H συμμορία των ληστών με το σίδερο και πώς ο «αρχηγός» με τις πατερίτσες συντόνιζε τα πάντα

H συμμορία των ληστών με το σίδερο και πώς ο «αρχηγός» με τις πατερίτσες συντόνιζε τα πάντα
hellenic police

Ένας 34χρονος από το Καζακστάν, ο οποίος είχε κομμένο πόδι και κυκλοφορούσε με πατερίτσες, συντόνιζε τη δράση της συμμορίας που βασάνιζε τα θύματά του με οικιακό σίδερο.

Μάλιστα, φρόντιζε να έχει φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, συνήθως καθόταν έξω από το σπίτι-στόχο, χωρίς να κινεί υποψίες. Από εκεί έδινε εντολές στους συνεργούς του και επόπτευε τη δράση τους. Συνολικά η συμμορία κατηγορείται για 30 διαρρήξεις και ληστείες με τη λεία τους να ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ. Ανάμεσα στις επιθέσεις τους περιλαμβάνεται και αυτή με στόχο 85χρονη στην Κυψέλη, την οποία έκαψαν με σίδερο για να τους αποκαλύψει που κρύβει χρήματα.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους : Αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στην συνέχεια παρακολουθούσαν. Στη συνέχεια, προετοίμαζαν τις ενέργειες τους, προβαίνοντας σε προπαρασκευαστικές ενέργειες και σε «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων. Τέλος, στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών - κλειδαριών ασφαλείας, πλήθος από τις οποίες βρέθηκαν στις οικίες τους.

Μάλιστα ήταν τέτοια αρτιότητα τους στην παραβίαση κλειδαριών που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά “passepartout”.

Κατά τη δράση τους φορούσαν κατάλληλα ρούχα ώστε να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους και να μην αφήνουν ίχνη στον τόπο του εγκλήματος, με σκοπό να δυσχεραίνουν την ταυτοποίησή και την αναγνώρισή τους.

astinomia

Δημοφιλή