#NOTSURPRISED: Ο χώρος της τέχνης καταγγέλει τη σεξουαλική παρενόχληση με μαρτυρίες 7.000 γυναικών

#NOTSURPRISED: Ο χώρος της τέχνης καταγγέλει τη σεξουαλική παρενόχληση με μαρτυρίες 7.000 γυναικών

Jenny Holzer, Untitled, 1982. Photo: John Marchael / Courtesy of: Jane Dickson, Project Initiator and Animator Image Courtesy of Public Art Fund, NY

Cindy Sherman, Laurie Anderson, Jenny Holzer. Μερικές από τις μεγαλύτερες σύγχρονες καλλιτέχνες, διάσημες γκαλερίστες και επιμελήτριες εκθέσεων ένωσαν τη φωνή τους με περισσότερες από 7.000 γυναίκες για να καταγγείλουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της τέχνης.

«Είμαστε καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, διευθύντριες, εκδότριες, φοιτήτριες, γκαλερίστες, ερευνήτριες, ασκούμενες και ακαδημαϊκοί που εργαζόμαστε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης και έχουμε υποστεί θωπείες, ταπεινώσεις, παρενοχλήσεις, περιφρονήσεις, απειλές και εκφοβισμούς από εκείνες και εκείνους που είναι σε θέση εξουσίας», γράφουν.

Η επιστολή έχει τίτλο «not surprised» (δεν μας εκπλήσσει) σε αναφορά του έργου «abuse of power comes as no surprise» (η κατάχρηση εξουσίας δεν προκαλεί έκπληξη) της εννοιολογικής καλλιτέχνη Jenny Holzer.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από μια ομάδα συζήτησης περίπου πέντε γυναικών και επεκτάθηκε ταχύτατα σε 100 και πλέον συμμετέχουσες σε όλο τον κόσμο, σε μια αντίδραση στην παραίτηση την περασμένη εβδομάδα του Knight Landesman που ήταν συν-διευθυντής του περιοδικού ArtForum, ενός από τα εγκυρότερα στον χώρο της τέχνης.

Ο Landesman κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση στη μήνυση που κατέθεσε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης μια πρώην εργαζόμενη στο ArtForum, η Amanda Schmitt, στην οποία γίνεται επίσης αναφορά σε κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος οκτώ ακόμη προσώπων.

Ο Landesman είναι η νέα ισχυρή προσωπικότητα που κατηγορείται για την καταχρηστική συμπεριφορά του σε βάρος γυναικών, στον απόηχο της υπόθεσης Weinstein.

«Επείγει να μοιραστούμε τις μαρτυρίες μας για τον σεξισμό που πλέον αντιμετωπίζεται σαν συνηθισμένο φαινόμενο, τις άνισες και ανάρμοστες συμπεριφορές και τη σεξουαλική παρενόχληση που βιώνουμε σε σταθερή βάση, γενικευμένα και έντονα. Μια παραίτηση από ένα διεθνούς φήμης περιοδικό σύγχρονης τέχνης δεν επιλύει το πρόβλημα ούτε τον δόλιο χαρακτήρα και την έκτασή του: αυτό ενός επαγγελματικού χώρου που διαιωνίζει σαθρές δομές εξουσίας σε βάρος μιας δεοντολογικής συμπεριφοράς», επιμένουν οι γυναίκες που τονίζουν: «δεν θα μείνουμε πλέον σιωπηλοί-ές».

«Καλούμε τις καλλιτεχνικές οργανώσεις, τις κυβερνητικές αρχές αρμόδιες για τον πολιτισμό κι όλους τους συναδέλφους μας να διερωτηθούν σοβαρά πώς έπαιξαν ή μπόρεσαν να παίξουν ένα ρόλο στη διαιώνιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και των προαναφερόμενων καταχρήσεων και κυρίως πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν τα προβλήματα αυτά στο μέλλον.

«Η υπόθεση του Harvey Weinstein άνοιξε το δρόμο για αντίστοιχες υποθέσεις σε πολλούς άλλους χώρους» και μετά την παραίτηση του Landesman «συνειδητοποιήσαμε ότι όλες είχαμε εμπειρίες αυτού του είδους», δήλωσε η Martha Kirschenbaum, επιμελήτρια εκθέσεων και μια από τις εκατό πρώτες γυναίκες που υπογράφουν την επιστολή.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή παρακάτω:

«Δεν μας εκπλήσσει.

Είμαστε ιδιοκτήκτριες γκαλερί, κριτικοί τέχνης, συντάκτριες, επιμελήτριες, διευθύντριες σε ιδρύματα τέχνης, εργαζόμενες στο χώρο του πολιτισμού - μας έχουν αγγίξει και στριμώξει παρά τη θέλησή μας, μας έχουν μειώσει, μας έχουν παρενοχλήσει, μας έχουν απειλήσει και μας έχουν εκφοβίσει όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και ελέγχουν την πρόσβαση σε ευκαιρίες και την εξέλιξη στην εργασία μας.

Δεν μας εκπλήσσει όταν επιμελητές μάς υπόσχονται εκθέσεις και επαγγελματική στήριξη με αντάλλαγμα σεξουαλικές “χάρες”. Δεν μας εκπλήσσει όταν γκαλερίστες ωραιοποιούν, αποκρύπτουν ή αποποιούνται την ευθύνη για την σεξουαλική παρενόχληση που διαπράττουν εικαστικοί που εκπροσωπούν. Δεν μας εκπλήσσει όταν σε μια επαγγελματική συνάντηση ένας συλλέκτης ή πιθανός ευεργέτης των τεχνών μάς “φλερτάρει” παρά τη θέληση μας. Δεν μας εκπλήσσει όταν οι ίδιοι άνθρωποι μας εκδικούνται όταν δεν υποκύπτουμε. Δεν μας εκπλήσσει όταν ο Knight Landesman μάς χαιδεύει σε μια φουάρ τέχνης υποσχόμενος βοήθεια με την καριέρα μας. Η κατάχρηση εξουσίας δεν μας εκπλήσσει.

