Η Αλεξάνδρα Κούμπα σχεδιάζει για τη σύγχρονη γυναίκα με στοιχεία από τη φύση και τις αρχαίες ελληνικές μορφές

Η Αλεξάνδρα Κούμπα σχεδιάζει για τη σύγχρονη γυναίκα με στοιχεία από τη φύση και τις αρχαίες ελληνικές μορφές

Η Αλεξάνδρα Κούμπα είναι Ελληνίδα σχεδιάστρια τρισδιάστατων χώρων και αντικειμένων. Το 2008 δημιούργησε την "Myi4d", εταιρεία διακόσμησης εσωτερικών χώρων, η οποία είχε αναλάβει και τον χώρο έκθεσης που κατοχυρώθηκε ως η πρώτη Γκαλερί Διακοσμητικών Τέχνών 20ου αιώνα στην Ελλάδα.

Η Αλεξάνδρα με την Myi4d ήταν η κύρια εταιρεία σχεδιασμού των κοσμημάτων και αξεσουάρ των Special Olympics-Παγκόσμιοι Αγώνες Αθήνα 2011. To 2013 συνεργάστηκε με την σχεδιάστρια Tia Cibani στην Εβδομάδα Μόδας SS13 της Νέας Υόρκης.

Επίσης σχεδίασε αντικείμενα για μουσεία όπως το Κυκλαδικής Τέχνης και το Μπενάκη και το 2014 για το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Για πρώτη χρονιά η Αλεξάνδρα,λανσάρει και ρούχα παραλίας “resort wear” απο λινό ύφασμα, με τη χαρακτηριστική αλυσίδα της σχεδιάστριας χειροποίητα ραμμένη σε σημεία-κλειδιά σε κάθε σχέδιο -από καφτάνια καιι μπλουζάκια μέχρι παντελόνες οι οποίες μπορούν να φορεθούν άνετα και στην πόλη.

Στα κοσμήματα, συνεχίζει τη διαχρονική δαντέλα, η οποία φέτος είναι εμπνευσμένη από νυφικό σε στυλ Art Deco. Διαχρονικό θέμα το οποίο όμως παρουσιάζει έντονο δημιουργικό ενδιαφέρον είναι το lucky bone, τυχερό κόκκαλο. Η φύση παραμένει πηγή έμπνευσης, με καρπούς και φύλλα ν'αποτυπώνονται σε σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και κολιέ με ευφάνταστο κι εκλεπτυσμένο τρόπο.

Από πού αντλείς έμπνευση; Γιατί όσο κι αν οι τάσεις και η μόδα πολλές φορές προϋποθέτουν άλλα σχέδια, εσύ μένεις πιστή στο αρχαιοελληνικού τύπου κόσμημα.

Είναι χαραγμένες βαθιά στην ψυχή μου οι αρχαίες ελληνικές μορφές, σχήματα όσο και χώροι, μνημεία. Φεύγοντας από την Ελλάδα και ζώντας αρκετά χρόνια στο εξωτερικό κατάλαβα πόσο σημαντικές είναι αυτές οι επιρροές για μένα. Η τέχνη μου είναι ο τρόπος έκφρασης για μένα οπότε ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα να φαίνεται στην εικαστική δουλειά μου αυτό το δέσιμο με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας ως ο τόπος μου.

Έχω επίσης επηρεαστεί από πρωτόγονες αφρικάνικες αρχέτυπες μορφές και την κυβιστική εποχή στην τέχνη, αλλά όλα αυτά τα ερεθίσματα πρώτα φιλτράρονται από την αγάπη μου για την φύση. Πολλές εκφράσεις της φύσης είναι αυτούσιες στα δημιουργήματα μου όπως καρποί από δέντρα ή κάποια χαρακτηριστικά ελληνικών δέντρων και κάποια έντομα με συμβολικό χαρακτήρα όπως οι μέλισσες και τα τζιτζίκια.

Ποια μερίδα αγοραστών τα προτιμά συνήθως;

Η σύγχρονη γυναίκα με πολλαπλούς ρόλους στην ζωή και στην ψυχή της είναι ο συνομιλητής μου όταν σχεδιάζω. Θέλω να φοράει κοσμήματα και τις τσάντες μου από το πρωί σε επαγγελματικά ραντεβού μέχρι το απόγευμα σε κάποιο aperitivo ή και βραδινό φαγητό. Θέλω να αισθάνεται ότι έχοντας ντυθεί απλά, μπορεί να εκφράσει το στυλ της με αυτά τα χαρακτηριστικά αξεσουάρ που είναι από μόνα τους έντονα σε προσωπικότητα και αίσθηση. Φέτος παρουσιάσαμε και μαγιό που έχουν συνέπεια σαν στυλ στο DNA μας, μονοσήμαντα με διαχρονικό χαρακτήρα, διακοσμούνται με τις αλυσίδες ορόσημο του brand όπως και οι τσάντες μας.

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να ασχοληθείς με το κόσμημα;

Έκανα την πρώτη μου εμφάνιση στο χώρο του κοσμήματος το 2009 με την επωνυμία της εταιρείας μου «my eye for design"», «myi4d». Από μικρή ήθελα να κάνω γλυπτική και δοκίμασα στο Slade School of Art ένα εντατικό summer course όταν ήμουν 22 χρονών και είδα ότι θέλω να συνδυάζω πάντα και την εμπορικη ανταπόκριση ή μάλλον να μπορώ να αισθάνομαι άμεσα την απήχηση του κοινού στις δημιουργίες μου, το οποίο γίνεται άμεσα στις πωλήσεις προϊόντων και όχι τόσο στα έργα τέχνης.

Είχα πάρει μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας 4 καλοκαίρια στη σειρά τότε γιατί έβλεπα το κόσμημα σαν ευκαιρία έκφρασης του πάθους μου για την γλυπτική και μετά πήρα παράλληλα με το Master in business που σπούδαζα στο Μιλάνο, παρακολούθησα ένα χρόνο μαθήματα κατασκευής κοσμημάτων εκεί και κατάλαβα πόσο ήθελα να το συνεχίσω αυτό.

Βέβαια ιστορικά όταν το 2008 ήρθε η παγκόσμια κρίση και έστειλα τη συλλογή αντικών μου πίσω στην Αμερική τότε ήρθε και πρακτικά η ανάγκη να έχω στη γκαλερί στην Αθήνα κάποιο προϊόν με τιμή κάτω των 500 ευρώ και πέρα από τη γκάμα έργων τέχνης και αντικών, οπότε έτσι ξεκίνησε η σειρά με κοσμήματα και είδη δώρων. Με τα χρόνια τα δώρα έγιναν με μέση τιμή 80 ευρώ και έτσι δημιούργησα χειροποίητα κοσμήματα που ήθελα να ειναι μπρούτζινα επίχρυσα για να καλύψω αυτό το κενό στη γκαλερί μου και τελικά ξεκίνησα πιο μαζικά τη τάση στην Ελλάδα πρίν 16 χρόνια για ποιοτικά χειροποίητα γλυπτά - κοσμήματα χωρίς πέτρες.

Παρουσιάζουμε πρώτη φορά συλλογή απο δερμάτινες τσάντες που μόλις έγιναν διαθέσιμες αυτή την εποχή και γι' αυτό σκέφτηκα να τις παρουσιάσουμε στο "The Pop up Project" στο Golden Hall, απο τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 11 Νοεμβρίου ώστε να υπάρχει χρόνος για το ελληνικό κοινό να μας γνωρίσει μέσα απο ενα άλλο καινούριο προϊόν αφού πέρσι παρουσίασαμε με επιτυχία τις πλεχτές αδιάβροχες τσάντες.

Η καινοτομία που αναφέρεις στις πλεκτές τσάντες είναι ότι είναι αδιάβροχες;

Γεγονός είναι ότι διεθνώς δεν έχουμε δει ακόμα άλλες χειροποίητα πλεχτές τσάντες διακοσμημένες με κοσμήματα ή περίτεχνα πλεγμένες αλυσίδες οι οποίες να είναι ταυτόχρονα αδιάβροχες. Αυτό τις κάνει πολύ ανθεκτικές, εύκολες στο καθάρισμα, ελαφριές και φυσικά τους ανοίγει τη κατηγορία all weather που καλύπτει πολλές χώρες με υγρό κλίμα και στην Ελλάδα αποτελούν μια ιδανική χειμερινή πρόταση σε αντίθεση με άλλες πλεκτές που δεν έχουν αυτά τα σημαντικά πλεονεκτήματα. Γι' αυτό έχουμε την ευκαιρία να της πουλάμε σε γνωστή αλυσίδα καταστημάτων στην Αμερική την "Αnthropologie".

Μίλησε μας για την έμπνευση της συλλογής σου με τις δερμάτινες τσάντες.

Ήθελα να προσφερω πολύ καλής ποιότητας δερμάτινες τσάντες, ανθεκτικές και λιτές που να φοριούνται όλη τη μέρα και αφιερώσαμε κάποια ειδικά σχέδια σε εκλεπτυσμένες τσάντες εργασίας. Σίγουρα το πλεονέκτημά μας στην ποιότητα στο χρόνο είναι ότι έχουν διπλή επένδυση δέρματος, πέρα απο τη κατασκευή τους.

Σε επίπεδο έμπνευσης συμπορεύονται με τα διαχρονικά μας θέματα. Άλλες τσάντες είναι διακοσμημένες με το γνωστό από τη συλλογή κοσμημάτων μας σύμβολο wishbone ή αλλιώς "γιάντες" και άλλες με κάποιο χαρακτηριστικό κόσμημα απο τις 3 θεματικές ενότητες που πιστά ακολουθώ τα τελευταία 13 χρόνια: τα κόκκαλα, τη δαντέλα και τους σπόρους/στοιχεία φύσης.

Οι συλλογές απο κοσμήματα της Αλεξάνδρας Κούμπα είναι διαθέσιμες στο Bloomingdale's online και κάποιες τσάντες διατίθενται στο Anthropologie και στην Ευρώπη σε επιλεγμένες boutiques.

Στην Ελλάδα θα τα βρείτε σε 22 σημεία, επί το πλείστον στα νησιά, και στο ηλεκτρονικό κατάστημα της σχεδιάστριας, www.alexandrakoumba.com.