«Μην μας υποτιμάτε, μη μας δοκιμάζετε». Η προειδοποίηση Τραμπ στην Πιονγιάνγκ από τη Νότια Κορέα

«Μην μας υποτιμάτε, μη μας δοκιμάζετε». Η προειδοποίηση Τραμπ στην Πιονγιάνγκ από τη Νότια Κορέα
SEOUL, SOUTH KOREA - NOVEMBER 08: U.S. President Donald Trump speaks at the National Assembly on November 8, 2017 in Seoul, South Korea. Trump is in South Korea as a part of his Asian tour. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
SEOUL, SOUTH KOREA - NOVEMBER 08: U.S. President Donald Trump speaks at the National Assembly on November 8, 2017 in Seoul, South Korea. Trump is in South Korea as a part of his Asian tour. (Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images)
Chung Sung-Jun via Getty Images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε στη Σεούλ την «απάνθρωπη δικτατορία» της Πιονγκγιάνγκ, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας.

Απευθυνόμενος στη Βόρεια Κορέα, ο Τραμπ διεμήνυσε «μην μας υποτιμάτε και μη μας δοκιμάζετε», ενώ, απευθυνόμενος στα μέλη του νοτιοκορεάτικου κοινοβουλίου, τα προέτρεψε να «μην αφεθούν να εκφοβιστούν» από την Πιονγκγιάνγκ.

«Δεν θα επιτρέψουμε οι αμερικανικές πόλεις να απειλούνται με καταστροφή» διεμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι «έχει έρθει η ώρα της ισχύος» έναντι της Βόρειας Κορέας.

Αναφερόμενος στην «απάνθρωπη δικτατορία» του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ έκρινε ότι «μακράν του να εγγυάται την ισότητα των πολιτών της, αυτή η απάνθρωπη δικτατορία τους μετράει (...) με βάση αυθαίρετα κριτήρια που αφορούν την πίστη τους προς (τον αρχηγό) του κράτους».

Ο Τραμπ προέτρεψε όλες τις χώρες του κόσμου να ενωθούν και να απομονώσουν την Πιονγκγιάνγκ αρνούμενες να της προσφέρουν «οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης, ή αποδοχής» ή την «προμήθεια» οποιουδήποτε αγαθού.

Στην ομιλία του ενώπιον του νοτιοκορεάτικου κοινοβουλίου με την οποία προγραμμάτιζε να ολοκληρώσει την 24ωρη επίσκεψή του στη Νότια Κορέα πριν ταξιδέψει στην Κίνα για να συνεχίσει τον ασιατικό του μαραθώνιο, ο Τραμπ είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε οι χειρότερες ωμότητες στην ιστορία να επαναληφθούν εδώ, σε αυτό το έδαφος που πολεμήσαμε και πεθάναμε για να εξασφαλίσουμε», υπενθυμίζοντας την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο της Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε έτσι στη σκληρή ρητορική του έναντι της Βόρειας Κορέας μία ημέρα αφού εμφανίστηκε να υιοθετεί μια κατά τι ηπιότερη προσέγγιση, αυτή του μαστιγίου και του καρότου.

Ο Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή που διέταξε ο ίδιος, αλλά προσέφερε επίσης μια διπλωματική διαδικασία για να «κλειστεί μια συμφωνία».

Η ομιλία ακολούθησε την ακύρωση της κοινής, απρογραμμάτιστης επίσκεψης στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Τραμπ και του προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, καθώς έπειτα από δύο προσπάθειες το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπόρεσε να προσεδαφιστεί λόγω της ομίχλης, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Τραμπ αναμένεται να αναχωρήσει σε λίγες ώρες για την Κίνα, όπου αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα πιέσει τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να εντείνει την πίεση που ασκεί το Πεκίνο στην Πιονγκγιάνγκ.

Η εντατικοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ, η οποία προχώρησε τον Σεπτέμβριο στην έκτη της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου—του πιο ισχυρού μέχρι σήμερα—και σε πολλές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και η ανταλλαγή απειλών και ύβρεων στην οποία επιδόθηκαν τους τελευταίους μήνες ο Τραμπ και ο Κιμ, έχει εγείρει ανησυχίες στην Ασία για τον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα σύρραξη.

Δημοφιλή