ΕΙΔΗΣΕΙΣ
06/11/2017 13:13 EET | Updated 06/11/2017 13:50 EET

Τσίπρας για Paradise Papers: «Πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα και την ελληνική κυβέρνηση»

 Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images
Pacific Press via Getty Images
Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Η ενίσχυση όσων αποκαλύπτουν τις φορολογικές απάτες, αλλά και το χτύπημα της φοροδιαφυγής με την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης, είναι το ζητούμενο και για την Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του για τα Paradise Papers. «Το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, είναι μια πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα. Και ως πρόκληση το αντιμετωπίζει και η ελληνική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει δικαιότερος κόσμος, ούτε ελπίδα για τους εργαζόμενους, χωρίς διαφάνεια και δικαιοσύνη στα φορολογικά βάρη».

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα

1) «Να δίνουμε με επιμονή και αποφασιστικότητα τη μάχη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

2) «Να ενισχύσουμε τις δυνάμεις εκείνες της ενημέρωσης, που έχουν το θάρρος να αποκαλύπτουν πλευρές αυτού του τεράστιου μηχανισμού φορολογικής απάτης».

3) «Και φυσικά να συνεχίσουμε στη χώρα μας, ακόμα πιο αποφασιστικά το χτύπημα της φοροδιαφυγής και την επιβολή κανόνων διαφάνειας και δικαιοσύνης. Για να εδραιωθεί επιτέλους στην Ελλάδα ένα δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζει τις ανάγκες των πολλών».

«Εμείς είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό τον αγώνα για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του ελληνικού λαού και να αποδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν χτες για τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας».

«Η παγκόσμια ελίτ αποκρύπτει τεράστια χρηματικά ποσά σε φορολογικούς παραδείσους, αποφεύγοντας συστηματικά τον έλεγχο και την φορολόγηση των οικονομικών της δραστηριοτήτων. Και αυτό, την στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, σηκώνουν το βάρος της οικονομικής κρίσης και της ασύδοτης εκμετάλλευσης. Την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι αποκλεισμένοι και τα θύματα της φτώχειας, της ανεργίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «πρόκειται για έναν απάνθρωπο μηχανισμό, που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό της εποχής μας, και που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς τις παγκόσμιες ανισότητες».

«Η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα, και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν. Τα οποία προκλητικά φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Sponsored Post