Σε ΦΕΚ η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό

Σε ΦΕΚ η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό
lamdadev

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για την κήρυξη - οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, ΠΈ. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής, για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

Η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων (οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα, ιερά, τμήματαν αρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά.) εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου. Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση, βάσει έρευνας πεδίου, επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα” σημειώνει η απόφαση.

Επόμενο βήμα το ύψος των κτιρίων

Το επόμενο βήμα είναι η απόφαση για το ύψος των κτιρίων, που αναμένεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως τονίζεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, ακόμα πιο κρίσιμοι για την παραχώρηση θα είναι τυχόν όροι που θα περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου για το Σχέδιο Ολοκληρωμένη Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Αυτή η απόφαση προαπαιτούσε την κήρυξη, που έγινε χθες, και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναμένεται να περιλάβει κάποιες παρατηρήσεις για ύψος των κτιρίων που θα αναπτυχθούν. Το επενδυτικό σχέδιο και η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπουν την κατασκευή έξι εμβληματικών κτιρίων-τοποσήμων με πολύ μεγάλα ύψη.

Το ΚΑΣ φέρεται να συνέστησε «να εξεταστεί μείωση του ύψους των κτιρίων» για να μην επισκιάζουν αισθητικά την Ακρόπολη, η οποία υψώνεται στα 140 μέτρα, προκειμένου να μην αλλοιωθούν η οριζοντογραμμή και ο χαρακτήρας του αστικού τοπίου. Δεν έχει όμως συστήσει συγκεκριμένα ύψη, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να κρίνει και την περαιτέρω εξέλιξη της παραχώρησης. Υπενθυμίζεται πως η Lamda Development, που ηγείται του επενδυτικού σχήματος της παραχωρησιούχου, έχει δηλώσει ότι «αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και στο επιχειρηματικό σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα». Έχει δε τονίσει πως «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της πολιτείας».

Δημοφιλή