«Λιγότερο αιμοβόρα, μα πιο αποτελεσματική» η Μαφία στη Σικελία, σύμφωνα με «βετεράνο» Ιταλό εισαγγελέα

«Λιγότερο αιμοβόρα, μα πιο αποτελεσματική» η Μαφία στη Σικελία, σύμφωνα με «βετεράνο» Ιταλό εισαγγελέα
Burning car in the street of sicilian town.
Burning car in the street of sicilian town.
peeterv via Getty Images

Στη Σικελία, όπου τοπικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή, η Μαφία έχει γίνει «λιγότερο αιμοβόρα, αλλά πολύ αποτελεσματική» κυρίως στους πολιτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τον Αμπρότζιο Καρτόζιο, εισαγγελέα με θητεία δεκαετιών στον πόλεμο κατά της Μαφίας.

Πώς τα πάει η Cosa Nostra;

Η Cosa Nostra δεν είναι η μοναδική μαφιόζικη οργάνωση στη Σικελία. Είναι η αρχαιότερη, η γνωστότερη, αλλά υπάρχουν πολλές τοπικές φατρίες που προσπαθούν να την εκθρονίσουν.

Από τη στιγμή που είναι καλό να βλέπει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο, πρέπει να πούμε ότι χάρις στον λυσσώδη πόλεμο του δικαστικού σώματος, των δυνάμεων της τάξης, αλλά και στην υποστήριξη μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού επί χρόνια, έχουμε σίγουρα αποδυναμώσει τη στρατιωτική μηχανή της Μαφίας. Εχουν τελειώσει οι εκατοντάδες δολοφονίες που κτυπούσαν χωρίς διάκριση μαφιόζους και μη μαφιόζους κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και του '90.

Δεν υπάρχουν πλέον ανθρωποκτονίες. Ή είναι σπάνιες...Η Μαφία έχει υποστεί μία γενετική μετάλλαξη...Μου φαίνεται ότι είναι πολύ πιο παρούσα από πριν στους πολιτικούς μηχανισμούς, έχει ξαναπάρει στα χέρια της τον έλεγχο του εδάφους. Ενεργεί με διαφορετικό τρόπο. Λιγότερο πολεμικό, λιγότερο αιμοβόρο, αλλά πολύ αποτελεσματικό.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Σικελίας;

Το έδαφος της Σικελίας έχει καταστραφεί εδώ και δεκαετίες από τις αυθαίρετες κατασκευές. Δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο όπου τα πρόσωπα που παραβίασαν τον νόμο συχνά καλύφθηκαν από το πολιτικό σύστημα, που έκλεισε τα μάτια, κατά τη γνώμη μου εξαιτίας εκλογικών συμφερόντων. Στη συνέχεια, τα πράγματα τακτοποιούνται είτε βάσει ad hoc νόμων είτε χάρις στην απραξία των διοικήσεων που θα έπρεπε να κατεδαφίσουν τα αυθαίρετα και δεν το κάνουν.

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα των απορριμμάτων. Συχνά στις κοινότητες που έχουν εφαρμόσει την ανακύκλωση, μόνο το 5% των κατοίκων παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες του παιγνιδιού, ενώ το 95% πετά στα σκουπίδια ό,τι νομίζει. Και μερικές φορές πυρπολούν τις χωματερές. Είναι ένα εκτεταμένο φαινόμενο σε όλον το ιταλικό Νότο, πίσω από το οποίο είναι πολύ πιθανόν ότι βρίσκονται μαφιόζικα συμφέροντα. Αυτή κατάσταση αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την υγεία.

Η εντιμότητα των πολιτικών έχει καθόλου βελτιωθεί;

Σε γενικές γραμμές, το επίπεδο των πολιτικών εκπροσώπων στη Σικελία από πλευράς δικαίου δεν είναι λαμπρό τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε μάλλον βαριές ποινές για διάφορα εγκλήματα και αδικήματα: διαφθορά, διαπλοκή, απάτες και σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, μέχρι, σε ορισμένες περιπτώσεις, και για ανθρωποκτονίες.

Τα στοιχεία μας φαίνεται ότι δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι αφιερωμένοι στην πολιτική και έρχονται αντιμέτωποι με την ιταλική δικαιοσύνη βαίνει αυξανόμενος.

Στο πλαίσιο της εκλογικής εκστρατείας, δικαστικό σώμα και δυνάμεις της αστυνομίας συνεργάσθηκαν για να εμποδίσουν τις απειλές, τις μαφιόζικες επεμβάσεις, τις πιέσεις επί του εκλογικού σώματος.

Ομως η Μαφία υπάρχει διότι υπάρχει μαφιόζικη κουλτούρα. Οπου υπάρχει βάλτος, υπάρχουν και κουνούπια.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή