Ελληνικό «χρώμα» με πάνω από 130 ονόματα στα Paradise Papers

Ελληνικό «χρώμα» με πάνω από 130 ονόματα στα Paradise Papers
Businessmen with umbrella standing in stormy rain.Insurance agent and consultant in business crisis situation.
Businessmen with umbrella standing in stormy rain.Insurance agent and consultant in business crisis situation.
SonerCdem via Getty Images

Πάνω από 130 είναι τα ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος που εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες και εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby, στο πλαίσιο των «Paradise Papers», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους». Μεταξύ αυτών υπάρχουν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, καθώς και μεγάλος αριθμός εφοπλιστών.

Ακόμα, σύμφωνα με το «Εθνος», εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος τράπεζας που συμμετείχε σε offshore fund, καθώς και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους. Στη διαρροή εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι διευθύνσεις επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες-εντοπίζονται γεωγραφικά σε Αθήνα και Πειραιά.

Άλλες περιοχές που εμφανίζονται στα αρχεία είναι οι εξής: Εκάλη, Πολιτεία, Διόνυσος, Παλαιό Φάληρο, Μαρούσι, Νέο Φάληρο, Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Βουλιαγμένη, Βούλα, Άλιμος, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Ψυχικό, Νέα Ερυθραία και Βύρωνας.

Στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν πάνω από 6.000 που περιείχαν τη λέξη «Ελλάδα». Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του «Έθνους», πολλές φορές σε αυτού του είδους τα έγγραφα που προέρχονται από εταιρικά μητρώα, ο όρος «Ελλάδα» συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές ή άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων. Οι περισσότερες εξ αυτών εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539), τα Μπαρμπέιντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα Νησιά Μάρσαλ (8), η Λαμπουάν (7) το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3) η Αγία Λουκία (1). Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε πάνω από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiacity Trust.

Δημοφιλή