Paradise Papers: Η εμφάνιση του ονόματος της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη και οι απαντήσεις της

Paradise Papers: Η εμφάνιση του ονόματος της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη και οι απαντήσεις της
Sooc

Ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική εμφανίζεται η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στα Paradise Papers, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους»: Η offshore ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Τον Μάρτιο του 2010 στις Νήσους Κέιμαν η δικηγορική εταιρεία Appleby φροντίζει για την ίδρυση της Eternia Capital Management, η οποία καταγράφεται στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου 2010. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργάζονταν στη Deutsche Bank. Την περίοδο εκείνη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες τους. Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ'ό,τι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας που αναλαμβάνει τη σύσταση offshore για λογαριασμό τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε offshore.

Ερωτηθείσα εάν η δικηγορική εταιρεία είχε ζητήσει επιπλέον έγγραφα, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη απάντησε ότι επειδή εκείνη την περίοδο που της υποβλήθηκαν τα ερωτήματα ήταν στο εξωτερικό, δεν είχε πρόσβαση στα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί. «Θεωρώ όμως βέβαιο ότι θα είχαμε αποστείλει όλα τα έγγραφα που μας ζητήθηκαν, αλλιώς η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η σύνδεση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη με εταιρεία υπό την επωνυμία «Eternia Capital» δεν είναι κάτι το νέο. Η ίδια στο δημόσια προσβάσιμο βιογραφικό της αναφέρει πως το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds. «Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα» δηλώνει σχετικά δηλώνει σχετικά. Όπως αναφέρει το «Έθνος», στο βιογραφικό της δεν αναφέρεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας. Επίσης, δημοσιεύματα την έχουν συνδέσει με μια άλλη Eternia Capital, την Eternia Capital Advisors, με έδρα την Ελβετία. Η τελευταία ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία που ίδρυσε το 2010 ο Κων/νος Κυρκίνης, γνωστός κυρίως για τη συμμετοχή του στο e-food. Ο κ. Κυρκίνης εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management και φέρεται να είναι σε επαφή με τη δικηγορική, ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας εταιρείας της Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη. Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «στο πλαίσιο συνεργασίας μου με τις συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με τη δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω τη λύση της, όπως και έπραξα».

Ο κ. Κυρκίνης ξεκαθάρισε πως η Advisors δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν. Σχετικά με την Eternia Capital Management, η κ. Γκραμπόφσκι απάντησε πως «με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα, καθώς ούτε δικαίωμα υπογραφής είχα, ούτε συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο».

Τα Κέιμαν, μεταξύ άλλων, έχουν μια εξαίρεση στον νόμο που διέπει την αγορά των χρεογράφων (SIBL): Μπορεί να λάβουν την άδεια να διαχειρίζονται επενδύσεις, αρκεί να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και να πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος. Ο νόμος προβλέπει την τοποθέτηση ειδικού στελέχους υπεύθυνου για την υποβολή εκθέσεων και αναφορών ύποπτων συναλλαγών για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Eternia Capital Management ήταν μία από τις πάνω από 2.000 οντότητες που έκαναν χρήση της εξαίρεσης από το SIBL. H εταιρεία διαχειριζόταν ένα fund, το Voyager 360 Ltd, που ιδρύθηκε το 2010. Όπως επισημαίνει η κ. Γκραμπόφσκι, η εν λόγω εταιρεία ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. «Όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Ελεγκτές. Η δομή του αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν απόλυτα νόμιμη και επελέγη με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείτο εκείνη την περίοδο και, αν δεν κάνω λάθος, συνεχίζει να ακολουθείται» σημειώνει η κ. Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη.

Έπειτα από ερωτήσεις για το στέλεχος για την υποβολή αναφορών ύποπτων συναλλαγών, απαντά «όπως έχω ήδη αναφέρει, με τα διαδικαστικά ησχολούμην ελάχιστα, και το αναφέρω αυτό ως πραγματικό γεγονός. Δεν μπορώ να γνωρίζω τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία των Κέιμαν...πάντως η Eternia Capital Management είχε έναν και μόνο πελάτη, το αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, συνεπώς είχε αναθέσει την AML (anti money laundering) διαδικασία στους παγκοσμίου κύρους οργανισμούς με τους οποίους είχε συνεργασία».

Η Appleby απέσυρε τις υπηρεσίες της από την Eternia Capital Management τον Οκτώβριο του 2012. «Όσον αφορά τυχόν σημειώσεις της δικηγορικής εταιρείας, δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι ακριβώς αναφέρονται. Το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου υπήρξε καθαρά επενδυτική απόφαση» διευκρινίζει η κ. Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη. «Όποια αναφορά μπορεί να υπάρχει, αν υπάρχει, εικάζω ότι έχει να κάνει με τον χρόνο των εκλογών ως προσδιοριστικό χρονικό σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και όχι για τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου που είχε ληφθεί πριν τις εκλογές. Ειρήσθω, δε, εν παρόδω, ότι το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους δημόσιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου».

