Σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο Γουέστμινστερ: Ακτιβίστρια καταγγέλλει βιασμό της και «κουκούλωμα» από τους Εργατικούς

Σκάνδαλο σεξουαλικών παρενοχλήσεων στο Γουέστμινστερ: Ακτιβίστρια καταγγέλλει βιασμό της και «κουκούλωμα» από τους Εργατικούς
London, UK - May 14, 2014: Houses of Parliament and Parliament tower. View from the Westminster bridge
London, UK - May 14, 2014: Houses of Parliament and Parliament tower. View from the Westminster bridge
IR_Stone via Getty Images

Κλιμακώνεται το σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που εμφανίζεται πλέον να συγκλονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς νεαρή ακτιβίστρια κατήγγειλε πως ανώτερο στέλεχος του κόμματος προσπάθησε να αποκρύψει τον βιασμό της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Μπεξ Μπέιλι, 25 ετών και πρώην μέλος της National Executive Committee του κόμματος, είπε πως στέλεχος του κόμματος της είπε να μην καταγγείλει την επίθεση που δέχτηκε από άλλον έναν ακτιβιστή σε εκδήλωση/ πάρτι του κόμματος πριν από έξι χρόνια (2011), επειδή θα επηρέαζε την πολιτική της καριέρα.

Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν ανεξάρτητη έρευνα πάνω στους ισχυρισμούς πως ανώτερο μέλος του κόμματος της είπε να σιωπήσει όταν αυτή του/της είπε για την επίθεση δύο χρόνια αφού είχε λάβει χώρα. Οι Εργατικοί ανακοίνωσαν πως έχουν ξεκινήσει ανεξάρτητη έρευνα, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν επαίνεσε το θάρρος της και διαβεβαίωσε πως η 25χρονη έχει την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη του.

Μιλώντας στο BBC Radio 4, είπε πως ήταν 19 χρονών ήταν τη βίασε κάποιος ανώτερός της στο Εργατικό Κόμμα, ο οποίος δεν ήταν βουλευτής. Όπως είπε, «προσπάθησε να υποκριθεί πως δεν είχε συμβεί» και δεν πήγε στην αστυνομία. «Φοβόμουν, ντρεπόμουν, ξέρω πως το Εργατικό Κόμμα, όπως κάθε οικογένεια, λατρεύει τα κουτσομπολιά- και δεν ήθελα να ξέρει ο κόσμος, ενώ επίσης φοβόμουν πως δεν θα με πίστευαν αν το έκανα».

Δύο χρόνια αργότερα, μίλησε σε στέλεχος του κόμματος. «Μου πήρε καιρό να μαζέψω το θάρρος να το πω σε οποιονδήποτε στο κόμμα...αλλά όταν το είπα, μίλησα σε ανώτερο στέλεχος του προσωπικού, που μου είπε...ή υπαινίχθηκε ότι δεν θα έπρεπε να το αναφέρω, μου είπε ότι αν το έκανα μπορεί να μου προκαλούσε ζημιά- και αυτό μπορεί να ήταν η πραγματική του άποψη, μπορεί να ήταν ακριβώς αυτό που μου έδειξε ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην πολιτική με αυτό το θέμα γενικά».

Στο μεταξύ, το BBC έχει δει μια λίστα, η οποία θεωρείται πως συντάχθηκε από προσωπικό και ερευνητές στο Γουέστμινστερ, που περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος καταγγελιών οι οποίες δεν έχουν αποδειχθεί για 40 βουλευτές και υπουργούς των Συντηρητικών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε υφισταμένους, χρήση ιερόδουλων και ερωτικές σχέσεις μεταξύ βουλευτών.

Η Telegraph, από πλευράς της, αποκαλύπτει πως πρώην υπουργός κατηγορείται ότι καυχήθηκε σε γυναίκες- μέλη του προσωπικού ότι είχε κάνει σεξ με άλλες γυναίκες στο γραφείο του και αργότερα προήχθη παρά το γεγονός ότι στο κόμμα γνώριζαν για την «προβληματική» συμπεριφορά του. Ο επίμαχος βουλευτής φέρεται να έκανε «συνεχή» σχόλια για σεξ στις υφιστάμενές του, και τις καλούσε στο σπίτι του. Μία είπε πως παραιτήθηκε επειδή δεν ένιωθε άνετα όταν βρισκόταν μόνη της μαζί του, αλλά δεν πίστευε πως υπήρχε κάποιος στον οποίο μπορούσε να μιλήσει.

Το αποκαλούμενο «sex dossier» δημοσιεύτηκε σε λογαριασμούς του Twitter την Τρίτη, καθώς και σε αμερικανική ενημερωτική ιστοσελίδα. Όπως υπογραμμίζει η Telegraph, πέρα από τις ανάρμοστες συμπεριφορές, περιέχει και αναφορές σε πολιτικούς που απλά είχαν σχέσεις με συναδέλφους, ενώ ένας υπουργός (Τζέικ Μπέρι) περιλαμβάνεται σε αυτήν επειδή έκανε παιδί με τη σύντροφό του, με την οποία συζούν- και η οποία δουλεύει για τον Μπόρις Τζόνσον.

Δημοφιλή