Αυτή η ανοιχτή επιστολή προέκυψε από μια ομαδική συζήτηση για σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό μας χώρο, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις στις ΗΠΑ για τον εκδότη του Art Forum, Knight Landesman, και την ανάρμοστη συμπεριφορά του (ένα “κοινό μυστικό” χρόνων). Η συζήτηση απέκτησε διεθνή διάσταση και περιλαμβάνει πλέον εικαστικούς, συγγραφείς, επιμελήτριες, συντάκτριες, διευθύντριες μουσείων, μη αμειβόμενες εθελόντριες και όσες κατέχουν θέσεις σε ιδρύματα πολιτισμού. Οι γυναίκες συνήθως χρειάζεται να εργαστούν πιο σκληρά για να ανελιχθούν επαγγελματικά, ειδικά αν δεν είναι λευκές, με φυλετική διαφορετικότητα ή αν είναι τρανς. Λαμβάνουμε υπόψην μας πολύ σοβαρά όλες αυτές τις παραμέτρους ώστε να μην συμβάλλουμε σε περαιτέρω διακρίσεις. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη να μιλήσουμε επιτέλους για τον σεξισμό που διαχέεται στην κοινωνία, την άνιση και άδικη μεταχείρηση, την παρενόχληση και την σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά την οποία βιώνουμε κατ’ εξακολούθηση, ευρέως, έντονα.

Πολλοί χώροι πολιτισμού και άνθρωποι με εξουσία στον χώρο της τέχνης προσποιούνται ότι ασπάζονται τις θέσεις και την ρητορική του φεμινισμού, συχνά με οικονομικό όφελος, ισχυριζόμενοι ότι στηρίζουν προοδευτικές πολιτικές ενώ συντηρούν καταπιεστικές συμπεριφορές σεξισμού στο καθημερινό εργασιακό περιβάλλον. Οι έχοντες εξουσία αγνοούν, δικαιολογούν, διαπράττουν καθημερινά παρενοχλήσεις και υποθάλπουν μειωτικές συμπεριφορές, καλλιεργώντας ένα κλίμα αποδοχής ή και συνενοχής σε περισσότερες και σοβαρότερες, παράνομες καταχρήσεις εξουσίας.

Η παραίτηση ενός εκδότη από ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά τέχνης παγκοσμίως δεν λύνει τα μεγαλύτερα, χρόνια προβλήματα: έναν κόσμο της τέχνης, που διατηρεί την κατάχρηση εξουσίας εις βάρος της ηθικής συμπεριφοράς - συχνότατο φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς. Έχουμε φιμωθεί, εξοστρακιστεί, χαρακτηριστεί “υπερβολικές” και απειληθεί όταν έχουμε προσπαθήσει να αποκαλύψουμε σεξουαλικά και συναισθηματικά κακοποιητικές συμπεριφορές.

Δεν θα σιωπήσουμε άλλο.

Θα αποκαλύπτουμε όλους όσους συνεχίζουν να μας εκμεταλλεύονται, να σιωπούν, και να μας εκφοβίζουν. Οι πράξεις σας δεν θα παραμείνουν μυστικό το οποίο θα ψιθυρίζουμε μεταξύ μας φοβούμενες αντίποινα και διωγμούς στον εργασιακό χώρο. Όταν διαπιστώνουμε κατάχρηση εξουσίας θα την καταγγέλουμε και θα απαιτούμε οι οργανισμοί, τα ιδρύματα, και οι άνθρωποι να έχουν γνώση αυτών των καταγγελιών και να φέρνουν στο φως τις συγκεκριμένες συμπεριφροές καταδικάζοντάς τες, ανεξάρτητα με το φύλο του ανθρώπου που τις πράττει. Δεν θα αγνοούμε πλέον τα πατροναριστικά σχόλια, τα χέρια πάνω στα σώματα μας, τις απειλές και τους εκφοβισμούς που κρύβονται πίσω από υποτιθέμενο φλέρτ, ή τις συναινετικές σιωπές συναδέλφων που φοβούνται να διακινδυνεύσουν τις καριέρες τους. Παρακάτω παρέχουμε έναν ορισμό της σεξουαλικής παρενόχλησης με στόχο ένα πιο ασφαλές περιβάλλον εργασίας.

Όσες υπογράφουμε αυτό το γράμμα - όσες έχουμε βιώσει κακοποίηση και όσες είμαστε αλληλέγγυες στηρίζοντας όσες και όσους την έχουν βιώσει - καλούμε τα ιδρύματα, τα διοικητικά συμβούλια και τους συναδέλφους στον χώρο των τεχνών να σκεφτούν τον ρόλο τους στην διαιώνιση βαθμίδων σεξουαλικής ανισότητας και κακοποίησης, καθώς και πώς θα τις διαχειριστούν στο μέλλον.

Είμαστε πλέον πάρα πολλές για να μας αγνοήσετε ή να μας κάνετε να σιωπήσουμε. Με όλα όσα έχουμε βιώσει και διαπιστώσει, αυτή η επιστολή δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν»

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το #NOTSURPRISED:

Δημοφιλή