Τσίπρας σε κοινοβουλευτική ομάδα: «Οι φορολογικοί παράδεισοι οδηγούν σε πολιτική κόλαση»

Τσίπρας σε κοινοβουλευτική ομάδα: «Οι φορολογικοί παράδεισοι οδηγούν σε πολιτική κόλαση»
Greek prime minister Alexis Tsipras looks on during a debate on recent Cyprus talks on July 11, 2017 at the Greek parliament in Athens.Turkish President Recep Tayyip Erdogan warned global energy companies not to strike any deal with Cyprus for gas and oil exploration in the eastern Mediterranean, after talks missed a 'big opportunity' to unite the divided island. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Greek prime minister Alexis Tsipras looks on during a debate on recent Cyprus talks on July 11, 2017 at the Greek parliament in Athens.Turkish President Recep Tayyip Erdogan warned global energy companies not to strike any deal with Cyprus for gas and oil exploration in the eastern Mediterranean, after talks missed a 'big opportunity' to unite the divided island. / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI (Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

«Όποιος κατάφερε να πάει στον παράδεισο της φορολογίας, δεν απέφυγε στο τέλος να καταλήξει στην κόλαση της πολιτικής», ήταν το καυστικό σχόλιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την offshore της Μαρέβας Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και την παρουσία της στα Paeadise Papers. Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωσε την τακτική αυτή κάνοντας λόγο για την «ηθική της ανηθικότητας».

«Εδώ δεν μιλάμε για κόμματα, αλλά για κομμάτια και θρύψαλα κάθε σοβαρότητας», είπε και πρόσθεσε εμφατικά: «δεν μιλάμε για κάποιους καπιταλιστές, αλλά για πρόσωπα που το ήθος και οι συναλλαγές τους εκπροσωπούν τον κυνισμό που ξεχαρβάλωσε την Ελλάδα και επιτρέπει σε κάποιους από τους κρατούντες τα πάντα. Επιτρέπει μία νέα ηθική: την ηθική της ανηθικότητας».

Ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος ενόψει των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων από τα Paradise Papers έχει και η παρατήρηση του Αλ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του: «αναρωτηθείτε τι θα γινόταν στον τόπο και αν θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ μέσα αν ανάμεσα στα χρυσά ονόματα των παραδείσων υπήρχε έστω ένα όνομα βουλευτή ή υπουργού της Αριστεράς».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε την «δραστήρια και μεγάλη είναι η συμμετοχή μίας εσωτερικής ελίτ στο πάρτι» με τις εξωχώριες εταιρείες λέγοντας ότι είναι ένα «θλιβερό» φαινόμενο. «Οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο ενώ μία χούφτα πλούσιοι απολαμβάνουν παραδείσους. Αυτή η παγκόσμια κοινότητα δεν πρέπει να το ανεχτεί. Η κυβέρνησή μας θα αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. και σε διεθνές επίπεδο», ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και τους καλούς αντιπάλους. Από την μάχη κατά της διαφθοράς εμείς θα κριθούμε σε μεγάλο βαθμό. Αυτή η μάχη θέλει και τόλμη και αρετή. Ο λαός μας βλέπει καταιγισμό αποκαλύψεων για το μαύρο χρήμα. Ιλιγγιώδη ποσά που έχουν ξεφύγει από τη φορολόγηση και βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους. Στα χέρια προσώπων έχουν βρεθεί βουνά χρυσού που φτάνουν τον προϋπολογισμό ενός κράτους», τόνισε και υπενθύμισε σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την διαφθορά και ποια ήταν η στάση της ΝΔ:

-Τους είπαμε γιατί δεν ψηφίζετε την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες. Πήραν τους βουλευτές τους και έφυγαν.

-Τους είπαμε γιατί ανέχεστε τον Παπασταύρου και μας είπαν ότι είμαστε υπερβολικοί.

-Τους ζητήσαμε εξηγήσεις για την SIEMENS και τις καταθέσεις της γραμματέως του Χριστοφοράκου και μας είπαν ότι ρίχνουμε το επίπεδο.

-Τους είπαμε γιατί δεν τα δηλώνετε όλα στο πόθεν έσχες και μας είπαν ότι εμπλεκόμαστε σε προσωπικά δεδομένα.

-Τους είπαμε γιατί ανέχεστε τον Αυγενάκη και μας είπαν ότι είμαστε παρακράτος και ανακαλύψαμε την δικογραφία για να χτυπήσουμε τον γραμματέα της ΝΔ.

«Ελπίζω τώρα να μην μας κατηγορήσουν ότι είμαστε πίσω από μία διεθνή συνομωσία», σχολίασε δεικτικά ο πρωθυπουργός.

