Οι Έλληνες ομογενείς και οι Αμερικανοί που ζουν στην Ελλάδα αποτιμούν τον ένα χρόνο από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Οι Έλληνες ομογενείς και οι Αμερικανοί που ζουν στην Ελλάδα αποτιμούν τον ένα χρόνο από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ
WASHINGTON, DC - MARCH 24: U.S. President Donald Trump speaks to guests during a Greek Independence Day celebration in the East Room of the White House, on March 24, 2017 in Washington, DC. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
WASHINGTON, DC - MARCH 24: U.S. President Donald Trump speaks to guests during a Greek Independence Day celebration in the East Room of the White House, on March 24, 2017 in Washington, DC. (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Mark Wilson via Getty Images

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και ήδη ένας πρώτος απολογισμός έχει αρχίσει να καταγράφεται. Με κάθε επισημότητα ο Αμερικανός ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2017, ενώ μέσα σε αυτούς τους εννέα μήνες έδωσε σίγουρα κάποιο στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο διάστημα αυτό προκάλεσε ουκ ολίγες φορές τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, κατάφερε όμως να διατηρήσει και κάποιους από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι απολαμβάνουν τις ομιλίες του και τον στηρίζουν ακόμα. Η HuffPost Greece ένα χρόνο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με Έλληνες ομογενείς που ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ αλλά και με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα προκειμένου να καταγράψει τα σχόλια τους για όσα έκανε ή δεν έκανε μέχρι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος.

O Bασίλης Μάλαμας είναι ένας νέος άνθρωπος που ζει και εργάζεται μόνιμα στη Νέα Υόρκη. Όπως ο ίδιος σχολιάζει, η διαμονή του εκεί δεν έχει επηρεαστεί από την αλλαγή προέδρου τον τελευταίο χρόνο, αφού η Νέα Υόρκη και ειδικά τα πέντε διαμερίσματα (Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island) είναι μια πολιτεία που δεν επηρεάζεται τόσο από την πολιτική που ακολουθεί η χώρα καθώς αποτελείται από 20 εκατομμύρια πολίτες και στεγάζει πάμπολλες πολυεθνικές εταιρείες.

«Οι πολίτες, κυρίως της μικρομεσαίας τάξης, δείχνουν ανήσυχοι απέναντι στον Τραμπ λόγω των δηλώσεων του όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες και το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό διότι θεωρούν πως πρόκειται για ρατσιστική συμπεριφορά», επισημαίνει ενώ εξηγεί πως μια σημαντική διαφορά που έχει παρατηρήσει μετά την εκλογή του Τραμπ αφορά στη στάση των δημοσιογράφων, αφού δεν χάνουν ευκαιρία να σχολιάσουν το παραμικρό λάθος που θα κάνει ο πρόεδρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες να εξαγριώνονται ακόμα πιο πολύ με το πόσο ακατάλληλος είναι. Πριν την εκλογή του, δεν καταγραφόταν αυτού του είδους ο σχολιασμός και το μίσος απέναντι στους προέδρους, τουλάχιστον όχι σε αυτό το βαθμό.

Oι δημοσιογράφοι δεν χάνουν ευκαιρία να σχολιάσουν το παραμικρό λάθος που θα κάνει ο πρόεδρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες να εξαγριώνονται ακόμα πιο πολύ με το πόσο ακατάλληλος είναι

Σχετικά με τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα, ο Βασίλης Μάλαμας δεν θεωρεί πως λύθηκε κάτι αφού ειπώθηκαν μόνο ελπιδοφόρα μηνύματα. «Συζητήθηκε κυρίως η άμυνα και η αναβάθμιση εξοπλισμού της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ μίλησε για ανάκαμψη της Ελλάδας από το χρέος και την κρίση που την ταλαιπωρεί, είπε πως θα στηρίξει τη χώρα αλλά δε μίλησε για ουσιαστική βοήθεια. Το καλό είναι πως το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό και ότι ο Αλέξης Τσίπρας απέκτησε κάποιο κύρος απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις. Όλα θα φανούν από τις συμφωνίες που θα ακολουθήσουν και την πορεία της Ελλάδας», καταλήγει ο Έλληνας ομογενής.

natalia papadopoulou

Η Ναταλία Παπαδοπούλου που επίσης ζει στη Νέα Υόρκη τονίζει πως ενώ δεν έχει αλλάξει κάτι στη δική της ζωή, διαπιστώνει πως οι πολίτες εκφράζονται για την πολιτική πολύ πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν. «Οι πολίτες μάλλον ψήφισαν τον Τραμπ γιατί έχουν κουραστεί από την ανικανότητα των Κλίντον. Όσον αφορά τη στάση του προέδρου στα ελληνικά ζητήματα, ο Τραμπ απλά ακολουθεί την ατζέντα που του προτείνουν ώστε να αναδείξει ένα φιλικό πρόσωπο στις χώρες που στηρίζουν το ΝΑΤΟ. Φυσικά στόχος του είναι να προωθήσει και τη βαριά βιομηχανία της Αμερικής που είναι τα “αμυντικά” όπλα», σημειώνει στη συνέχεια.

