Παρασκευόπουλος: Όντως ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών πρέπει να καταργηθεί, καθώς ήταν προσωρινός

Παρασκευόπουλος: Όντως ο νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών πρέπει να καταργηθεί, καθώς ήταν προσωρινός
Eurokinissi

«Δεν είπα ότι έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ότι έχει δίκιο πως θα πρέπει να καταργηθεί, γιατί ο νόμος ήταν προσωρινός», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Παρασκευόπουλος, προβαίνοντας σε διευκρινίσεις σχετικά με τις χθεσινές του δηλώσεις.

Όπως εξήγησε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, ο νόμος «έπρεπε να ισχύσει στην περίοδο που ίσχυσε, διότι οι φυλακές μας ήταν σε υπερσυμφόρηση, σε συνθήκες που καταδικαζόμασταν». «Όταν κάθονται περισσότερο στις φυλακές, γίνονται πιο επιθετικοί», αιτιολόγησε και υπερασπιζόμενος το νόμο, σημείωσε ότι, «πέτυχε γιατί έχουμε λιγότερη εγκληματικότητα».

Επέρριψε δε ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για υπερβολικούς τίτλους και αναφορές στο νόμο «Παρασκευόπουλου». «Οι ανακρίβειες είναι καθημερινές και εξαιτίας αυτών οδηγείται στην αγανάκτηση ο πολίτης», είπε σχετικά.

«Φυσικά και θα αλλάξει ο νόμος», είπε ερωτηθείς σχετικά και διευκρίνισε ότι, «η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πολύ βαριές ποινές και πολύ ελαφρείς νόμους απόλυσης».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο νόμο αποσυμφόρησης, μίλησε για αλλαγή γενικά του Σωφρονιστικού Κώδικα. «Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να δούμε τη νομοθεσία στο σύνολό της και να φτιάξουμε έναν νέο νόμο, στο σύνολό του και να μην στηριζόμαστε στους νόμους της αποσυμφόρησης», είπε σχετικά, προαναγγέλλοντας νέο ποινικό κώδικα «έχει ετοιμαστεί και είναι στα τελευταία στάδια των συζητήσεων».

Επανέλαβε ότι ο «νόμος Παρασκευόπουλου» δεν πρέπει να λέγεται έτσι και να στοχοποιείται το πρόσωπό του, ενώ τόνισε πως με τους νόμους της αποσυμφόρησης των φυλακών, «βγαίνουν όλοι οι κρατούμενοι».

Σχετικά με την υποτροπή αυτών που αποφυλακίζονται, είπε πως «αυτοί που βγαίνουν υποτροπιάζουν, διεθνώς. Βγαίνουν πολλοί, εγκληματούν λίγοι», ανέφερε συμπληρώνοντας πως «με το να παίρνεις έναν και να τον κάνεις παράδειγμα», δεν αποτυπώνεται ο νόμος. Ωστόσο, για τα ποσοστά στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν στοιχεία, όπως είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «όλοι όσοι βγαίνουν από τη φυλακή, βγαίνουν με τον αποσυμφορητικό νόμο και αυτό πρέπει να σταματήσει». Εξήγησε δε ότι, οι αλλαγές σε νόμους όπως αυτός της αποσυμφόρησης, «ρυθμίζονται με νόμους και όχι με εγκυκλίους. Επείγεται η ψήφιση καινούριου σωφρονιστικού νόμου και όταν αυτό ισχύσει, δεν θα χρειάζεται αποσυμφορητικός νόμος».

Δημοφιλή