Διόδια τέλος. Θα πληρώνουμε ηλεκτρονικά και ανάλογα με τα χιλιόμετρα της διαδρομής

Διόδια τέλος. Θα πληρώνουμε ηλεκτρονικά και ανάλογα με τα χιλιόμετρα της διαδρομής
SOOC

Την κατάργηση των σταθμών διοδίων ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, σήμερα Δευτέρα, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Ειδικότερα, περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος πληρωμής και χρέωσης των διοδίων είπε πως «θα έχουμε μια συσκευή ή μια εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε».

Αναφερόμενος στον τρόπο πληρωμής ο κ. Σπίρτζης διευκρίνισε πως η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα χρήματα ανάλογα με τα διόδια που έχει κάποιος διανύσει. Το σύστημα θα ισχύει για όλες τις Εθνικές οδούς με τις τιμές των διοδίων να μην αλλάζουν. Σε ό,τι αφορά όμως στην Αττική Οδό θα χρειαστεί να γίνει ειδική διαπραγμάτευση. Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι «ο διαγωνισμός θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και μέσα στην επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουμε να το έχουμε εφαρμόσει σίγουρα στην Εγνατία».

Σε ερώτηση για τους εργαζόμενους ο κ. Σπίρτζης δήλωσε «Οι αυτοκινητόδρομοι έχουν πάρα πολλές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι των διοδίων θα απορροφηθούν αλλού».

Σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά οχήματα επεσήμανε ότι το νέο αυτό σύστημα θα μπει υποχρεωτικά σε αυτά και με κάποιο μικρό κόστος. Παράλληλα, θα μπει και GPS, ώστε να παρακολουθείται η πορεία τους και να μην μπαίνουν στους παραδρόμους των Εθνικών Οδών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην απαγόρευση των φορτηγών στις εθνικές οδούς, σημειώνοντας πως «η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύεται εκτάκτως όταν έχουμε μεγάλες εξόδους. Τα Σαββατοκύριακα πρέπει να συνεννοηθούμε με την Τροχαία, για να κυκλοφορούν συγκεκριμένα μεγάλα οχήματα»

«Το ότι σκοτώνονται οι πολίτες μας στους παραδρόμους είναι γεγονός. Δεν με νοιάζει καθόλου αυτό που λένε οι μεταφορικές εταιρείες», είπε απαντώντας στις αιτιάσεις των μεταφορικών εταιρειών ότι αν τα φορτηγά μπαίνουν αναγκαστικά στις Εθνικές Οδούς θα ανέβει το κόστος μεταφοράς και συνεπώς και διάθεσης των προϊόντων.

Πηγή: ANT1

Δημοφιλή