Όλα όσα γνωρίζουμε για τον Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σαΐποφ, ύποπτο ως δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη

Όλα όσα γνωρίζουμε για τον Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σαΐποφ, ύποπτο ως δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη
AP

Η αστυνομία ταυτοποίησε τον 29χρονο Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σαΐποφ ως τον οδηγό που «θέρισε» πεζούς και ποδηλάτες σε ποδηλατόδρομο στο Μανχάταν το απόγευμα της Τρίτης.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με το χρονικό διάστημα που πέρασε στις ΗΠΑ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό θολές, ώρες μετά την επίθεση. Μετανάστευσε από το Ουζμπεκιστάν πριν από επτά χρόνια, σύμφωνα με τις αρχές, και είχε ζήσει σε διάφορες πολιτείες. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε σε αυτόν ως ένα «αρρωστημένο και διεστραμμένο άτομο».

Ο Σαΐποφ συνελήφθη όταν βγήκε από το φορτηγάκι. Τουλάχιστον οκτώ σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν στην επίθεση, την οποία αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική ενέργεια.

Ο Σαΐποφ, όπως έχει αναφερθεί, εισήλθε στις ΗΠΑ το 2010 από το Ουζμπεκιστάν. Είναι κάτοχος πράσινης κάρτας, που του επιτρέπει νόμιμη, μόνιμη κατοικία, σύμφωνα με τους NY Times. Η πιο πρόσφατη διεύθυνσή του ήταν στην Τάμπα της Φλόριντα. Μία διεύθυνση του 2015 επίσης συνδέει το όνομά του με το Στόου του Οχάιο.

Σε δήλωση στο ABC News, η Uber επιβεβαίωσε πως ο Σαΐποφ είχε περάσει έλεγχο background, ήταν ενεργός οδηγός στο Νιου Τζέρσεϊ και είχε κάνει πάνω από 1.400 διαδρομές μέσα σε έξι μήνες. Πλέον έχει αποκλειστεί από την εφαρμογή.

«Εξετάζουμε σε βάθος και με ταχύτητα την ιστορία αυτού του συνεργάτη με την Uber, και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε βρει σχετικές αναφορές περί προβληματισμών ασφαλείας» σημειώνει η εταιρεία, η οποία πρόσθεσε πως είναι σε επαφή με το FBI.

Ο Σαΐποφ ήταν επίσης οδηγός φορτηγού και είχε μια γνωστή διεύθυνση στο Νιου Τζέρσεϊ, με το NBC News New York να αναφέρει πως ζούσε στο Πάτερσον και είχε νοικιάσει το φορτηγάκι σε ένα Home Depot στο Πασάικ του Νιου Τζέρσεϊ. Το NBC News επίσης μετέδωσε ότι ο Σαΐποφ έχει μια γυναίκα και δύο παιδιά.

«Ήταν πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα» είπε στους New York Times ο Κομπιλτζόν Ματκάροφ, Ουζμπέκος μετανάστης που είχε συναντήσει τον ύποπτο στη Φλόριντα. «Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Φαινόταν πολύ τυχερός και συνέχεια ήταν χαρούμενος, και μιλούσε σαν όλα να ήταν καλά. Δεν φαινόταν σαν τρομοκράτης, αλλά δεν τον ήξερα βαθύτερα».

Μια άλλη γνωστή του από το Σινσινάτι, η οικογένεια της οποίας φιλοξένησε τον Σαΐποφ για κάποιες εβδομάδες το 2010, καθώς προσπαθούσε να πάρει την πράσινη κάρτα του, τον περιέγραψε ως σκληρά εργαζόμενο και εσωστρεφή.

«Ήταν πραγματικά ήρεμος» είπε η Ντιλνόζα Αμπντουσαμάτοβα στο The Cincinnati Enquirer. «Πάντα δούλευε. Δεν πήγαινε σε πάρτι και τέτοια. Απλά ερχόταν σπίτι και ξεκουραζόταν και έφευγε και πήγαινε πίσω στη δουλειά».

Έφυγε μετά από δύο εβδομάδες και πήγε στη Φλόριντα, πρόσθεσε. Ωστόσο, δημόσια αρχεία από το 2011 δείχνουν μια επιχείρηση, τη Sayf Motors Inc., στο όνομά του στο Οχάιο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σαΐποφ οδήγησε στον ποδηλατόδρομο κατά μήκος της West Side Highway και χτύπησε πολλαπλούς ποδηλάτες και πεζούς. Μετά οδήγησε το αυτοκίνητο σε ένα σχολικό λεωφορείο (Stuyvesant High) πριν βγει, κραδαίνοντας αντικείμενα που η αστυνομία χαρακτήρισε «ψεύτικα πιστόλια». Ήρθε αντιμέτωπος με αστυνομικό της Νέας Υόρκης, χτυπήθηκε από πυρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Παρέμενε στα χέρια της αστυνομίας σε κρίσιμη κατάσταση αργά την Τρίτη, σύμφωνα με τους New York Times.

Οι αρχές επίσης βρήκαν ένα χειρόγραφο σημείωμα στο οποίο δήλωνε πίστη στο ISIS κοντά στο φορτηγό, ανέφεραν αρκετά ΜΜΕ. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Ο'Νιλ, είπε πως ο Σαΐποφ είχε προβεί σε δήλωση που «συνάδει» με τρομοκρατική επίθεση βγαίνοντας από το φορτηγάκι. Ερευνητές θεωρούν πως έδρασε μόνος του.

Οι αρχές έκαναν έρευνα στο σπίτι του το βράδυ της Τρίτης.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην αμερικανική έκδοση της HuffPost και μεταφράστηκε στα ελληνικά

Δημοφιλή