Ο Αlec Mally έχει διατελέσει διπλωμάτης των ΗΠΑ και επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Ελλάδα. Σήμερα διατηρεί μια συμβουλευτική εταιρεία επενδύσεων με την ονομασία «Foresight Strategy & Communications», ενώ από το 1981 έχει μοιράσει τη ζωή του μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Όπως σχολιάζει στη HuffPost Greece, oι πρώτοι μήνες προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν τρομακτικοί για τους περισσότερους Δημοκρατικούς αλλά ευτυχώς το αμερικανικό σύστημα έτσι όπως είναι δομημένο αυθόρμητα εμπόδισε μερικές από τις ακραίες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στη χώρα ή την ανατροπή του Obamacare που μέχρι στιγμής τουλάχιστον έχει αποφευχθεί.

Για το σκάνδαλο που σχετίζεται με τη Ρωσία, λέει πως ο ειδικός εισαγγελέας Robert Mueller διεξάγει ακόμα έρευνα, ωστόσο τα ταξίδια που πραγματοποίησε ο Mally στην πρώην Σοβιετική Ένωση τον έπεισαν πως υπάρχουν πολλά ακόμα αναπάντητα ερωτήματα και ότι πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί σύμβουλοι θα βρεθούν μπλεγμένοι.

Για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ελλάδα, ο Alec Mally υπογραμμίζει πως ευτυχώς η κυβέρνηση Τραμπ ακολούθησε το μοτίβο των προηγούμενων προέδρων που αντανακλάται στις φιλικές σχέσεις με τη χώρα. «Όλοι στην Ουάσιγκτον θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει οικονομικά και οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αυτή θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την εν λόγω ανάκαμψη. Πιστεύω πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος πριν χρόνια αντιμετώπισε πολλά εμπόδια στην προσπάθειά του να επενδύσει στο Ελληνικό, απαρίθμησε στον Αλέξη Τσίπρα όλα τα ελληνικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να ανοίξουν το δρόμο για τους επενδυτές. Θεωρώ επίσης πως είναι σημαντικό που ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για ένα “υπεύθυνο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους” για την Ελλάδα. Έτσι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες παίρνουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν αγνοούν το ελληνικό ζήτημα», συμπληρώνει.

Θεωρώ πως είναι σημαντικό που ο Αμερικανός πρόεδρος μιλά για ένα “υπεύθυνο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους” για την Ελλάδα. Έτσι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες παίρνουν το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν αγνοούν το ελληνικό ζήτημα

Ο Κώστας Αλμπάνης είναι ελεύθερος επαγγελματίας ενώ έχει ζήσει για περίπου είκοσι χρόνια στη Νέα Υόρκη. Μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας πλέον εκτιμά πως ο Τραμπ δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της χώρας προς την Ελλάδα, ενώ στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και οι δύο αρχηγοί είπαν πως θα κάνουν πράγματα τα οποία πριν δεν είχαν συζητήσει με το επιτελείο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό για την πώληση των F-16.

Oι λόγοι της κίνησης αυτής ήταν μικροπολιτικοί, αφού ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε απλά να δείξει πως είναι κοσμοπολίτης και ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως να κερδίσει την εύνοια των Ελληνοαμερικανών, εκτιμά ο Κώστας Αλμπάνης, ενώ εξηγεί πως οι δύο αυτοί άνδρες παρουσιάζουν ομοιότητες.

Κρίνει παράλληλα πως ο Αμερικανός πρόεδρος κατά πάσα πιθανότητα θα έχει την τύχη του Ρίτσαρντ Νίξον, ενώ τονίζει πως ο Τραμπ υποβαθμίζει την έννοια του προέδρου στις ΗΠΑ, όπου είναι ιερή. «Κατά τη γνώμη μου ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές γιατί είχε απέναντι του τη Χίλαρι, αν είχε κάποιον άλλον, ακόμα και τον Σάντερς με τον οποίο διαφωνώ πολιτικά, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Κάποιοι από τους ψηφοφόρους του έχουν ήδη απογοητευτεί πολύ ενώ άλλοι θέλουν να του δώσουν ακόμα μια ευκαιρία, καθώς το διάστημα της προεδρίας του είναι ακόμα μικρό, κάτι που οφείλουμε να παραδεχτούμε. Αυτό που μένει να δούμε και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι τι σημαίνει η επιλογή του Τζέρομ Πάουελ για το τιμόνι της Fed», καταλήγει στη συνέχεια.

Δημοφιλή