Ταϊβάν: Βραβείο αρχιτεκτονικής σε εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση που μετετράπη σε πανέμορφο πάρκο με κάκτους

Ταϊβάν: Βραβείο αρχιτεκτονικής σε εγκαταλελειμμένη στρατιωτική βάση που μετετράπη σε πανέμορφο πάρκο με κάκτους
CCL Architects & Planners

Μαθήματα όσον αφορά στην αξιοποίηση παλαιών εγκαταστάσεων που δεν είναι πια σε χρήση δίνει η περίπτωση του Penghu Qingwan Cactus Park στην Ταϊβάν- μια παλιά στρατιωτική βάση στη χερσόνησο Φονγκουέι του Πενγκού, που έχει μετατραπεί σε ένα πανέμορφο πάρκο με κάκτους.

Το πάρκο κέρδισε το 2017 American Architecture Prize για αρχιτεκτονικό σχεδιασμό γεωργικών κτιρίων. Σημειώνεται ότι επρόκειτο για μια περιοχή η οποία ήταν υπό τη δικαιοδοσία της ακτοφυλακής της Ταϊβάν μέχρι το 2008, οπότε και πέρασε στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία επιδόθηκε σε έργα ανάπλασης της περιοχής, τόσο από άποψης κτιρίων, όσο και από πλευράς περιβάλλοντος.

Πλέον – μετά από επτά χρόνια σχεδιασμών και εργασιών- ο χώρος, ο οποίος σχεδιάστηκε από τη CCL Architects & Planners, αποτελεί τουριστική ατραξιόν, συνδυάζοντας τόσο το τεχνητό όσο και το φυσικό, υπογραμμίζοντας- σύμφωνα με τους σχεδιαστές του- τόσο την ιστορία της περιοχής (με το στρατιωτικό της υπόβαθρο) όσο και το φυσικό περιβάλλον της. Χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα: Μια σειρά θερμοκηπίων κάκτων και ένα «καλλιτεχνικό» χωριό, όλα συνδεόμενα μέσω πεζόδρομων, χώρων αναψυχής κ.α.

Cactus Park

Δημοφιλή