Αυτοί είναι οι πρώτοι στόχοι για την μετά το μνημόνιο εποχή. Τι αναφέρει στη HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος

Αυτοί είναι οι πρώτοι στόχοι για την μετά το μνημόνιο εποχή. Τι αναφέρει στη HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος
SOOC

Πλούσιες, ενδιαφέρουσες, αλλά και δύσκολες περιγράφει στη HuffPost Greece κυβερνητικός αξιωματούχος, τις διεργασίες που θα μεσολαβήσουν από τώρα έως και τον Αύγουστο του 2018. «Η 21η Αυγούστου, η πρώτη ημέρα που μετά από 8 χρόνια και 3 προγράμματα η χώρα δεν θα είναι σε μνημόνιο, θα είναι εντελώς διαφορετική σε όλα τα επίπεδα» αναφέρει η ίδια πηγή.

Είναι σίγουρο ότι και οι άνθρωποι, αλλά και οι οργανισμοί που πρωταγωνίστησαν στο ελληνικό δράμα των προηγούμενων χρόνων δεν θα βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Το γεγονός αυτό από μόνο του αρκεί ώστε να αλλάξει το τοπίο σχετικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Εκτός όμως από τις συμβολικές αλλαγές που μεταστρέφουν την βασική εικόνα, οι ουσιαστικές αλλαγές θα έχουν να κάνουν με τις νέες σχέσεις που θα δημιουργηθούν με τους εταίρους-δανειστές και τη μορφή που θα έχει η επιτροπεία μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου. Τα στοιχεία μαζί με τις πληροφορίες δείχνουν ότι οι θεσμοί δεν έχουν καμία πρόθεση να προχωρήσουν στη σύναψη ενός 4ου μνημονίου. Ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, οι δανειστές θέλουν το καλοκαίρι του 2018, να τερματίσουν το ελληνικό μνημονιακό θρίλερ.

Μέχρι να φτάσει το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ικανοποιήσει όλες τις πτυχές της τρέχουσας συμφωνίας, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους στόχους του προγράμματος και κλείνοντας τα ανοιχτά μέτωπα των προαπαιτούμενων. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε μια ομαλή μετάβαση από την εποχή των μνημονίων στην εποχή της «αυστηρής επιτροπείας» με όχημα ένα «υβριδικό πρόγραμμα», όπως το χαρακτήρισε την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν.

Στόχος των δανειστών είναι το επόμενο διάστημα η ελληνική οικονομία να δημιουργήσει «μια σειρά από μαξιλαράκια» με τα οποία θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν «προβλήματα στις πρώτες αναταράξεις όταν θα ξεκινήσει η επόμενη ημέρα από τα μνημόνια». Με αυτό τον τρόπο κοινοτικός αξιωματούχος περιέγραψε στην HuffPost Greece τη στόχευση για το επόμενο διάστημα.

Τα μέτωπα

Στόχος για την πλευρά των δανειστών και κυρίως των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η Ελλάδα να έχει «θωρακιστεί», προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί μετά τον Αύγουστο του 2018. Κύριο μέλημα των θεσμών είναι να δημιουργηθεί το απαραίτητο ταμειακό απόθεμα τουλάχιστον 12 δισ. ευρώ, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μην πιεστεί από κερδοσκόπους κατά τη διάρκεια της επιστροφής της στις αγορές. Τα κεφαλαία θα έρθουν από το υφιστάμενο δάνειο του 3ου μνημονίου (9 δισ. ευρώ), αλλά και χρήματα που θα κρατήσει το ελληνικό δημόσιο από τις νέες εκδόσεις του επόμενου διαστήματος.

Ως εκ τούτου το Δημόσιο θα πρέπει να ξεκινήσει να δημιουργεί για την χώρα προφίλ σταθερής οικονομίας, προκειμένου οι επενδυτές να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Το πρώτο βήμα έγινε με την έκδοση ομολόγων του Δημοσίου το περασμένο καλοκαίρι. Ακολούθησαν οι πολύ σημαντικές εταιρικές εκδόσεις, οι οποίες συγκέντρωσαν (και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν) μεγάλο ενδιαφέρον από ξένου και Έλληνες επενδυτές.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην έκδοση των νέων ομολόγων με τα οποία θα αντικατασταθούν τα 20 ομόλογα του PSI, έκδοσης 2012 και συνολικής αξίας 29,7δις ευρώ.

Το «swap» των ομολόγων σχεδιάζεται εδώ και πολύ καιρό από τον Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και έχει εγκριθεί από την ΕΚΤ, αλλά και από το ΔΝΤ.

Η συγκεκριμένη κίνηση θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα, θα βελτιώσει την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, αλλά κυρίως θα στρώσει το δρόμο για το δεύτερο γύρο εκδόσεων νέων ελληνικών ομολόγων και επιστροφής στις αγορές.

Η ομαλή υλοποίηση του σχεδιασμού, τον οποίο έχουν εδώ και καιρό κάνει κυβέρνηση και δανειστές, απαιτεί ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς εμπλοκές και καθυστερήσεις, υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, αλλά και ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας, χωρίς αιφνιδιασμούς και αναταράξεις.

Δημοφιλή