ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2017 08:48 EET | Updated 03/11/2017 08:48 EET

ΟΗΕ: Στα δέκα εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των απάτριδων σε όλο τον κόσμο

TAUSEEF MUSTAFA via Getty Images
Rohingya refugees wait for relief aid at Balukhali refugee camp in the Bangladeshi district of Ukhia on October 24, 2017.Nations have pledged $340 million (290 million euros) to care for Myanmar's Rohingya refugees in Bangladesh, an 'encouraging' step in the response to the intensifying crisis, the UN said on October 23. / AFP PHOTO / Tauseef MUSTAFA (Photo credit should read TAUSEEF MUSTAFA/AFP/Getty Images)

Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι απάτριδες, τρία εκατομμύρια από αυτούς επισήμως, μια κατάσταση που τους στερεί μια ταυτότητα, δικαιώματα, και συχνά δουλειές, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια στην κυρίως βουδιστική Μιανμάρ αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα απάτριδων στον κόσμο, με περίπου 600.000 από αυτούς να έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη βία και στην καταστολή από τα τέλη Αυγούστου και να έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Αυτό είναι το σπίτι μας - Μειονότητες χωρίς πατρίδα και η αναζήτησή τους για Υπηκοότητα», η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε τις κυβερνήσεις να τερματίσουν αυτή την πρακτική διακρίσεων έως το 2024.

«Αν ζεις σε αυτό τον κόσμο χωρίς υπηκοότητα, είσαι χωρίς ταυτότητα, είσαι χωρίς έγγραφα, χωρίς τα δικαιώματα που θεωρούμε δεδομένα… να έχεις δουλειά, να έχεις εκπαίδευση, να γνωρίζεις ότι το παιδί σου ανήκει κάπου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Κάρολ Μπάτσελορ, επικεφαλής της διεύθυνσης διεθνούς προστασίας της UNHCR.

Ο εκπρόσωπος της UNHCR Άντριαν Έντουαρντς δήλωσε πως 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε 75 χώρες είναι γνωστοί ως απάτριδες, καθώς είτε έχουν καταγραφεί είτε υπολογίζονται ως τέτοιοι από τις κυβερνήσεις. Όμως το σύνολό τους εκτιμάται στα δέκα εκατομμύρια, περιλαμβανομένων μεγάλων πληθυσμών σε χώρες όπως η Ινδονησία, η Ακτή Ελεφαντοστού, ο Λίβανος και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είπε.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν υπηκοότητα στους ανθρώπους που γεννιούνται στην επικράτειά τους αν, σε διαφορετική περίπτωση, θα ήταν απάτριδες, και να διευκολύνουν την πολιτογράφηση των μακρόχρονια απάτριδων κατοίκων, υποστηρίζει η UNHCR.

Άλλες ομάδες απάτριδων --πολλές από τις οποίες έχουν ζήσει επί γενεές γενεών στις γενέτειρές τους-- περιλαμβάνουν πολλούς Σύρους Κούρδους, Καράνα της Μαδαγασκάρης, Ρομά στην ΠΓΔΜ, και τους Πέμπα στην Κένυα, αναφέρεται στην έκθεση.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν υπάρχει με πρόθεση αυθαίρετος αποκλεισμός ή στέρηση υπηκοότητας», είπε η Μπάτσελορ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ροχίνγκια εμπίπτουν στην κατηγορία όσων έχουν αποκλειστεί με πρόθεση και στερούνται υπηκοότητας, ο Μπάτσελορ είπε: «Μπορούμε μόνο να δούμε το αποτέλεσμα… Η Μιανμάρ έχει έναν νομό για την υπηκοότητα. Περιγράφει τις κατηγορίες των προσώπων που θεωρούνται πολίτες της Μιανμάρ. Οι Ροχίνγκια δεν είναι σε αυτό τον κατάλογο», αναφέρεται στην έκθεση.

«Βλέπουμε μειώσεις στην Ταϊλάνδη, στην κεντρική Ασία, στη Ρωσία, στη Δυτική Αφρική. Αλλά οι αριθμοί δεν είναι τόσο σημαντικοί όσο χρειάζεται ώστε να πούμε ότι δεν θα υπάρχουν απάτριδες έως το 2024», δήλωσε η Μέλανι Χάνα, επικεφαλής του τμήματος απάτριδων της UNHCR.