Η Eternia Capital Maganegement διεγράφη από τα εταιρικά μητρώα των Κέιμαν στις 30 Ιανουαρίου 2015, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. «Από εσάς πληροφορούμαι για πρώτη φορά ότι η εταιρεία διαγράφηκε από το μητρώο των εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015. Δεν γνωρίζω γιατί, ενώ η εντολή για το κλείσιμο της εταιρείας δόθηκε περί τα μέσα του 2012, γιατί, ενώ ο agent service provider της εταιρείας διέκοψε την παροχή υπηρεσιών του κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012...η εταιρεία εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως “active entity” και διαγράφηκε τον Ιανουάριο του 2015, το οποίο, όπως προείπα, επίσης πληροφορούμαι από εσάς...με ενημέρωσαν ότι συχνά και προς αποφυγή εξόδων, για εταιρείες που ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους, αφήνονται από τους agent service providers αδρανείς, χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται αυτόματα από το εταιρικό μητρώο. Όπως με ενημέρωσαν, μέχρι την αυτόματη (τυπική) διαγραφή τους οι εταιρείες αυτές εμφανίζονται ως “ενεργές”, παρόλο που είναι σε αδράνεια...αυτό εικάζω ότι έχει συμβεί και με την εν λόγω εταιρεία, χωρίς να το γνωρίζω».

Αντιδράσεις

Η συμμετοχή της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη σε εταιρεία που εμφανίζεται στα Paradise Papers ήταν καθόλα νόμιμη και δημοσίως γνωστή, δήλωσαν στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης και η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι δημοσίευμα για τη μετοχική συμμετοχή της κ. Γκραμπόφσκι στην εταιρεία, που είχε έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική Θάλασσα, υπάρξει και πριν ένα χρόνο στην εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη, όμως στον έλεγχο που ακολούθησε δεν προέκυψε τίποτα επιλήψιμο.

Η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η εταιρεία προκάλεσε μάλιστα οικονομική ζημία στην κ. Γκραμπόφσκι και δραστηριοποιήθηκε μόνο κατά την περίοδο 2010-2012, διάστημα κατά το οποίο το ζεύγος Μητσοτάκη βρισκόταν σε διάσταση. Πρόσθεσε πως θεματοφύλακες της επιχείρησης ήταν οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί JP Morgan και Goldman Sachs, που αποτελούν εγγύηση για τη νομιμότητα όλων των δραστηριοτήτων. Ξεκαθάρισε πως η κ. Γκραμπόφσκι ουδέποτε έχει βγάλει παρανόμως κεφάλαια από την Ελλάδα, ούτε έχει «ξεπλύνει» χρήματα.

Αμφότερα τα στελέχη της ΝΔ υπενθύμισαν ότι η εν λόγω εταιρεία αναγράφεται ακόμα και στο δημόσιο βιογραφικό σημείωμα της κ. Γκραμπόφσκι και δεν αποτελεί τίποτε κρυφό. Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και η κ. Σπυράκη κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη επαναφέροντας στο προσκήνιο ένα γνωστό θέμα.

Πρέπει να δοθούν απαντήσεις κι εξηγήσεις από τη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Αυτή η ιστορία με τα Paradise Papers, ανεξαρτήτως της ιστορίας της κ. Μητσοτάκη, είναι ένα διεθνές σκάνδαλο νόμιμης ή παράνομης φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Αυτά τα χρήματα, τα οποία κρύβονται και φοροδιαφεύγονται μέσω αυτής της μεθόδου, καλούμαστε να τα πληρώσουμε όλοι οι υπόλοιποι. Είτε νόμιμη, είτε παράνομη, είναι μία διαδικασία, η οποία επιβαρύνει με φόρους και πίεση τη μεσαία τάξη και στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Στο νόμιμο του ηθικού και πολιτικού σκέλους δεν μπορούμε να ακούμε τη ΝΔ να διαμαρτύρεται για τη φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή να έρχεται να απολογηθεί, είτε γι αυτό το ζήτημα, είτε για συνομιλίες του κυρίου Αυγενάκη, ή τις υποθέσεις της Siemens». Παρατήρησε δε ότι «το 99% των ανθρώπων που ψηφίζουν ΝΔ είναι απλοί και λαϊκοί άνθρωποι, όμως φαίνεται ότι η ηγεσία της ΝΔ ανησυχεί για τα προβλήματα της ελίτ και εδώ υπάρχει μία κραυγαλέα αναντιστοιχία».

Το δημοσίευμα για συμμετοχή της Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη σε εταιρεία στις νήσους Κέιμαν δεν συνιστά κάτι καινούργιο και έχει συζητηθεί στο παρελθόν, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σημείωσε πως αυτό που διαπιστώνει είναι μία προσπάθεια να προβληθεί το θέμα βάζοντας μπροστά μία γυναίκα.

«Η off shore της κ. Μητσοτάκη, εξηγεί την αφωνία της ΝΔ για τη μεγα-φοροδιαφυγή των υπερ-πλουσίων που αποκάλυψαν τα paradise papers» γράφει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανάρτηση του στο twitter.

Δημοφιλή