Ακροδεξιά και τοξική «η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη»

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε «στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη» τονίζοντας ότι «έχει γίνει τοξική, έχει υποτάξει το ύφος και το ήθος μίας παράταξης σε τακτικές της άκρας δεξιάς αλλά και σε ανοησίες της άκρας δεξιάς». «Η ΝΔ του Μητσοτάκη εξαντλεί το ρόλο της σε μία τρομολαγνική τακτική. Περιγράφει μία Ελλάδα χάους βίας ανομίας και εγκληματικότητας. Επιχειρεί να χτίσει σε αυτή την άμμο μία αντιπολιτευτική γραμμή με κραυγές συκοφαντίας και διχασμού. Αφόρητος λαϊκισμός λάσπη ψεύδη υπερπαραγωγές μονταζιέρας εκμετάλλευση κάθε πραγματικής τραγωδίας για να στηρίζουν μικροκομματικές κωμωδίες», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα στήριξε προσωπικά και ονομαστικά τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα κάνοντας λόγο για «χαμηλού επιπέδου λαϊκιστικές επιθέσεις». «Δεν πρόκειται να παίξουμε με τον Μητσοτάκη κλέφτες και αστυνόμους. Η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλεια αλλά και τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Δεν μας χρειάζεται μία γραμμή αίματος για να υπάρξει τάξη. Όσο γρηγορότερα σταματήσει αυτό το παιχνιδάκι τόσο το καλύτερο για τον τόπο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Η εκτίμηση του Αλ. Τσίπρα είναι πως «όλα αυτά που προκαλούν ελπίδες και δίνουν προοπτικές στη ρημαγμένη κοινωνία σε άλλους προκαλούν φόβο ανησυχία και πανικό. Οι καλομαθημένες ελίτ που κοσμούν λίστες papers δεν παραδίνονται διότι αλλιώς έμαθαν και τώρα τους χαλάμε το πάρτι». «Η θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα προκαλεί ένα είδος ακροδεξιού τυχοδιωκτικού αμόκ στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος επένδυσε στην αποτυχία της κυβέρνησης μέσα από την αποτυχία της χώρας. Ζήτησε με απίστευτη εθνική επιπολαιότητα εκλογές λίγο πριν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης τον Μάιο του 2016. Έχει σπρώξει μία μεγάλη παράταξη ακόμη και στην υπονόμευση με τη βοήθεια των ΜΜΕ που ελέγχει», πρόσθεσε.

Η αριστερή ατζέντα δεν μπορεί να περιμένει

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αριστερή ατζέντα της κυβέρνησης δεν μπορεί να περιμένει και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει το τέλος των μνημονίων για να εφαρμόσει την πολιτική της. «Πλησιάζει η εμβληματική στιγμή της απελευθέρωσης δυνάμεων δυνατοτήτων και εναλλακτικών πολιτικών. Δεν θα περιμένουμε όμως έως το τέλος των μνημονίων για να χτίσουμε το αύριο και να βάλουμε τις βάσεις για τη χώρα. Το αύριο είναι ήδη εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας υπενθυμίζοντας θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί:

-Προσπάθεια να δημιουργήσουμε πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και αγώνα για την ηθικοποίηση της δημόσιας υγείας.

-Μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση για το εξεταστικό.

-Τακτοποίηση του τηλεοπτικού τοπίου μετά από 25 χρόνια ανομίας.

-Προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για την διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων.

-Παρέμβαση υπέρ των δυνάμεων της εργασίας. «Είναι κάτι που ορισμένους τους εκνευρίζει αλλά τι να κάνουμε η Αριστερά ήρθε για να στηρίξει τις δυνάμεις της εργασίας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

-Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια όπου συμμετέχει ουσιαστικά η τοπική κοινωνία και όχι σε ρόλο κομπάρσου.

Υπογραμμίζεται ότι το μήνυμα Τσίπρα για άμεση εφαρμογή της αριστεράς ατζέντας ήρθε την ώρα των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, που, όπως είπε, διεξάγεται μέσα σε καλό κλίμα το οποίο «δεν έρχεται ως συνέπεια δικών μας υποχωρήσεων, όπως στο παρελθόν όπου γινόταν αποδεκτό από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οτιδήποτε έβαζε η άλλη πλευρά. Το καλό κλίμα έρχεται από την άλλη πλευρά του τραπεζιού διότι έχουμε επιτυχίες διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες των πηχυαίων τίτλων».

Έξι κέρδη από την διαπραγμάτευση

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει

-χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο.

-με τους εργαζόμενους να έρχονται πάλι πρώτοι στην σειρά εξόφλησης.

-με την διάσωση και επέκταση του ταμείου των δημοσιογράφων.

-με συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας και την ύπαρξη πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης.

-ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων σε 85% για οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών έως 20.000 ευρώ.

-καταβολή κοινωνικού μερίσματος.

Όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αποτελέσματα στην απόδοση της οικονομίας. Αυτό μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και φέτος στην στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων». Και εξέφρασε την ελπίδα «φέτος η ΝΔ να μην εκτεθεί με τον τρόπου που εκτέθηκε πέρυσι όταν καταψήφισε το κοινωνικό μέρισμα και προσπάθησε με υπόγειους και ανέντιμους τρόπους να προκαλέσει την επέμβαση των θεσμών».

«Περάσαμε από μπόρες αλλά κρατήσαμε το τιμόνι και αποδείξαμε ότι η Αριστερά – μία παράταξη γεννημένη στα δύσκολα και φτιαγμένη για τα δύσκολα – μπορεί να τα καταφέρει. Εκεί που οι άλλοι απέτυχαν παταγωδώς εμείς καταφέρνουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Μακριά όμως από εμάς ένα νέο success story», τόνισε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια τοπίο στην ομίχλη όσο και αν οι δυνάμεις που έφεραν την καταχνιά επιμένουν».

Δημοφιλή