάζεται να καταβάλλει, την πρώτη φορά, είτε 4,5 ευρώ που είναι το ημερήσιο εισιτήριο, είτε 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές.

Ωστόσο, το μεμονωμένο εισιτήριο των 1,4 ευρώ διατίθεται ήδη, τόσο στην προσωποποιημένη ηλεκτρονική κάρτα, όσο και στην απρόσωπη ηλεκτρονική κάρτα (η απρόσωπη κάρτα, την πρώτη φορά, διατίθεται - κι αυτή - με 7 ευρώ που αντιστοιχεί σε 5 διαδρομές).

Η σημαντική διαφορά του νέου συστήματος είναι ότι, τόσο το ηλεκτρονικό εισιτήριο (ATH.ENA Ticket), όσο και η ηλεκτρονική κάρτα (ATH.ENA Card) μπορούν να επαναφορτιστούν, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο επιβάτης μπορεί να μην τα πετά, αλλά να τα επαναχρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να δοθεί και παράταση έως τις 10 Νοεμβρίου για τους κατόχους καρτών Οκτωβρίου, ώστε να εκδώσουν την προσωποποιημένη κάρτα τους (η ίδια προθεσμία ισχύει και για τη διαδικασία του φακέλου).

Δημοφιλή