Η μητέρα του Αμίρ έγραψε γράμμα στον πρωθυπουργό (και μας αφορά όλους)

Η μητέρα του Αμίρ έγραψε γράμμα στον πρωθυπουργό (και μας αφορά όλους)
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤ

Η μητέρα του Αμίρ, που εκείνη και η οικογένειά της δέχτηκαν επίθεση ξημερώματα μέσα στο σπίτι τους με πέτρες, είχε ετοιμάσει ένα γράμμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όταν τον επισκέφθηκε μαζί με τον 11χρονο γιο της στο Μαξίμου.

Όπως όμως τονίζει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, δεν μπόρεσε να το διαβάσει ολόκληρο, «ακριβώς όπως ο γιος της ετοιμάστηκε να κρατήσει την ελληνική σημαία κατά τη διάρκεια της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου αλλά το δικαίωμα αυτό του στερήθηκε». Έτσι, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα σήμερα την επιστολή αυτή, γιατί περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι πρόσφυγες, όχι μόνο η οικογένεια του Αμίρ.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Πρώτα σας ευχαριστώ θερμά. Επιτρέψτε μου ως αιτούσα άσυλο, ως μητέρα και ως Αφγανή γυναίκα να σας αναφέρω κάποια ζητήματα.

Το περιστατικό που συνέβη σε μένα και τα παιδιά μου ήταν τρομακτικό αλλά είναι πιο τρομακτικό και θλιβερό για σας, για την Ελλάδα. Δυσφημεί την Ελλάδα κι εσάς. Να προσέχετε.

Είμαι μια γυναίκα με τρία ανήλικα παιδιά που δεν έχουμε κάποιον να μας προστατεύσει. Ο αδελφός μου εδώ και σχεδόν δύο χρόνια διαμένει στο Hot Spot της Μυτιλήνης σε πολύ άσχημη κατάσταση. Χρειάζομαι τον αδελφό μου δίπλα μου. Βοηθήστε με να τον έχω δίπλα μου.

Ο σύζυγος μου είναι αιτών άσυλο στη Γερμανία. Βοηθήστε με να επανενωθούμε με τον άντρα μου. Τα παιδιά μου χρειάζονται τον πατέρα τους.

Δεν είμαι η μόνη που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες στα νησιά και χιλιάδες άλλοι περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες.

Ευχαριστώ.

Με εκτίμηση,

Αρζού Χιματιάν

Όπως τονίζει το Φόρουμ, «η γειτονιά που ζούσε η Αρζού Χιματιάν με την οικογένειά της είχε γίνει η γειτονιά της. Οι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόταν το σπίτι είχαν γίνει η οικογένειά της. Οι φασιστικές ενέργειες που τους θέτουν σε κίνδυνο δεν καταπολεμούνται με την μεταφορά τους κάπου αλλού. Οι φασιστικές και ρατσιστικές ενέργειες καταπολεμούνται συστηματικά και αποφασιστικά».

Παράλληλα το Φόρουμ εκφράζει την ανησυχία του σε θεσμικό επίπεδο για την επαναφορά των επιθέσεων αυτού του τύπου και ζητά να μην ξεχαστεί η υπόθεση και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

«Oι κοινότητες των προσφύγων στηρίζουν και συνυπογράφουν τα αιτήματα της Αρζού Χιματιάν που είναι αιτήματα όλων των προσφύγων», καταλήγουν.

Προκαταρκτικής έρευνας για την επίθεση

Πάντως, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου παρήγγειλε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την επίθεση σε βάρος του 11χρονου Αμίρ.

Ειδικότερα, η κυρία Δημητρίου παρήγγειλε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και στο πλαίσιο αυτής, να ερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Δημοφιλή