Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Πέιτζ, παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Πέιτζ, παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: Carter Page, former foreign policy adviser for the Trump campaign, speaks to the media after testifying before the House Intelligence Committee on November 2, 2017 in Washington, DC. The committee is conducting an investigation into Russia's tampering in the 2016 election. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 02: Carter Page, former foreign policy adviser for the Trump campaign, speaks to the media after testifying before the House Intelligence Committee on November 2, 2017 in Washington, DC. The committee is conducting an investigation into Russia's tampering in the 2016 election. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Mark Wilson via Getty Images

Ο πρώην σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι ο ίδιος έδωσε την ιδέα τον Μάιο του 2016, στον (τότε) προεδρικό υποψήφιο Τραμπ για μία επίσκεψη στη Ρωσία, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο στοιχεία της ακρόασης στην επιτροπή.

“Η ιδέα προήλθε από την ομιλία που είχε δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα ως προεδρικός υποψήφιος στη Γερμανία, το 2008. Αυτό ήταν που οραματιζόμουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέιτζ προς τα μέλη της επιτροπής, στη διάρκεια της εξάωρης κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσής του.

Ο ίδιος έδωσε την ιδέα για μία ομιλία του Τραμπ στη Ρωσία, παρόμοια με την ομιλία που είχε κάνει ο Ομπάμα. Τον Τραμπ θα συνόδευαν ο Τζέι Ντι Γκόρντον που ήταν υπεύθυνος για την ομάδα των συμβούλων εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, αλλά κι ο σύμβουλος Ουαλίντ Φέιρς. Σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τα δύο παραπάνω στελέχη τον Μάιο του 2016, ο Πέιτζ έγραψε σχετικά με τον Τραμπ: “Εάν θα ήθελε να πάρει τη θέση μου (για ένα ταξίδι στη Ρωσία) προκειμένου ν’ ανάψει λίγο τα αίματα, θα ήμουν περισσότερο από ευτυχής να του κάνω την τιμή αυτή”, είπε ο Πέιτζ.

Η κατάθεση του Πέιτζ στην επιτροπή έγινε επί τη βάσει ενός ασυνήθιστου διακανονισμού που ζήτησε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον διακανονισμό αυτό, ενώ η ακρόασή του από την επιτροπή έγινε κεκλεισμένων των θυρών, το γραπτό κείμενό της δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Σε μία ακόμη ασυνήθιστη εξέλιξη, ο Πέιτζ δεν συνοδευόταν από δικηγόρο κατά τη διάρκεια της ακρόασης. Μέλη της επιτροπής χαρακτήρισαν την κατάθεση άνευ ουσίας, με χαρακτηριστικά σύγχυσης και αντίφασης σε μερικά σημεία της.

Ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος που συνεργάστηκε με την ομοσπονδιακές αρχές παραδεχόμενος την ενοχή του για ψευδή κατάθεση την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε ξεχωριστά να οργανώσει ένα ταξίδι του Τραμπ (στη Ρωσία) στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Πέιτζ κατέθεσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τα σχέδια του Παπαδόπουλου.

Το CNN μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πέιτζ δήλωσε στην επιτροπή ότι είχε αναφέρει στον (τότε) γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς και σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σχετικά με το επερχόμενο ταξίδι του στη Ρωσία, τον Ιούλιο του 2016. “Το ανέφερα περιληπτικά στον γερουσιαστή Σέσιονς, καθώς έβγαινα από την πόρτα. Ήταν στο πλαίσιο της συζήτησης καθώς ταξιδεύω συχνά. Ξέρετε, ήταν σαν να συζητάω το πρόγραμμα του ταξιδιού. Ο ίδιος δεν είχε αντιδράσει”, δήλωσε ο Πέιτζ στην επιτροπή. “Επρόκειτο για διαδικαστικό θέμα. Δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας, αυτό είναι σίγουρο. Ξανά αναφέρω ότι ήταν τόσο σύντομη συζήτηση, που από το ένα αυτί μπήκε και από το άλλο βγήκε”.

Ο Πέιτζ κατέθεσε επίσης ότι ενημέρωσε τον Γκόρντον, την Χοπ Χικς, αλλά και τον πολιτικό σχολιαστή Κόρεϊ Λεβαντόβσκ σχετικά με την πρόσκληση που είχε να επισκεφτεί τη Μόσχα. Ο Λεβαντόβσκι δήλωσε ότι θα πήγαινε εάν το ήθελε με δεδομένο ότι η επίσκεψη δεν θα είχε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία. “Εάν θέλεις να πας από μόνος σου και η επίσκεψη δεν έχει σχέση με την προεκλογική εκστρατεία, αυτό δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα”, δήλωσε ο Πέιτζ στην κατάθεσή του. Στη συνέχεια, ο ίδιος είπε ότι το ταξίδι δεν είχε σχέση με την προεκλογική εκστρατεία, ενώ είχε σύντομη συνάντηση με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

Ο Πέιτζ δήλωσε επίσης ότι “επικοινώνησε πρόσφατα” με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, τον υφυπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ροζενστάιν κι άλλους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνη, σχετικά “με τα πολλά αιτήματά του” για να λάβει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα εντάλματα (FISA) που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι στον Πέιτζ “ασκήθηκαν πιέσεις να παραδεχτεί ότι επικοινώνησε με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, ανάμεσά τους και ένας από τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς, ενώ βρισκόταν στη Μόσχα”.

“Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι ο Πέιτζ – αφού του παρουσιάστηκε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο είχε στείλει στους προϊσταμένους του στην προεκλογική εκστρατεία και το οποίο δεν είχε αποκαλύψει στην επιτροπή πριν από την κατάθεσή του και παρά το γεγονός ότι είχε κλητευτεί – γνωστοποίησε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους κι άλλους. Επίσης, ο Πέιτζ είπε ότι (στις συναντήσεις που είχε στη Ρωσία) ενημερώθηκε για θέματα και δραστηριότητες για τις οποίες είχε προσωπικό ενδιαφέρον προκειμένου να ενημερώσει την προεκλογική εκστρατεία”, πρόσθεσε ο Σιφ.

Η αποκάλυψη του Πέιτζ ότι συναντήθηκε με τον Ντβόρκοβιτς είναι διαφορετική από την περιγραφή που είχε δώσει στον Τζέικ Τάπερ του CNN, σύμφωνα με την οποία είχε συναντηθεί με ακαδημαϊκούς και μερικούς επιχειρηματίες τους οποίους γνώριζε για χρονικό διάστημα “μεγαλύτερο της δεκαετίας”. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι ανακρίθηκε από το FBI τέσσερις ή πέντε φορές το 2017. Προηγούμενα, είχε δηλώσει ότι οι ανακρίσεις αυτές έγιναν το Μάρτιο.

Στη διάρκεια της ακρόασης, ο Πέιτζ αρνήθηκε την οποιαδήποτε συνωμοσία με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι “δεν είχε κανένα ρόλο σε κυβερνητικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν την προεκλογική περίοδο του 2016, εκτός από το να αποτελεί στόχο των προσπαθειών της κυβέρνησης Ομπάμα για την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή