Ποιος θα σταματήσει την κλιμάκωση βίας από την Χρυσή Αυγή;

Ποιος θα σταματήσει την κλιμάκωση βίας από την Χρυσή Αυγή;
Eurokinissi

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, έπειτα από 2.5 χρόνια και 192 δικασίμους. Ο τρόπος που αυτή θα γινόταν εφικτή, καθώς οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής έθεταν το ζήτημα της ασφάλειας αυτής της ειδικής κατηγορίας μαρτύρων, ταλαιπώρησε για καιρό τους ιθύνοντες της δίκης και τελικά αποφασίστηκε ότι θα βρίσκονται σε ειδικό χώρο στη ΓΑΔΑ και θα καταθέσουν στη δίκη μέσω τηλεδιάσκεψης και με αλλοιωμένη φωνή.

Δύο μέρες μετά την έναρξη, μέλη της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκαν στη συνήγορο Πολιτικής Αγωγής, Ευγενία Κουνιάκη και σε δύο ακόμα γυναίκες (σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες), όταν αποβιβάζονταν από το τρόλεϊ στη στάση απέναντι από το Εφετείο. Το περιστατικό αυτό, μοιραία, ανοίγει και πάλι τη συζήτηση που θα μπορούσε να συνοψιστεί στο εξής εύλογο ερώτημα: ποιος θα σταματήσει τους χρυσαυγίτες;

Ο οδηγός του τρόλεϊ δεν πρόλαβε να κλείσει την πόρτα

Σήμερα το πρωί κατά τις 9, έξω από το Εφετείο Αθηνών, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, μέλη της οργάνωσης επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο γυναίκες τη στιγμή που κατέβαιναν από το τρόλεϊ. Η μία εξ αυτών είναι η συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, Ευγενία Κουνιάκη.

Η HuffPost Greece επικοινώνησε με τη δημοσιογράφο και μέλος του Παρατηρητηρίου για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Ελευθερία Κουμάντου, η οποία ανέφερε ότι τα μέλη της οργάνωσης πετούσαν τρικάκια για την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για απόψε στη μνήμη των δολοφονηθέντων Καπελώνη και Φουντούλη, όταν κινήθηκαν επιθετικά προς το τρόλεϊ που έφτασε απέναντι από το Εφετείο, αποκρινόμενοι, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, σε κάποιον ή κάποια που τους φώναξε κάποιο σύνθημα.

Η Ευγενία Κουνιάκη και οι άλλες δύο γυναίκες φώναξαν στον οδηγό να κλείσει τις πόρτες, εκείνος δεν πρόλαβε και οι χρυσαυγίτες τραυμάτισαν τις δύο γυναίκες: η συνήγορος είχε πρησμένη μύτη και αιμορραγία στο στόμα και η δεύτερη γυναίκα τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά στο κεφάλι.

Η αντίδραση της Αστυνομίας

Μιλώντας πριν λίγη ώρα στην ΕΡΤ, η Ευγενία Κουνιάκη δήλωσε ότι η Αστυνομία έδρασε και εντόπισε τους δράστες της επίθεσης μόνο αφού διαμαρτυρήθηκαν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής.

Τελικά, προσήχθησαν 25 άτομα στη ΓΑΔΑ όπου, κατά παρέκκλιση της δικονομίας όπως σημειώνει η Ελευθερία Κουμάντου, επετράπη στους προσαχθέντες να έχουν επικοινωνία με τους δικηγόρους υπεράσπισης της ΧΑ και να συναντήσουν βουλευτές της οργάνωσης που έσπευσαν στη ΓΑΔΑ, μεταξύ αυτών οι Κασιδιάρης, Λαγός, Κούζηλος.

Όταν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, αντιλήφθηκε την ειδική μεταχείριση των προσαχθέντων απαίτησε να τηρηθούν τα νόμιμα και μόνο τότε οι συνήγοροι της ΧΑ και οι βουλευτές της οργάνωσης αποχώρησαν από την αίθουσα.

Δεν μιλάμε απλώς για ένα σπασμένο αυγό του φιδιού, αλλά περισσότερο για μία λερναία ύδρα που παράγει διαρκώς καινούρια ζητήματα. Ως πότε;

Πόσο ασφαλείς είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες;

Όπως είναι λογικό, μετά από αυτή την επίθεση, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής βάζουν στο τραπέζι ξανά το ζήτημα της ασφάλειας των προστατευομένων μαρτύρων. Όχι άδικα. Όταν κινδυνεύουν έτσι απροκάλυπτα η συνήγοροι αλλά και απλός κόσμος που έτυχε να βρίσκεται στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή, πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι οι μάρτυρες υψίστης σημασίας όπως οι προστατευόμενοι θα βγουν αλώβητοι από αυτή τη διαδικασία; Κι αν, η συγκεκριμένη επίθεση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δεν είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα τρομοκράτησης των μαρτύρων από την πλευρά των χρυσαυγιτών, τότε τι είναι;

Μια διαδικασία που διαρκεί ήδη δυόμιση χρόνια, υπόδικοι για εγκλήματα του ποινικού δικαίου που κυκλοφορούν ελεύθεροι, κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς της οργάνωσης, είναι στοιχεία που μαρτυρούν ότι πλέον δεν μιλάμε απλώς για ένα σπασμένο αυγό του φιδιού, αλλά περισσότερο για μία λερναία ύδρα που παράγει διαρκώς καινούρια ζητήματα. Ως πότε;

Δημοφιλή