Η κόρη ενός αντάρτη του Εμφυλίου αναζητά στον Πύργο την αδερφή που δεν ήξερε πως έχει (και ζητά τη βοήθεια μας)

Η κόρη ενός αντάρτη του Εμφυλίου αναζητά στον Πύργο την αδερφή που δεν ήξερε πως έχει (και ζητά τη βοήθεια μας)
Φωτογραφεία αρχεία από wikimedia.org
Φωτογραφεία αρχεία από wikimedia.org
wikimedia commons

Ένα από τα πιο παραγνωρισμένα χαρακτηριστικά της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου είναι οι αμέτρητες ανθρώπινες ιστορίες και σχέσεις που έμειναν σε...εκκρεμότητα.

Μια τέτοια ιστορία φαίνεται να είναι αυτή της οικογένειας ενός αντάρτη και υπασπιστή στην Ομάδα του καπετάν Ζαχαριά (Κώστα Γεωργιάδη), του Γιώργου Καφφεντζή, την οποία αφηγείται το patrisnews.com

O Καφφεντζής με καταγωγή από τους Λαπαναγούς Καλαβρύτων (Αιγίου) την περίοδο του Εμφυλίου βρέθηκε στον Πύργο. Έκανε σχέση με μια νεαρή αντάρτισσα και φαίνεται πως απέκτησαν παιδί. Ένα κοριτσάκι το οποίο ο Καφφέντζης δεν κατάφερε να χαρεί εξαιτίας των διαρκών μετακινήσεων του, του Πολέμου και αργότερα εξαιτίας της εξορίας και της φυλάκισής του στη Μακρόνησο και στο Βίδο της Κέρκυρας.

Μετά την αποφυλάκισή του έζησε στην Αθήνα και το 1964 παντρεύτηκε την Ιωάννα Πρωτοψάλτη, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, την Μαρία και τον Παναγιώτη. Κανένα από τα δύο όμως δεν γνώριζε την ύπαρξη της μεγαλύτερης αδερφής τους. Το 1967 μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη και ο πρώην αντάρτης έγινε οικονομικός διευθυντής σε μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση. Μετά την συνταξιοδότησή του επέστρεψε στην Αθήνα όπου και άφησε την τελευταία του πνοή το 2003.

Ξαφνικά όμως, τον Οκτώβριο του 2016 και έναν μήνα μετά, μια γυναίκα από τον Πύργο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ανιψιό του Γεωργίου Καφφεντζή, Βασίλη και του ζήτησε να τον φέρει σε επαφή με την σύζυγο του θείου Γεωργίου Καφφεντζή, καθώς ήθελε να συγκεντρώσει πληροφορίες για ένα βιβλίο που έγραφε για τον Εμφύλιο και η μαρτυρία μιας δασκάλας της περιοχής θα ήταν χρήσιμη. Η γυναίκα ωστόσο είχε πεθάνει.

Το ενδιαφέρον όμως σε αυτές τις συνομιλίες, είναι πως η γυναίκα τον ενημέρωσε πως Γιώργος Καφφεντζής την περίοδο του Εμφυλίου είχε αποκτήσει μια κόρη με μια αντάρτισσα. Υποστήριξε μάλιστα πως ο Γιώργος Καφφέντζης, η γυναίκα του και η δεύτερη κόρη του, την είχαν συναντήσει το 1984 στον Πύργο. Μάλιστα η νεαρή τότε Μαρία επιβεβαιώνει σήμερα πως όντως είχε πάει με τους γονείς τη χρονιά εκείνη σε μια παραθαλάσσια περιοχή στον Πύργο αλλά και πως συνάντησαν μια οικογένεια. Ποτέ όμως δεν αναφέρθηκε η σχέση που συνέδεε τον πατέρα της με τα πρόσωπα αυτά.

Ο Βασίλης πάντως δεν ανέφερε αυτό τα τηλεφωνήματα στα ξαδέρφια του και παιδιά του Γιώργου Καφφέντζη, κυρίως εξαιτίας της περιπέτειας της υγείας του Παναγιώτη ο οποίος τελικά πέθανε τον περασμένο Μάιο. Πριν μερικές ημέρες όμως αποφάσισε να μιλήσει στην εξαδέλφη του Μαρία δυστυχώς όμως δεν είχε κρατήσει ούτε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με τη γυναίκα που του έκανε όλες αυτές τις αποκαλύψεις.

Τώρα, η Μαρία Καφφέντζη, πεπεισμένη πως η άγνωστη γυναίκα μπορεί να είναι η μεγάλη της αδερφή ξεκίνησε την αναζήτηση και μια πρώτη κίνηση ήταν να δημοσιοποιήσει την ιστορία της στην τοπική εφημερίδα ζητώντας από την ίδια την αδερφή της να έρθει σε επικοινωνία μαζί της όπως και οποιοσδήποτε γνωρίζει κάτι σχετικό να απευθυνθεί στην εφημερίδα.

Πηγή: Patrisnews

Δημοφιλή